Izčrpani že v nosečnosti

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Izčrpani že v nosečnosti

Preden nadaljujete, si lahko preberite predhodne članke o energetski izčrpanosti staršev in kako to vpliva na vzgojo otrok.

Pišeta Lea in Nina Beznik

V današnjem tempu in načinu življenja je običajno, da že pred nosečnostjo živimo v pomanjkanju osnovne, zemeljske energije. Delujemo na adrenalinu ali pa smo že dolgo časa utrujeni, depresivno razpoloženi. Če smo hudo izčrpani, imamo lahko težave z zanositvijo.

Do nosečnosti ta stanja pomanjkanja nekako obvladujemo, ker moramo energetsko nahranit samo sebe, v času nosečnosti pa moramo zagotoviti večjo količino zdrave energije. In če tega ne znamo, smo v času nosečnosti hudo utrujeni, nezadovoljni, naši energetski temelji so porušeni in naša čustva se potencirajo. Soočamo se z različnimi čustvenimi stiskami, kot so močan strah, izbruhi jeze, lahko tudi žalost. In stiska se po rojstvu lahko še nadaljuje in potencira, kar lahko vodi do poporodne depresije ali da se mama z otrokom ne more povezati.

Čeprav nekako zmoremo in se tolažimo, da so vsa ta občutja verjetno normalna, se ta energijski manjko nato pozna tudi pri razvoju otroku.

V energetski medicini poznamo 5 različnih tipov ljudi in eden izmed njih se oblikuje od spočetja in tja do poroda. Rečemo mu shizoidni tip. Dojenček se nahaja v maternici, katerega organ hrani energija primarnih čustev (strah, žalost, jeza, veselje). Dojenček se tako nahaja točno v središču vsega, kar občuti mati v nosečnosti in na kar se odziva v svojem življenjskem okolju.

Če se mati v svojem fizičnem telesu ne počuti prijetno in varno, se lahko zgodi, da ima otrok bolj razvit shizoidni tip osebnosti. Pri otroku so energetski temelji slabi in bo po rojstvu zahteval od mame še več energije.

Značilnosti otrok, ki so bili v času nosečnosti v energijskem primanjkljaju se kasneje kažejo tako da:

  • na neprijetne situacije, odnose, okoliščine odreagira tako, da enostavno odide iz telesa, se odzemlji, kar pomeni, da problemov ne rešuje tukaj in sedaj, ampak gre v svoj domišljijski svet, se pretvarja, da je vse ok in ko se “vrne v realnost” ga vse le ta še bolj potre,
  • imajo radi aktivnosti kot so branje, sanjarjenje, umetnost, filozofiranje, vizualizacije, izbirajo poklice kot so ustvarjalci, vizionarji in umetniki,
  • niso radi v družbi ali v središču pozornosti,
  • so zelo elegantni in vitki,
  • imajo šibko grajene kosti in sklepi,
  • so fizično bolj neodporni in so nagnjeni k lokomotoričnim poškodbam.

Ne govori se veliko o tem, a je še kako pomembno, da se na nosečnost pripravimo, tako da se energetsko okrepimo. Vsekakor je pomembno tudi to, da si uredimo prehrano in da smo redno zmerno fizčno aktivni. Energijo lahko poskušamo krepiti z vajami ali pa poiščemo zares dobro usposobljenega strokovnjaka na tem področju.

V času nosečnosti je najbolj optimalno, da mama poskrbi zase, da se izogiba pretiranemu stresu in čustveno napornim situacijam. Ključno je, da se počuti varno, zaščiteno in preskrbljeno na vseh področjih življenja.

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 3.8]

Morda vas zanima tudi ...

Lea & Nina Beznik

Sva sestri in najino poslanstvo je pomagati otrokom in mladostnikom pri premagovanju vedenjskih, čustvenih, psihosocialnih ter učnih izzivov. Skupaj s starši skušava reševati različne stiske povezane z družino in iščemo odgovore na vzgojna vprašanja.

Dodaj odgovor