5 zablod o spanju dojenčkov

Ko v družino pride novorojenček, starši dobijo veliko različnih, pogosto tudi napačnih nasvetov o negi in zdravju novorojenčka. Poglejte, katere so najpogostejše zablode o spanju dojenčkov.

5 zablod o spanju dojenčkov

Ko gre za pravilo nego dojenčka, so novopečeni starši so pogosto v dilemi. Čeprav se je najbolje posvetovati s pediatrom, številne nasvete dobivajo od babic, dedkov, sorodnikov in prijateljev. V želji, da svojemu otroku ponudijo le najboljše, so starši zaradi nasprotujočih si stališč pogosto v dilemi.

Zdrav spanec je zelo pomemben za zdravo rast in zdrav razvoj otroka. Poglejmo nekaj najpogostejših zablod o spanju dojenčkov.

Položaj, v katerem dojenček spi

Zabloda: Dojenčku ne bo škodilo, če spi na boku.

Realnost: Strokovnjaki svetujejo, da naj dojenček spi na hrbtu, da bi tako zmanjšali tveganje za sindrom nenadne smrti dojenčka.

Reguliranje spanja

Zabloda: Lahko nadzirate kdaj in koliko časa bo vaš dojenček spal.

Resnica: Novorojenčki spijo takrat, ko želijo in se zbudijo, ko so lačni, mokri ali vznemirjeni. Razlog neuspešnega vzpostavljanja spalne rutine in razporeda pri novorojenčkih je ravno njihova starost. Pri starejših dojenčkih je možno vzpostaviti in slediti ustaljenemu ritmu spanja.

Povijanje dojenčka

Zabloda: Povijanje dojenčka je zastarela metoda umirjanja in tolaženja vznemirjenega dojenčka.

Resnica: Če čvrsto povijanje izvedemo na pravilen način, lahko s tem umirimo dojenčka in mu pomagamo pri težavah s krči. Poiščite nasvet pri pediatru ali patronažni sestri, kako dojenčka pravilno poviti.

Dremež in trdno spanje

Zabloda: Dremanja v avtomobilskem sedežu ali vozičku ne moremo jemati kot spanje.

Resnica: Če vaš otrok trdno spi, ni važno, kje je. Ni potrebe po tem, da bi dojenčka, ki je zaspal, prestavili iz vozička v posteljico, če mu je udobno in toplo.

Riževa kaša za boljši spanec

Zabloda: Če dojenčku pred spanjem v mleko dodamo riževo kašico, bo prespal celo noč.

Resnica: Ni dokazov, da bi takšen obrok izboljšal kvaliteto dojenčkovega spanca. Strokovnjaki opozarjajo, da je to lahko tudi škodljivo, še posebej, če žitarice pričnemo v otrokovo prehrano uvajati prezgodaj.

Parents

Ocena:
[Skupaj: 6 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor