Nosilke za dojenčka

Nosilke za dojenčka

Piše Simona Dergan, dipl. fizioterapevtka
babyfiziofb

Velikokrat dobim vprašanje o tem, kakšno je mnenje fizioterapevtov o nošenju otroka v nosilki. Na trgu je ponudba nosilk zelo velika, zato je odločitev o izbiri še toliko težja.

Na kaj vse smo pozorni, ko je otrok v nosilki

Položaj otroka

Nosilka mora zagotoviti podporo sklepom v njihovi naravni poziciji. Novorojenček je v položaju fleksije, kar pomeni, da je pokrčen v kolkih in kolenih, hrbtenica je v obliki črke »c«, glava pa mora biti podprta. Kasneje, ko že razvije kontrolo glave in ga zanima tudi svet okoli njega, mu mora nosilka omogočati, da lahko obrne glavo. V nasprotnem primeru pa je potrebno otroku spremeniti položaj, da ne spodbujamo razvoja asimetrije. Prav tako ni priporočljivo, da je otrok dolgo časa v enakem položaju. Če nosilka omogoča, da lahko otrok pogleda  v levo in desno stran, potem moramo biti pozorni, da ne gleda samo v eno stran.

Zelo pomemben je položaj kolkov zaradi nevarnosti izpaha oz. displazije. Koleno mora biti vedno v višini kolka ali nad njim. V tem položaju glavica stegnenice zapolni prostor acetabuloma (sklepne jamice kolčnice). Obstaja kar nekaj pomembnih razlik v kolčnem sklepu dojenčka ali odrasle osebe. Dojenčkov sklep je narejen iz mehkega hrustanca, ki se v prvih letih življenja počasi spreminja v trdo kost. Otrok ima tudi plitek acetabulum, kar pomeni da glavica stegnenice ni tako dobro nameščena kot pri odraslih.

Otrok mora biti v nosilki dovolj stabilen. To lahko preverimo tudi tako, da imamo vsaj eno roko na otroku. Poleg stabilnosti je pomemben faktor tudi aktivnost otroka. Najboljši položaj je tisti, ki omogoča rotacijo v trupu. Otrok v nosilki ne sme biti direktno v pokončnem položaju z iztegnjenimi nogami.

Položaj starša

Če ste se odločili za nosilko zaradi vašega načina življenja, ste si najverjetneje želeli na ta način olajšati delo. Verjetno si ne želite dodatnih bolečin v križu, rami ali v vratnem delu. Če je nosilka, ki se nosi na strani, bodite pozorni, da je ne uporabljate samo na eni strani. Prav tako za vas ni primerna nosilka, ki ne nudi dovolj podpore hrbtu. Med hojo bodite pozorni, da ste vzravnani in imate enakomeren tempo.

Material nosilke

Material, iz katerega je narejena nosilka, mora biti tako za vas kot za otroka udoben in mehak. Od vrste materiala je odvisno tudi to, koliko je otrok lahko aktiven. Če imate občutek, da se v njej izgubi, potem to ni dobra izbira.

Koliko časa je lahko otrok v nosilki?

Nosilke so primerne za teren, kamor z vozičkom ne moremo. Lahko so tudi kot rešitev za prehodno fazo, če otrok zavrača voziček. V nobenem primeru pa ni priporočljiva dolgotrajna in vsakodnevna uporaba. Časovno je primeren čas od pol do največ ene ure. Po tem času je priporočljivo otroka odložiti na čvrsto ravno podlago. V primeru, da se nosilko uporablja le izjemoma, se lahko čas malo podaljša. Pozorni bodite, da otrok v njej ne zaspi, ker lahko visi na eno stran.

Ali je otrok z nižjim mišičnim tonusom (hipoton) lahko v nosilki?

V primeru, ko je mišični tonus otroka nižji, je problem v stabilnosti. Poleg pomanjkanja stabilnosti je lahko prisotna tudi večja gibljivost (žabji položaj). V nosilki se ta položaj še samo spodbuja. Položaja, kjer so noge dlje časa narazen (v abdukciji), ne moremo dolgo tolerirati. Uporaba nosilke v tem primeru ni najbolj priporočljiva, oz. le za kratek čas.

Ali nosilka lahko nadomesti voziček?

Vsekakor je nosilka v primerjavi z vozičkom manj primerna. V primerih, ko je nosilka edini primeren pripomoček, je pomembna pravilna uporaba. V hladnejših mesecih je potrebno poudariti, da je otrok v nosilki slabše zaščiten pred mrazom, kot bi bil v košari.

Ocena:
[Skupaj: 12 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor