Prvomajske počitnice

 

Prvomajske počitnice

Konec aprila se ozračje že prijetno segreje in sonček nas vabi na plano. Šolsko leto se približuje končnemu šprintu, vsega se je že precej nabralo in kot nalašč, so v šolah in vrtcih v teh dneh ravno počitnice. Kako priročno, da si šolarji in dijaki še malo oddahnejo pred zadnjimi testi in spraševanji in, da lahko zasadimo sadike zelenjave na naše vrtičke, saj tudi mamice in očki ostanejo kakšen dan več doma. Ampak najbrž niso počitnic umestili v ta termin le zaradi toplega vremena. Kje pa! V teh dneh sta namreč kar dva praznika, ki sta dela prosta in zato se prazniki zaokrožijo v počitnice. Veste, o katerih praznikih govorim? Naš ati je učitelj in nam je vse lepo razložil, zdaj se bom pa potrudila, da še jaz to razložim vam.

Prvi praznik praznujemo 27. aprila. Uradno ga imenujemo dan upora proti okupatorju, včasih pa so mu rekli tudi dan osvobodilne fronte. Tega dne se spominjamo, da smo se kot narod, uprli okupatorju. No, ne mi – naši predniki. Leta 1941 je namreč divjala 2. svetovna vojna in Nemci, Madžari in Italijani so si prizadevali, da bi naše ozemlje postalo njihovo. 27. aprila pa so se sestali predstavniki političnih strank in kulturnih delavcev in spodbudili vse Slovence, da se tem namenom zoperstavijo in se uprejo okupatorju, četudi se bodo morali boriti z orožjem. Naredili bi vse, da ne bi pristali pod okriljem drugega naroda. Bojevali so se več let in uspešno ubranili naše ozemlje, ohranili naš jezik in kulturo. V spomin na te dogodke vsako leto prirejamo različne prireditve, proslave in izobesimo slovenske zastave.

Drugi praznik pa je praznik dela, ki ga obeležujemo 1. in 2. maja. Ja, kar dva dni slavimo ta praznik. In ne le mi. Praznujejo ga domala po celem svetu. Praznovanja se običajno pričnejo že na predvečer praznika, in sicer s kurjenjem kresov in postavljanjem mlaja, nadaljujejo pa z budnicami na praznično jutro. Simbol praznika so rdeči nageljni. In kaj pomembnega praznujemo, da je praznik kar dva dni? Tudi za razumevanje pomena tega praznika se moramo vrniti malce v zgodovino in celo pokukati v Ameriko. Leta 1886 so namreč v ameriškem mestu Chicago potekale demonstracije delavcev, ki so zahtevali svoje pravice. Prizadevali so si, da jih šefi ne bi več izkoriščali in predvsem, da bi vsak dan delali največ osem ur.

Tako. To so torej razlogi, zakaj so v teh dneh šolske in vrtčevske počitnice in kakšen je pomen praznikov. Morda vse skupaj zveni zakomplicirano, a upam, da sem vam vsaj malo razložila. Super je, da lahko na prve bolj vroče dni preživimo brez šolskih in službenih obveznosti. Na kakšen način pa vi obeležujete praznike? Predlagam, da izobesite zastavo, če je pa nimate, pa jo naredite kar sami. Čisto preprosto je. Poskusite!

Se beremo.

Škrip-škrap do takrat!

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor