Kako reševati konflikte z najstnikom – primer

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Kako reševati konflikte z najstnikom - primer

Pred časom mi je na eni od ur psihološkega svetovanja prilagojenem športnikom, fant, star 17 let mimogrede omenil, da spi po 5 ur na noč. Seveda je zjutraj vstajal utrujen, v šoli se je težko zbral. Ko je to govoril, se je v ozadju oglasila mama in zakričala: “ja, kar povej tudi to, da zvečer po dve uri igraš tudi igrice, ki jih ne bi smel igrati!”.

Nekaj pomembnih okoliščin – fant je sicer odličnjak, uspešen športnik z velikimi cilji na športnem področju. Staršem je izredno pomembna šola, šport pa ne toliko. Zanj je seveda vrstni red prioritet ravno obraten. Poleg tega ima seveda tipične mladostniške “izzive in težave”, kot so težave z dekleti, sprejetje med vrstnike ipd.

Iz kje izhajati v taki situaciji? Kje začeti? Kako se lotiti zadeve, da bo cilj dosežen (jasno, cilj je bil več spanja in manj igric – razloge zato si najbrž lahko zamislite?)?

Odločila sem se, da bom izhajala iz njega. Na njegovi lestvici vrednot sta pomembni dve stvari: uspeh v športu in druženje. Zdravje – nepomembno, bolezen ali kakršnekoli težave z zdravjem so nepredstavljive.
Šola – nepomembna, saj mu gre, v redu mu je tako kot je.

Odločila sem se tudi, da bom poudarila, da ima pri teh letih možnost izbire. Njegova starša sta poskusila že marsikaj, jasno je bilo, da njune besede zanj nimajo pomena. Potrebno je bilo poskusiti drugače.

Kaj sem torej naredila?

Vprašala sem ga, kako izgleda njegov večer. Ko mi ga je opisal, sem ga vprašala, zakaj mu je to, kar zvečer počne, tako zelo pomembno? Poudarila sem, da je jasno, da mu mora biti pomembno, sicer ne bi riskiral svojih športnih uspehov zaradi tega (poudarila sem, da sem prepričana, da se tega zaveda, čeprav se ni) – tu sem dobila njegovo pozornost.

Pojasnil je, da se je končno spoprijateljil z nekaterimi sotekmovalci, ki pa vsi živijo daleč stran. Z njimi se videva le na tekmovanjih. Če si z njimi želi ohraniti stik, lahko z njimi komunicira le na daljavo. Pomembno mu je, da stik ohrani, ker si na tekmovanjih želi družbe. Pojasnil je še, da so ti njegovi prijatelji na aplikaciji preko katere se pogovarjajo prisotni le zvečer. Tako najprej en proti drugemu tekmujejo v igrici, potem pa se pogovarjajo. Med njimi je tudi dekle, ki mu je všeč.

Potem sem mu dala možnost izbire in odgovornost preložila nanj: “kaj bi lahko naredil, da bi vseeno več spal, hkrati pa bi ohranil stike s prijatelji?” Pri tem vprašanju sva ostala, rekel je, da bo razmislil.

Na naslednjem srečanju mi je povedal, da se je odločil, da bo med tednom skrajšal čas druženja s prijatelji, tako da bo šel spat ob 10.30. Ocenil je, da bo to dovolj časa, da se naspi. (To je dobri dve uri in pol prej, kot je šel sicer spat!). Rekel je, da je ta teden to že počel in da se mu to zdi v redu. Odločil se je tudi, da bo ob sobotah, ko v nedeljo lahko dalj časa spi in nima treninga, s prijatelji komuniciral dlje.

Tako je zadostil obema potrebama – po spanju in po socialnih stikih, ki so v teh letih izredno pomembni. Zadovoljna je bila tudi njegova mama – ker je posledično zadostil tudi njeni želji po tem, da bi bil v šoli zbran in da bi skrbel za svoje zdravje.

Kim Pletikos Pucer, mag.psihologije, specializantka psihoterapije
Neva Strel Pletikos, univ.dipl.pedagog, prof.sociologije, specializantka psihoterapije

Neva Strel Pletikos
Latest posts by Neva Strel Pletikos (see all)
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor