Nosečniški dnevnik 2: 23. teden nosečnosti

Nosečniški dnevnik 2: 23. teden nosečnosti

Teža: +3,4
Obseg: 86 cm

Punčka

Tehta že dobrega pol kilograma in je skoraj 20 cm velika, primerjave pravijo, da je kot en luštkan, sladek mango. Aktivna je praktično ves čas, ne glede na del dneva ali aktivnost, zelo rada odgovarja na zunanje dražljaje (očkovo roko, božanje, nagajanje, poljubčke in pritiskanje prstkov in rok velike sestrice).

Kar nekajkrat sem že ujela njene premike na video in sem se odločila, da tole delim tudi z vami. Marsikomu takšni prizori niso tuji in se boste lahko spomnili premikanja svojih otrok, za koga pa bi znalo biti to zanimivo, saj bo kaj takšnega videl prvič.

Večkrat se z različnimi deli izboči iz trebuščka, tako sem danes zjutraj lahko zatipala bunkico že dobre tri centimetre nad popkom. Res je zanimivo, s kakšno svetlobno hitrostjo se vse tam notri spreminja.

Velika sestrica se vsak teden bolj spoznava s spremembami, ki bodo prišle skozi vrata poleti. Navdušena je nad pranjem in zlaganjem oblačil, komaj čaka, da bo dojenčku dala dudo, zelo rada pa brska med vsemi otroškimi stvarmi in ugotavlja, za kaj jih bomo uporabljali. Ker pa zadnje čase najraje poje pesmice, se že uči uspavanko katero sva z možem pela že njej od vsega začetka. Seveda ob tem v naročju drži eno od svojih igračk.

Video

Simptomi

Glede na vreme si lahko samo mislite, kakšna je trenutna situacija s pritiskom. Vpliv je tako močan, da se zaradi nizkega pritiska večkrat zelo bojim, da bi padla po tleh in nekajkrat sem že občutila oblivanje, zato vem, da sem ujela zadnji trenutek. Nizek pritisk naj bi med drugim izboljševali tudi s pomočjo gibanja, zato sva bili ta teden z mojo punco zelo pridni in redno hodili na sprehode. Izkoristili sva vsak čudovit sonček in se imeli prav fino. Razlike pa vseeno ni. Počasi se bom že naučila, da je to pač del mojega vsakdana.

Malce je prišla nazaj utrujenost, takšna, kot sem je bila vajena v prvi nosečnosti. Ta utrujenost izgleda nekako takole, počutiš se rahlo brez energije in se po kosilu uležeš v posteljo za tistih deset minut, da malce prideš k sebi, dve uri kasneje te na srečo zbudi telefonski klic, ker bi drugače zamudila in bi me najbrž iz vrtca klicali, če imam namen priti po svojega otroka. 🙂

Največ težav ta teden pa absolutno povzroča zgaga. Ne glede na zaužito hrano se oglasi pekoč občutek. Bilo je tako močno, da sem se po pomoč odpravila v lekarno, kjer sem dobila tablete Rennie. Seveda lahko za prvo silo vzameš tudi rupurut ali rutacid, ampak zaradi vsebnosti aluminijevih soli nosečnicam priporočajo raje rennie. Seveda sem pojedla tudi kakšen krof in se zavedala, da mi bo povzročil težave, ampak sem komaj čakala pustni čas in te male pregrehe. A vseeno sem po dveh dneh prenehala in si obljubila, da nadoknadim naslednje leto.

Bazen

Še kar ne morem verjeti, kako močno je spontani splav zaznamoval moje življenje. Resnično se bojim vsega, kar se navezuje na možnost tako negativnega zaključka nosečnosti. Ena od bolj verjetnih se mi zdi ravno kopanje v bazenu, zato se tega precej bojim. Vseeno hodimo na bazen, moja dva delfinčka sta seveda zelo uživala skupaj v vodi in ker imata med tednom bolj malo časa zase, je potem to odlična priložnost, da se družita brez mamice in ob tem uživata. Mami pa se mirno zlekne na ležalnik, rešuje križanke, spiše kak mail, brska po internetu in se medtem smeje akrobacijam male delfinčice v trebuščku. Seveda me je voda kar klicala, zato sem se vseeno (s primerno zaščito) mojima dvema pridružila pri zadnjem kopanju in pol ure uživala še z njima.

Za vse srečke nosečke pa omenim le tole. Voda v bazenih ne sme biti pretopla za nas (in kopanje naj bi omejile, predvsem v zadnjih mesecih, na 20 minut) in v primerjavi z mnogimi kopališči je voda v notranjem bazenu dolenjskih toplic prav odlična (bazen je bolj hladen od ostalih, kar bakterijam onemogoča razvoj v tolikšni meri kot drugod) poleg vode pa je v tem času še najbolj pomembna higiena, če kje dobro skrbijo zanjo, so to absolutno dolenjske toplice (vključno s stranišči in previjalnico).

Se beremo naslednji teden.
Nosečka Nina

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor