Gibanje v družinskem krogu

V času karantene, ko otroci ostajajo doma, se v veliko primerih zgodi, da imajo otroci manko gibanja. Šolski otroci sicer dobivajo navodila za telovadbo doma (morda vseeno premalo), vrtčevski otroci pa ne. Poleg tega so igrišča, ki so odlična priložnost za plezanje, skakanje in zibanje, zaprta, nedostopna. Zato je dobro, da poleg sprehodov, kolesarjenja in skirojev spodbujamo še druge gibalne vzorce. Naj spomnimo, z gibanjem spodbujamo otrokov gibalni in kognitivni razvoj ter skrbimo za njegovo vsesplošno zdravje. Če pa se pri gibanju pridružite še starši, poskrbite tudi za zdravo družinsko klimo in nenazadnje za svoje zdravje. Spodaj vam ponujam nekaj namigov:

Gibanje s posnemanjem živali

Narava in njena bitja nam ponujajo neizmerne možnosti za gibanje. Potrebno je le opazovanje, posnemanje in malo domišljije. V videu ponujamo nekaj idej. Morda izgleda enostavno, vendar je za povprečnega odraslega človeka, ki v sodobnem času večino dneva presedi, tak način vadbe lahko ‘heavy workout’. Z otroki lahko za večjo motivacijo in urjenje domišljije ustvarite basen. Kako drobna gosenica, ki se prelevi v metulja odpotuje po svetu in spoznava nove prijatelje- miš, zajca …

Ristanc

Stari dobri ristanc! Skakanje (sonožno + na eni nogi) = kondicija, pobiranje kamenčka na eni nogi = ravnotežje in seveda natančnost pri metanju kamenčka v polje… Sliši se enostavno, a po igri bo odmor dobrodošel.

Poligon

Poligon ne rabi biti zakompliciran in narejen s številnimi pripomočki. Za enostavni poligon potrebujete zgolj kredo, s katero narišete naloge na tla. Spodaj na priloženih slikah je nekaj idej. Dodate lahko pručko za skok čez njo, med dva stola namestite palico – za »limbo« ali plazenje spodaj. Za večjo motivacijo otrok napravite družinsko tekmovanje, kdo hitreje in pravilneje opravi poligon. Zabava zagotovljena, prav tako kakšna kapljica potu.

 

Maja Krizmanić, plesna učiteljica, vaditeljica plesno- rekreacijskih vadb za nosečnice in mamice po porodu, certificirana inštruktorica IAIM za masažo dojenčkov.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor