Kako naučimo otroka plavati

Grozljiva statistika

Število utopitev v Sloveniji po letih

leto
201313
201225
201117

Statistika utopitev je dovolj, da lahko ustraši starša malčka ali otroka.

 • V Sloveniji so po številu smrtnih žrtev utopitve na tretjem mestu, takoj za prometnimi nesrečami in nesrečami pri delu.
 • Pri predšolskih otrocih je utopitev na drugem mestu vzrokov smrti.
 • Pri najstnikih in otrocih, mlajših od pet let, je stopnja utopitev večja.
 • Na vsakega utopljenega otroka je pet otrok hospitaliziranih zaradi skorajšnje utopitve.
 • Otrok se lahko utopi v času enega telefonskega klica.
Kako naučimo otroka plavati
Sander van der Wel/Flickr

Kdaj pričeti z učenjem plavanja

Če se otrok boji vode in ne kaže želje po učenju, ga nikar ne silite. Počakajte, ko bo pripravljen.

Za učenje plavanja obstaja nekaj osnovnih smernic, ki jim vsak izkušen inštruktor plavanja sledi. Osnovna pravila in koraki, ki jih bomo v nadaljevanju predstavili, vam bodo v veliko pomoč, otroku pa tudi v veselje. Bazeni so najboljša izbira za učenje plavanja, saj ni motečih elementov kot na morju, ki bi lahko odvračali otrokovo pozornost in jemali veselje, kot so na primer valovi, umazana voda, živalice, kamenčki in seveda slanost. Kar pa seveda ne pomeni, da se na morju otrok ne more naučiti plavanja. Če imate možnost, je najbolje, da otroka vpišete v tečaj plavanja, saj so inštruktorji dobro podkovani z znanjem in izkušnjami, kar pomeni zagotovljen uspeh v veliko krajšem času. Če pa te možnosti nimate oz. želite sami otroka učiti plavanja, potem kar začnimo z nasveti.

Kdaj lahko rečemo, da zna otrok plavati?

Otrok zna plavati takrat, ko lahko samostojno preplava 50 m. Znati mora skočiti na noge v globoko vodo in iz navpičnega položaja začeti plavati. Bodite pozorni na to zadnje, saj je to, da ljudje ne znajo iz pokončnega položaja preiti v plavanje, en od pogostih vzrokov utapljanja.

Koliko naj bo otrok star za učenje plavanja?

Nikoli ni prezgodaj za učenje plavanja. Čeprav je idealna starost 6 do 7 let, je dobro z učenjem plavanja pričeti čim bolj zgodaj.

Kako naučimo otroka plavati
Vir: terren in Virginia/Flickr

Varnostni nasveti

 • bodite vedno zraven otroka, tako blizu, da ga lahko vedno dosežete
 • bodite potrpežljivi. Vaš otrok bo lahko danes kot ribica, jutri pa se bo neutolažljivo bal vode. Otroka nikoli ne silite s kakršnimi koli aktivnostmi, dokler ni pripravljen
 • nikoli ne predvidevajte, da ga pazi drugi odrasel, ki je v bližini
 • nekateri otroci ne marajo zmočiti obraza. Vadite doma in spodbujajte ga, da da glavo pod tuš. Naj bo tudi ta del zabaven
 • vedno začnite v plitvi vodi, ki seže otroku največ do pasu

Za otroka naj bo celoten postopek učenja zabava

Otroci se učijo skozi igro. Bolj ko boste učenje naredili zabavno za otroka, bolj jim bo to všeč, hitreje se bodo učili in bolj zabavno bo tudi učenje za vas.

Začnite najprej s privajanjem na vodo. Celotno privajanje naj poteka skozi igro. Priporočljivo je uporabljati pripomočke, kot so žogica za tenis, lonček, kolebnica ali stvari, ki jih vaš otrok ima rad.

Nekaj predlogov vaj za privajanje na vodo

 • spomnite otroka, kako si zjutraj umiva obraz in naj to poskuša ponoviti tudi tukaj v vodi
 • naj otrok zajame vodo z obema rokama in v tej vodi poskuša z usti pihati mehurčke
 • poskuša naj pihati v žogico za tenis, ki plava na površini vode
 • skupaj z otrokom poskušajta zajeti zrak in zaprtih oči postopoma potopiti glavo, dokler le ta ne bo v celoti pod vodno površino
 • pri sebi imejte lonček, napolnite ga z vodo in si jo zlijte na glavo. Pri tem neznansko uživajte. Otrok bo želel ponoviti. Spodbudite ga, naj si tudi sam zlije vodo na glavo.
 • igra iskanje kamenčkov ali drugih predmetov; otroka spodbudite, naj v vodi odpre oči in poišče kamenček
 • špricanje mamice je zelo zabavno, pri tem se otrok niti ne zaveda, kako na ta način ves čas moči tudi sebe

Kako naučimo otroka plavati

Dihanje – pihanje mehurčkov v vodi

Skupaj z otrokom pihajta mehurčke z usti in to vajo ponavljajte. Naj bo zabavno. “Gremo pihat mehurčke, štejem do tri”, “Še enkrat, štejem do štiri”, “Štejem do pet” …

Zdaj gremo pihat mehurčke skozi nos. Potopite se toliko, da imate nos v vodi in pihajte mehurčke. Tudi to vajo večkrat ponovite.

Zdaj se skupaj z otrokom potopita in s celo glavo pod površjem pihajta mehurčke skozi nos. Dvignite otroka, naj vdihne in ponovita pihanje mehurčkov skozi nos, spet gor, vdih in noter – izdih skozi nos. Ponavljajte in ponavljate. Vedno poskrbite, da bodo te vaje igra, zabavne in nevsiljive.

Potem naj to otrok dela sam. Dajte mu roko, da se bo počutil varnega in naj vdihne, se potopi, izdihne (mehurčki), pride ven, vdihne itd …

Otrok naj pod vodo gleda. Ker bo videl, kaj se okoli njega dogaja, se bo počutil še bolj varnega.

Lebdenje na hrbtu

Otrok naj se postavi na hrbet v ležeči položaj. Z eno roko ga podpirajte pod vratom, z drugo pod ledvenim delom hrbta, ušesa naj ima v vodi, vi mu nekaj zapojte.  Na ta način ga boste sprostili in bo lažje ostal v tem položaju. Tako naj lebdi nekaj časa. Ko je otrok v tem položaju sproščen in dobi občutek lebdenja, ga podpirajte samo pod vratom in ponovite celotni postopek.

Kako naučimo otroka plavati
North Charleston/Flickr

Zgrabi se za rob

Otrok naj se nauči zgrabiti za rob bazena, to je dobra varnostna vaja, ki jo mora otrok obvladati. Otrok naj bo na robu bazena, vi pa kakšna dva metra stran. Otrok naj se odrine in z obrazom v vodi priplava do vas,  Potem naj se obrne in z vašega mesta ponovi vajo. Odriv, obraz v vodo in dotik. Pri tem se ne sme dotaknit tal.

Ne dotakni se me

Naslednja vaja je nadaljevanje prejšnje, vendar se vas otrok ne sme dotakniti, niti stopiti na tla. Vi se umaknite za kakšen meter dlje in otroku naročite naj priplava do vas, se obrne, brez da bi se dotaknil tal, in odplava nazaj. Več ponovitev, več uspeha.

Zdaj, ko otrok osvoji vse te vaje, je samo še vprašanje časa, kdaj bo zaplaval tudi z glavo na površju. Srečno! 🙂

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor