Otroci so ob stiku z naravo mirnejši, pametnejši in bolj zdravi

Otroci so ob stiku z naravo mirnejši, pametnejši in bolj zdravi

»Narava je tako zelo pomirjujoča in zrak tako lepo diši … Ko sem obkrožen z naravo, se počutim povsem svobodnega. To je čas samo zame. Včasih grem v naravo, ko sem jezen ali razočaran – tam se pomirim in takoj se počutim bolje. Domov se vrnem srečen, moja mama pa sploh ne ve zakaj.«

»Ko smo mi bili otroci, je bilo drugače: naši starši so bili ves čas zunaj. Ne, niso bili včlanjeni v noben klub zdravja ali kaj podobnega. Bili so pač veliko zunaj, pred hišo, družili so se s sosedi. Kar se fizične pripravljenosti tiče, so današnji otroci zelo šibki. Njihovi starši mogoče skrbijo za svojo kondicijo in tečejo, toda otroci so zelo malo zunaj.« -Richard Louv

Ali ste kot otroci gradili jezove v potokih, plezali po drevju in lovili kresničke, ko je padel mrak? Če je vaše otroštvo bilo bogato z aktivnostmi zunaj – na dvorišču, travniku ali gozdičku za hišo, potem se strinjate, da si vsi otroci zaslužijo podobne izkušnje.

Toda danes mnoge hiše in stanovanja sploh nimajo dvorišč. Če pa jih imajo, le-ta bolj ali manj samevajo. Na njih so trampolini, igralne hiške in tobogani, vendar otroci nimajo družbe, da bi se na njih zabavali. Veliko staršev je strah otroke pustiti same, da se jim ne bi kaj zgodilo. Treba je vendar skuhati večerjo!

Zato večina otrok preživlja čas znotraj. Posledice so katastrofalne. Povprečen desetletnik raje izbere igranje igric in brskanje po spletu, obvezno v bližini vtičnic, da ne zmanjka baterije.

Toda še zmeraj velja stara modrost, da otroci potrebujejo svež zrak in gibanje na prostem. Pravzaprav vsi to potrebujemo. Družine, ki preživijo veliko časa zunaj, ne krepijo le svoje fizične pripravljenosti. Čas, preživet v naravi jim obarva življenje lepše, s skupnimi aktivnostmi pa se negujejo tudi vezi med člani družine. Raziskave so pokazale, da so otroci, ki preživijo veliko časa zunaj, v naravi:

 • mirnejši – narava pomirjujoče vpliva na vse, še posebej pa na otroke, ki imajo ADHD.
 • srečnejši – sonce, svež zrak in fizična aktivnost dvigujejo razpoloženje in zmanjšujejo nagnjenost k depresiji.
 • bolj zdravi – količina časa, preživetega na prostem vpliva na raven vitamina D. Pomanjkanje tega vitamina je povezano s slabšim zdravjem in razpoloženjem. Že kratek sprehod v naravi zniža raven stresnih hormonov in krvni tlak.
 • imajo manj težav s preveliko telesno težo – pediatri priporočajo vsaj eno uro aktivne fizične igre ali gibanja na dan, kar preprečuje debelost in diabetes.
 • imajo boljši vid – otroci, ki se veliko igrajo na prostem, imajo boljši vid in manj jih potrebuje korekcijska očala. Do nedavnega je veljalo prepričanje, da je to zato, ker ne preživijo toliko časa pred zasloni. Toda izkazalo se je, da pomembno vlogo igra tudi vitamin D. Raziskave so pokazale, da izpostavljenost sončni svetlobi ugodno vpliva na zdravje oči.
 • imajo boljše intelektualne sposobnosti – otroci, ki se veliko igrajo zunaj, so se sposobni dlje časa koncentrirati na neko dejavnost, so bolj potrpežljivi in se lažje učijo. Če se otroci pred preverjanjem znanja igrajo, so tudi rezultati testov boljši. Pri tem ne gre samo za to, da se razmigajo, ampak je ključen tudi kisik, ki pride v možgane.
 • kreativnejši – igra na prostem je veliko manj strukturirana oz. vnaprej določena, kot računalniške igre. Otroci lahko tako dajo svoji domišljiji prosto pot. Poleg tega pa so še fizično aktivni.

Zato apeliramo na starše, da organizirajo družinsko življenje tako, da otroci preživijo čim več časa v naravi. Seveda to pomeni, da morajo čas v naravi z njimi preživljati tudi starši. Ni potrebno veliko, tudi če nimate lastnega dvorišča, obstaja veliko drugih možnosti – park, igrišče, bližnji gozdiček ali hrib. Če ste omejeni z zunanjim prostorom, ga uredite tako, da bo privlačen in primeren za otroka. Postavite peskovnik, bazenček, gugalnico, plezalo ali uredite vrtiček. Če to ni možno, zgradite šotor, ki ga lahko ob koncu igre pospravite, ali pa napolnite velik škaf z vodo in otroku zraven ponudite lijake in lončke. Zaposlili ga boste za kar nekaj časa. Otrok ne potrebuje veliko za zabavo, ključna je domišljija.

Pomembno je tudi, da skupni družinski čas preživljate v naravi – kolesarjenje, pohodništvo, sprehod itd. Ob aktivnostih v naravi se boste razgibali, sprostili in povezali med sabo. Ustvarili boste krasne spomine.

Če imate dovolj veliko lastno dvorišče, so vam na voljo številne aktivnosti, od iger z žogo do šotorjenja v poletnih mesecih. Možnosti so neomejene. In za vsakega se najde nekaj, pri čemer bo užival.

Ko ste z družino v naravi, ugasnite telefone ali jih pustite doma. Svet se ne bo ustavil. Izkoristite ta čas najbolje, kot ga lahko in se osredotočite na svoje najdražje. Otroci bodo še prehitro odrasli in se raje družili s prijatelji kot z vami. Zato jim sedaj, ko so še samo vaši, posvetite svojo nedeljeno pozornost.

Če se odločite za športne igre, naj bo vaše vodilo zabava in ne tekmovanje. Pravila priredite otrokovi starosti.

Če vam še zmeraj primanjkuje idej, je tukaj nekaj predlogov:

 1. Ko greste v park, vzemite s sabo odejo, prigrizke in žogo ali frizbi

Igrajte se igre z žogo, mečite frizbi, pihajte milne mehurčke, lovite se. Ko se utrudite, se zleknite na odejo in si privoščite prigrizke. Otroci bodo uživali.

 1. Odpeljite se na izlet s kolesom

Če so vaši otroci še premajhni, da bi vozili kolo, jih posadite v otroški sedež ali prikolico. Ne pozabite na čelade. Starejši kolesarijo že sami. Je pa treba paziti na varnost.

 1. Pojdite na sprehod

Naberite zanimive kamne ali liste, s katerimi lahko pozneje ustvarjate. Poiščite sledove živali. Opazujte hrošče. Toda tudi, če boste samo vpijali vonjave in zvoke ter uživali v razgledu, bo dovolj. Ni potrebno, da otroku pripravite predavanje iz naravoslovja. Če sprašuje in kaže zanimanje, potešite njegovo radovednost. Ko prideta domov, lahko nekatere odgovore poiščeta tudi v knjigah in na spletu. Toda včasih nas sámo opazovanje metulja nauči več, kot kar preberemo o njih.

 1. Iskanje zaklada

Otroci uživajo v iskanju zaklada. Pri tem ni treba pretiravati. Postavite jasne in preproste  namige, npr.:

 • nekaj rdečega
 • nekaj majhnega
 • nekaj, kar se premika
 • nekaj, kar je večje od tvoje dlani
 • nekaj, kar lahko upognemo
 • nekaj čudovitega
 1. Mokra igra

Otroci obožujejo igro z vodo. Dovolj je lahko že vedro vode in nekaj igračk. Lahko jim vklopite škropilnik, ki ga imate za zalivanje trave. Ali pa napolnite bazen z vodo. Povabite še nekaj prijateljev in zabava je zagotovljena.

 1. Pojdite na večerni sprehod

Ko se zmrači, se odpravite na sprehod. S sabo vzemite baterijske svetilke. Opazujte nočno nebo, polno zvezd in poslušajte zvoke iz narave.

 1. Čarobnost ognja

Če imate možnost, zakurite taborni ogenj. Specite hrenovke, koruzo ali krompir. Pripovedujte zgodbe in pojte pesmi. Opazujte ogenj v tišini. Otroci bodo naravnost uživali. Priložnost lahko izkoristite tudi za to, da otroka naučite postaviti in zakuriti taborni ogenj, ter da ga podučite o varnosti.

Ne glede na to, katero aktivnost boste izbrali, pomembno je le eno: da se sprostite in prepustite ter okrepite vezi med družinskimi člani. Otroci bodo bogatejši za nove izkušnje. Ustvarili boste spomine, ki bodo njih in vas spremljali vse življenje. Otroci se bodo naučili, kako lepo je biti v sožitju z naravo in koliko vsega jim lahko ponudi.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor