Laringitis – kako ga pozdraviti na naravni način

Sezona virusov in prehladov je tu. In eno izmed najpogostejših obolenj v jesenskem in zimskem obdobju je – laringitis. Vnetje grla (larynx-grlo, itis-vnetje) je neprijetna in pogosta bolezen, ki je težka tako za otroka kot za starše.

V večini primerov je to akutna bolezen, ki preide v nekaj dnevih. Najhujši simptomi trajajo nekje 2-3 dni, bolezen pa se pozdravi v roku enega tedna.

Kronični laringitis pa je težje bolezensko stanje in nastane kot posledica nezdravljenega akutnega laringitisa ali pa kot posledica kajenja, uživanja alkohola, onesnaženega zraka, GERBa (gastro-ezofagealna refluksne bolezeni), lahko pa tudi zaradi pretirane uporabe glasilk. Kronični laringitis traja dlje in tako tudi njegovo zdravljenje poteka dlje.

Laringitis - kako ga pozdraviti na naravni način
Foto: Ryan Boren

Kako nastane laringitis

Larynx (grlo) je organ, ki sestavlja dihalne poti in se nahaja v sprednjem delu vratu, ki služi za dihanje in proizvajanje zvokov.

Kot posledica okužbe z virusi (te so pogoste) ali bakterijam, se grlo, ki je prekrito s sluznico, vname in oteče. Tako pride do vnetja glasilk, pri čemer se pojavi hripavost. Dihalne poti se zožijo in dihanje je oteženo. Prav tako pa laringitis lahko prepoznamo tudi po hripavosti in hudem kašlju, ki ga starši pogosto poenotijo z zvokom pasjega laježa.

Najpomembnejše – pomirite otroka

Ko njihov otrok zboli za laringitisom, se vsi starši bojijo noči. Saj so simptomi laringitisa takrat izrazitejši, še posebej hud kašelj. Otroci se zato ponoči pogosto zbujajo; ne morejo dihati ali pa jih prebudi kašelj. Zato se prestrašijo in takrat se začne začarani krog, katerega pa je potrebno čim prej prekiniti.

Zakaj je najpomembneje pomiriti otroka

Prestrašen otok poskuša priti do zraka, kar pa ni lahko, saj je njegovo grlo vneto in boleče. Tudi glasilke so vnete in tako vsak nov vdih zraka predstavlja bitko.

Vsakič, ko otrok ne uspe normalo vdihniti zraka, ga napade nov kašelj, ki ga le še dodatno prestraši. In tako se celotna situacija le še poslabša. Zato je nujno, da ste vi mirni, pomirjeni in veste, kaj je potrebno ukreniti.

Torej – kako otroku pomagati in ga pomiriti?

Kot prvo, najprej pomrite vašega prestrašenega malčka. Namestite v takšen položaj, da bo njegov gornji del trupa nameščen višje. Lahko ga tudi vzamete v naročje (posedite si ga na kolena) in mu nežno pripovedujte ter zibajte. Izkoristite vsak možen način, ki ga poznate, da bi ga pomirili.

Zagotavljanje zadostne količine vlage v zraku

Po tem, ko ste otroka pomirili, čim prej zagotovite zadostno količino vlage v zraku. Za prvo silo se lahko skupaj z otrokom zapreta v kopalnico, tam odprite toplo vodo in pustite, naj teče. Pustite, da vroča para (vlaga) ogreje in navlaži prostor.

Zelo hitro boste opazili, da bo para v prostoru zmanjšala krč v grlu in osvobodila dihalne poti.

Seveda lahko za to poskrbite že pred spanjem s pomočjo vlažilca zraka (ali pa vlažilec naredite kar sami).

Kako sami navlažiti zrak?

Vročo vodo vlijte v 3 ali 4 večje posode, dodajte nekaj cvetov kamilica ali mete in jih razporedite po prostoru. Tudi manjša količina vlage bo pomagala.

Pomanjkljivost doma narejenih vlažilcev zraka je v tem, da se voda ohladi in tako boste morali posode ponovno napolniti z vročo vodo tudi nekajkrat na noč.

Zgoraj omenjeni nasveti se nanašajo na prvo pomoč, ki jo lahko nudimo doma. No, obstaja izjema – v primeru, da vaš otrok ne more priti do zraka, ko komaj diha ali je njegova koža že pomodrila, ne čakajte niti sekundo in nemudoma poiščite zdravniško pomoč!

Naravna pomoč

Najpogostejši vzroki laringitisa so virusi, a narava je tokrat poskrbela, da za to bolezen obstaja tudi naravno zdravilo.

Čaj proti laringitisu je narejen iz mešanice zelišč, ki z medsebojnim delovanjem pomagajo pri zdravljenju laringitisa, pomirjajo razdražena območja in delujejo proti vnetno.

Zeliščni čaj iz 6 zelišč

Sestavine

 • zel slezenovca (Malvae herba) 20 g
 • listi trpotca (Plantaginis folium) 20 g
 • list melise (Melissae folium) 15 g
 • cvet lučnika (Verbasci flos) 10 g
 • zel timijana (Serpylli herba) 10 g
 • plod komarčka (Foeniculi fructus) 10 g

Priprava in uporaba

1 čajno žličko zeliščne mešanice čaja prelijte z 250 ml vrele vode in pokrito pustite 15 minut. Nato precedimo.

Čaj pijemo mlačen, v manjših požirkih. Odvisno od starosti, telesne teže in simptomov dnevno lahko popijemo od 1 do 4 skodelic čaja dnevno, vse dokler simptomi ne izginejo.

Čaju lahko dodate med, s tem boste le še povečali delovanje zdravilnih rastlin v čaju. Seveda pa medu ne dajajte otrokom, mlajšim od enega leta, saj med spada med alergena živila.

Učinki zdravilnih rastlin

Lučnik, timijan, trpotec in žajbelj predstavljajo močne naravne antiseptike, slezenovec in meta pa ščitita in obnavljata sluznico grla in glasilk ter žrela. Melisa pomirja in ima močno protivirusno delovanje. Komarček deluje protivnetno, antiseptično, pomirjajoče in proti krčem. Lahko ga uporabljamo v čaju ali za grgranje.

Lepi rumeni cvetovi, ki jih lahko vidimo v naravi, a malo kdo ve, kako zelo zdravilni so, krasijo divje zelišče, ki je zelo učinkovito pri zdravljenju laringitisa – to je lučnik. Lučnik (Verbascum thapsiforme), katerega olje je zelo učinkovito zdravilo proti vnetju ušes, je že stoletja znana in cenjena zdravilna rastlina.

Uporabo lučnika za zdravljenje laringitisa je že v Srednjem veku priporočala Hildegard von Bingen. Kasnejše raziskave pa so le potrdile njegovo močno protivnetno in protivirusno delovanje na sluznico.

Grlu pomagajte z grgranjem

Na grlo pa blagodejno deluje še eno zelišče – mala torica oz. navadni repik (Agrimonia eupatoria). To zdravilno zelišče je bilo poznano že starim Egipčanom. Še posebej zdravilno učinkuje na grlo, ustno votlino in žrelo.

Profesionalni govorci, predavatelji, voditelji, pevci; torej vsi, ki morajo pogosto in veliko uporabljati svoj glas, bi morali vsakodnevno grgrati čaj iz navadnega repika.

Raziskave so pokazale, da navadni repik deluje protivnetno, antibakterijsko in protivirusno ter stimulira imunski sistem in blaži simptome laringitisa (bolečine v grlu, kašelj in oteženo požiranje). Zmanjšuje vnetje grla in spodbuja zdravljenje.

Čajni pripravek iz navadnega repika

Sestavine

 • 1 jedilna žlica zelenega repika (Agrimoniae herba)
 • 200 ml vode

Priprava

Z vrelo vodo prelijte zelišče in pustite stati v pokriti posodi 15 minut, nato precedite. Grgljajte nekajkrat dnevno.

Komarček in med

Za grgljanje pa lahko uporabite tudi nekaj kapljic eteričnega olja komarčka v toplo vodo, v kateri ste pred tem raztopili med.

Sestavine:

 • 200 ml tople vode
 • 1 jedilna žlica medu
 • 2-10 kapljic eteričnega olja koromač (prilagodite glede na starost, telesno težo in simptome)

Pripravek grgrajte dva do trikrat dnevno.

Za grgranje pa lahko uporabite tudi žajbelj.

Uporabite pa lahko tudi raztopino iz soli in vode.

V 200 ml mlačne vode raztopite 1/4 čajne žličke soli. Pripravek grgrajte nekajkrat dnevno.

Uporabite eterična olja

Spodaj opisano mešanico olj je priporočljivo imeti doma, v ”naravni domači lekarni”, ker odlično vpliva na vse bolezni dihalnih poti. Primerna je za uporabo pri otrocih, starejših od treh let.

Kombinacija zdravilnih olj pomaga otrokom (in odraslim) pri lažjem dihanju, preprečuje krče in deluje protivnetno.

Pripravite masažno olje

 • 100 ml oljčnega olja
 • 20 kapljic naravnega eteričnega olja evkaliptusa
 • 20 kapljic naravnega eteričnega olja sivke
 • 10 kapljic naravnega eteričnega olja manuke (ali ravensare)

Eterična olja nakapljajte v bazno, oljčno olje in z njim namažite prsni koš in hrbet. Vmasiramo ga z nežnimi gibi. Že po nekaj minutah bodo eterična olja prešla v krvni obtok in začela zdravilno učinkovati.

Skupaj z zdravilnim olivnim oljem bo sivka delovala pomirjajoče, evkaliptus protivnetno ter analgetično in spazmolitično (sprošča krče), manuka pa deluje protivirusno.

Olje, primerno za uporabo pri otrocih, mlajših od treh let

Pri manjših otrocih je potrebna večja previdnost pri uporabi eteričnih olj. To ne pomeni, da jih ne smemo uporabljati. Olja morajo biti blažja in uporabljena v manjših količinah.

Priprava masažnega olja za otroke v starosti 1 do treh let

 • 100 ml oljčnega olja
 • 10 kapljic naravnega eteričnega olja evkaliptusa
 • 10 kapljic eteričnega olja sivke

V bazno oljčno olje dodajte eterična olja in z njimi nežno masirajte otrokov prsni koš in hrbet.

Receptov in zelišč, ki pomagajo proti laringitisu, je še veliko, a poskusite vsak eno od navedenih in se tudi sami prepričajte v nepogrešljivo moč narave in zdravilnih zelišč.

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

Maja Žalac

Ocena:
[Skupaj: 45 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor