Povečana žrelnica pri otroku – jo je potrebno odstraniti?

Ali je res potrebno odstraniti žrelnico, če skoraj vsi strokovnjaki pravijo, da ne obstaja zagotovilo, da se težave ne bodo ponovile?

Povečana žrelnica pri otroku - jo je res treba odstraniti?

Veliko število otrok ima težave z žrelnico, zato imamo glede tega veliko vprašanj. Ker smo starši pogosto v dvomih, kaj storiti z žrelnico, vam ponujamo nekaj koristnih informacij o žrelnici.

Kaj je žrelnica?

V zgornjih dihalnih poteh se nahajajo limfni vozli, ki imajo pomembno vlogo pri obrambni (imunski) reakciji na “mikronapadalce” (viruse, bakterije …). Na prehodu iz nosu v žrelo se nahaja žrelnica, pod nebnim lokom sta nebnici (mandlji) in v korenu jezika jezična tonzila.

Najpogostejše so težave z mandlji – to so tisi, ki jih lahko vidimo, ko se pogledamo v ogledalu. Njihovo vnetje je najpogostejša okužba zgornjih dihalnih poti pri otrocih, ki povzroči povečano telesno temperaturo, vendar to ni tema tega prispevka.

Kakšne težave lahko povzroča žrelnica?

Žrelnica je pri večini otrok normalne velikosti in ne povzroča bistvenih težav.

Ko pa se poveča – običajno zaradi vnetja, lahko povzroči nekatere težave, še posebej otrokom v prvih letih življenja (čeprav se to redko diagnosticira v prvem letu starosti).

Akutno vnetje žrelnice (adenoitis) se da relativno lahko zdraviti s kombinacijo antibiotikov in odmaševanjem nosu. Če pa se okužbe pogosto pojavljajo in žrelnica ostane trajno povečana, nastanejo prave težave:

Na mestu, kjer se nahaja žrelnica, se končujeta tudi ušesni troblji (evstahijevi cevi), ki sta povezani s srednjim ušesom. Ko povečana žrelnica zapre ušesno trobljo, zelo lahko nastane vnetje srednjega ušesa. Če je srednje uho pri otroku pogosto vneto, lahko pride tudi do poškodbe sluha.

Ni samo gnojno vnetje nevarno za otroka. Obstaja tudi vnetje srednjega ušesa, ko se v votlini srednjega ušesa nahaja bister izloček, ki lahko oslabi otrokov sluh,, če  se ga primerno ne zdravi in prav povečana žrelnica je najpogostejši vzrok za to težavo.

Kako se postavi diagnozo povečane žrelnice

Pediater lahko posumi, da ima otrok kronični povečano žrelnico. Tako otroci običajno ponoči smrčijo, imajo pogosta vnetja grla in neredko tudi pogosta vnetja srednjega ušesa.

Če je žrelnica dolgotrajno povečana, otrok dobi značilne obrazne poteze – odprta usta, izraziti podočnjaki in bleda koža jasno kažejo, da z otrokom ni vse v redu. Vendar pa pravo diagnozo lahko postavi le specialist za bolezni ušesa, grla in nosu (ORL), ki bo pogledal, če je žrelnica res povečana. ORL specialist bo tudi videl, kakšno je stanje bobničev in če je v notranjosti srednjega ušesa izloček. Seveda bo tudi ocenil otrokov sluh in po vsem tem sprejel odločitev o morebitnem kirurškem posegu.

Se pravi, brez dobrega otroškega specialista za uho, grlo in nos ni prave diagnoze.

Vir: wisegeek.com
Vir: wisegeek.com

Je operacije žrelnice zapletena?

Vsak poseg nosi s sabo določena tveganja, vendar pa operacija žrelnice spada v posege z minimalnimi zapleti. Izkušen ORL specialist bo v relativno kratkem času odstranil žrelnico in rešil otroka muk. Ogromna večina otrok gre že isti dan domov.

Pediatri so zadovoljni, ko ugotovijo, da je povečana žrelnica vzrok otrokovih težav, ker se z njegovo odstranitvijo otrok reši težav in staršem “pade kamen s srca”.

Je potrebna priprava otroka na operacijo žrelnice?

Pediater mora otroka pred operacijo pregledati in se prepričati, da ni nobenih zadržkov za operacijo. Nujno je treba narediti celotno krvno sliko, nekateri anesteziologi pa zahtevajo, da se pred operacijo naredi tudi EKG pregled. Vse to se počne v sodelovanjem z otrokovim pediatrom.

Se odstranitev žrelnice izvede v lokalni ali splošni anesteziji?

Adenoidektomija (odstranitev žrelnice) se že več let opravlja izključno v splošni anesteziji. Lokalno anestezijo so povsem opustili, saj je pri večini otrok povzročila pravo travmo, kirurgom pa oteževala delo.

Sodobna splošna anestezija je zelo varna in ker operacija ne traja dolgo, se običajno prejme kratkotrajno anestezijo, kjer so resni neželeni učinki zanemarljivi. Zato je strah starša splošne anestezije brez podlage in ne sme biti razlog za zavlačevanje.

Se lahko povečana žrelnica ponovi?

Lahko, vendar to ni razlog za odlaganje nujnega posega. Otrok ne pridobiva, če čakamo, ampak izgublja – sluh in tudi njegovo splošno stanje je vse slabše. Otroci, ki imajo kronično povečano žrelnico, slabše napredujejo v teži, nimajo potrebne energije za igro in druženje z ostalimi otroki (da ne ponavljamo, kakšne bolezni  vse lahko pričakujemo). Tudi če se adenoid “vrne”, poseg reši težavo. Drži, da ni zagotovila, da se ne ponovi, vendar pa je dejstvo, da bo otroku zaradi čakanja še slabše.

Po petem, šestem letu pride pri večini otrok do spontanega zmanjšanja (involucije) žrelnice in se zato redko dogaja, da dela večje težave šolskim otrokom. Seveda so izjeme, vendar se tudi njim lahko relativno enostavno postavi diagnozo in se jih pozdravi.

Kot vidimo, žrelnica ni bav bav. Če se povečano žrelnico pravočasno odkrije in ustrezno zdravi, bo otrok “zaživel”. Zato je treba vsakega malčka, pri katerem sumite na povečanje adenoida, odpeljati na pregled specialistu za uho, grlo in nos. Vsekakor pa žrelnica ni edini krivec za okužbe zgornjih dihalnih poti pri otrocih. Vendar pa je enostavna za pregled in zdravljenje in je ni potrebno ohranjati, ampak odstraniti, če za to obstaja jasna indikacija.

Primeren čas za operacijo žrelnice

Zmotno je prepričanje, da je treba čakati do otrokovega drugega ali tretjega leta, da bi se opravil poseg. Če je žrelnica za odstranitev, je to treba storiti takoj. Ne čakajte, da otrok zaradi kroničnih težav z ušesi in sluhom, kar je popolnoma neracionalno, vsak mesec – dva dobiva antibiotike zaradi vnetja grla ali ušes.

Ne čakajte

Otroci, ki imajo kronično povečano žrelnico, pogosteje zbolijo za astmo, kasneje pa tudi za kroničnim sinusitisom.

Zato poslušajte otorinolaringologa in opravite poseg čim prej, seveda, ko se jasno potrdi, da je otroku operacija potrebna.

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijater

Ocena:
[Skupaj: 25 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor