BLW (Baby led weaning) – priljubljena praksa uvajanja hrane

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

BLW (Baby led weaning) - priljubljena praksa uvajanja hrane

Osnove BLW

Baby led weaning je krasna in vedno bolj priljubljena praksa uvajanja hrane. Njeni učinki na razvoj otroka so res številni in spodbudni. Ko se otrok samostojno hrani, se razvija kognitivno, fizično in motorično ter psihosocialno. Praksa kaže, da se BLW načina uvajanja hrane poslužujemo tudi na svoje prilagojenje načine in se potem sprašujemo, ali uvajam po BLW? Kaj pa je bistvo BLW? Če strnem v nekaj točk, so le te sledeče:

  • BLW (baby led weaning – hranjenje na otrokovo pobudo, v otrokovem ritmu, glede na otrokov razvoj) je način uvajanja hrane. To ni način hranjenja, ampak je zgolj praksa, ki otroku omogoča, da se s hrano spoznava na neposreden in izkustven način. BLW ne pomeni, da otrok nikoli ne bo jedel s priborom. BLW ne pomeni, da otroka ne učimo jesti s priborom. Vse to lahko delamo, če nam tako ustreza. BLW ne pomeni, da otrok uživa samo čvrsto in suho hrano. Po BLW lahko otrok uživa tudi juhe oziroma bolj tekočo hrano. Tekočo hrano lahko dojenčku ponudimo v lončku, tako da se sčasoma nauči sam piti iz lončka. Kasneje pa mu lahko pokažemo tudi uporabo žlice (in drugega pribora), s katero se nauči zajemati hrano iz skledice ali krožnika.
  • otrok sedi vsaj deloma samostojno ob ustrezni podpori odrasle osebe ali sedi samostojno
  • otrok je zmožen prijemati in kasneje tudi sprostiti pest
  • otrok je zmožen giba roka usta
  • otrok ne izplazi jezička, ko mu približamo hrano k ustom
  • kaže zanimanje za hrano
  • zrelost črevesja za hrano

Vse to se zgodi okoli 6. meseca ali kasneje. Torej, če otrok lepo napreduje z dojenjem in še ne kaže znakov za pripravljenost na hrano, potem lahko uvajamo počasi, postopoma, v otrokovem ritmu. Dojenje lahko zagotovi v prvem letu še vse otrokove potrebe po hranilih. Praksa kaže, da kar nekaj dojenčkov hrano sprejme šele okoli prvega leta starosti. Kako je bilo pri vas?

Kaj se pa dogaja recimo, če otroku ponujamo kose hrane pred 6. mesecem starosti ali ko otrok še ni zmožen pokončnega oziroma sedečega položaja? Ali je to BLW? Ne, to ni BLW, ampak je prilagojen način hranjenja.

Ali je kaj narobe, če otroku dajem kose hrane preden samostojno sedi? Ja, lahko je narobe, saj se kosi hrane otroku lahko zaletijo ali zaidejo v dihalne poti, kadar otrok še ni dovolj čvrst v trupu. Pokončni položaj je pomemben zato, da je pot hranjenja bolj optimalna in učinkovita. Prehitevanje z uvajanjem hrane ima lahko neprijetne posledice. Seveda pa je vsak otrok drugačen in nekateri lepo sprejmejo tudi pasirano hrano že v starosti 4 mesece v polležečem položaju. A ta položaj iz motoričnega razvoja ni najbolj ustrezen, prav tako se lahko otročku hrana zaleti, četudi je spasirana, ali zaide v sapnik. Pomembno je, koliko je otrok zmožen hrano obdelovati v ustih in usklajevati dihanje in požiranje.

NAJVEČJI POUDAREK pa je na tem, da zgradite zaupanje vase in zaupanje v vašega otroka, potem vse steče bolj gladko. Čas se ustavi in samo ste: vi in vaša kepica sreče v objemu novih in sočnih dogodivščin hranjenja!

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor