Priprava na pomlad s prehrano

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Kaj se dogaja z nami pomladi?

Kaj se pravzaprav zgodi, zakaj je skoraj večina nas utrujenih, brez motivacije, za vse potrebujemo več energije, vse nas utrudi?

  • Pomladi se počasi prebuja narava in s tem naša telesa.
  • Pospeši se metabolizem, zato telo porabi več energije in
    smo prej utrujeni.
  • Prav tako so pomladi dnevna nihanja v temperaturi kar visoka in je to za občutljive ljudi velik zalogaj.
  • Zaradi (bolj) enolične prehrane pozimi smo na pragu pomladi prej dovzetni za razne okužbe in je prava prehrana ključnega pomena.
    Pozorni moramo biti na zadosten vnos tekočin, torej voda voda voda.

Privoščimo si dovolj gibanja, priporoča se hoja navkreber, vsak dan 30 minut, da se malo zasopihamo in prevetrimo pljuča. Poskusimo si privoščiti izbrana živila, ki so v podporo imunskemu sistemu. Predvsem pa ne pozabimo na dobro voljo, kajti manj stresa pomeni lažje spopadanje z vsakdanjimi izzivi. Ko je prehudo, zapri oči, vdih-izdih- akcija!

Z izbrano prehrano lahko že veliko storimo za boost in podporo našemu imunskemu sistemu.

PRVO PRAVILO: izberi sezonsko!
DRUGO PRAVILO: vitamin C!
TRETJE PRAVILO: kalčki

Sedaj že ptički na veji čivkajo, da je sezonska hrana absolutno boljša v podpori imunskemu sistemu. 🐦

Kaj pa jemo spomladi?
Takoj na pragu pomladi lahko posežemo po regratu, ki naj bo nabran na čim manj onesnaženem predelu, kjer ne pognojujejo in stran od glavnih cest.

Počasi bo čas za šparglje, te ljube znanilce prehranske pomladi, znani so tudi kot dobri čistilci ledvic in jeter, kar je pomembno v spomladanskem času.

Česen kot eden izmed glavnih antioksidantov, znan tudi kot naravni antibiotik.

Špinača, ena prvih listnatih rastlin na naših vrtovih, vsebuje veliko železa in vitamina K, kalcija in fosforja.

Ne smemo pozabiti na vitamin C, ki ga najdemo v različnih živilih, če se pa čutimo utrujene, lahko dodajamo tudi čisti vitamin v prahu oz. kakšni drugi obliki. Dobra podpora vitaminu C je tudi cink, prav tako pa kalcij in vitamini kompleksa B.

Kalčki kot ultimativno, poceni, vsem dostopno superživilo: začetek novega življenja, ki vzkali, je pravzaprav simbolno tudi za spomladansko prehrano. Bogato z mikrohranili je odlična podpora prehrani, sploh v času, ko še ni na voljo dovolj sveže zelenjave in sadja.

Sedaj pa kar na slastne recepte, ste za? Se že zelo veselim regrata, ena mojih najljubših spomladanskih jedi. Zdi se, da prav čutimo, kako nas čisti, kako to sočivje blagodejno potuje po našem sistemu in nas hrani, nas podpira.

Recept: spomladanska regratova solata

Imate tudi vi takšen odnos do regrata? Kako ga najraje pripravite?

Spomladanska regratova solata

Ni vse le v sestavinah, treba jih je tudi dobro skombinirati, kajti tudi napačna razmerja makrohranil lahko posledično vodijo v utrujenost in brezvoljnost. Se spomnite, če ste kdaj pojedli preobilno kosilo? Ali mogoče tudi manjše kosilo, pa je bilo sestavljeno iz krožnika testenin ali gore krompirja?

Opazujte danes svoj obrok – kaj in koliko je na krožniku? Je več zelenjave – surove ali kuhane? Ali je glavnina krožnika sestavljena iz ogljikovih hidratov?

Recimo pizza. 

Cela pizza za kosilo nas popolnoma uspava, napolni želodec, čutimo se težke, utrujene, zehamo, motivacija pade. Tudi kava ne pomaga več.

REŠITEV ni, da se odrečemo pizzi. Rešitev je, da si jo razdelimo s sodelavko na pol, mogoče celo na četrt in zraven pojemo skledo radiča. Torej glavnino oboka predstavlja solata, ki jo obogatimo s pizzo. Enostavno, ne?

Še en primer: krompir, kislo zelje in klobasa. Običajno dobimo kup krompirja in klobaso ali celo par. Kombinacija, ki nas dobesedno ubije.

Boljša rešitev, klobaso razdeliš na pol, prosiš za dvojno ali trojno porcijo kislega zelja, krompirja pa vzameš 2 žlici.

Recept: Njoki s šparglji

Šparglji so THE živilo spomladi, delujejo izredno prečiščevalno, to je hrana, ki prijetno osveži, ker deluje protiutež zimski, bolj naporni, težji hrani.

Čeprav stremimo vsi k čim bolj raznoliki, uravnoteženi prehrani, pa se lahko zgodi, da so potrebe našega telesa tako visoke, da je smiselno dodajati različne prehranske dodatke. Povečane potrebe so običajno po koncu zime in tudi v obdobju večjega psihičnega in fizičnega stresa, pred in med menstruacijo in v ostalih neznačilnih obdobjih: tekmovanja, nosečnost, dojenje, selitev, menjava službe, ipd.

Vsako obdobje terja specifične dodatke. Poleg uravnotežene prehrane je smiselno spomladi dodajati veliko vitamina C (60-90 mg na dan), magnezij (še posebej, če se veliko gibljete). Prav tako poskrbimo za vnos vitaminov kompleksa B, ki je odgovoren za optimalno delovanje živčnega sistema.

Vabljeni k ogledu moje spletne strani, kjer se najde veliko idej za zdrave obroke: https://www.boobeefoodee.si/blog/

Latest posts by Klavdija Kosič (see all)
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Klavdija Kosič

Je certificirana prehranska strokovnjakinja, ki se aktivno in poglobljeno ukvarja z otroško prehrano že nekaj let. Ljubezen do tega je najprej zrasla iz potrebe uvajati zdravo in raznoliko hrano svojemu sinku. Izkušnje so se kopičile, znanje se je bogatilo in danes vam lahko v hipu strese iz rokava ogromno predlogov, prilagojenih vašim potrebam in okusu.

Dodaj odgovor