Izguba spolne sle po porodu

Strokovnjaki potrjujejo, da je izguba spolne sle pri ženskah po porodu povsem pričakovan pojav. A vendar se zdi, da se o tem ne govori dovolj. Zato je prav, da spregovorimo tudi o tej tematiki, kajti, drage ženske, verjemite, v svojih občutjih niste edine.

Izguba spolne sle po porodu

Nova vloga

Sedaj ste mamica. Malo bitje, ki sta ga spočela s partnerjem, zahteva vso vašo pozornost. Seveda pa bi nekaj te pozornosti rad imel tudi vaš partner. Tudi on se najbrž še ni povsem navadil na novo vlogo.

Prilagajanje novi vlogi, neprespane noči in hormonske spremembe, ki se po porodu zgodijo v ženskem telesu, so povsem objektivni faktorji, ki vplivajo na zmanjšanje libida pri ženskah. Pri nekaterih ženskah je ta faza kratkotrajna, pri drugih pa traja dlje časa.

Ko enkrat prekinete spolne aktivnosti, se vaše telo navadi na to, da ”živi” brez njih in  kmalu lahko to postane praksa. Telo enostavno ne pogreša več spolnosti in občutkov, ki jih le-ta prebuja v nas.  V tem primeru je pomembno, da to pomanjkanje oziroma izgubo spolne sle doživljate kot nekaj naravnega in da se ne silite k nečemu, česar trenutno ne želite. Nikar se ne silite k nečemu le zato, da bi zadovoljili vašega partnerja.  Niti zato, da bi sebi dokazali, da ste še vedno enako poželjiva in spolnosti željna ženska kot pred porodom.

Vseeno pa ne dopustite, da zapadete v rutino, ki ji rečemo ”življenje brez spolnosti je čisto v redu”, ker temu ni tako. Spolna sla je zelo pomemben del vas in vašega partnerskega odnosa, zato se morate potruditi in v sebi ponovno najti žensko in prebuditi svoj libido.

Fizična plat partnerskega odnosa

Fizični stik z vašim partnerjem je zelo pomemben za zdrav partnerski odnos. Seveda fizični stik med partnerjema ni vse, a je zelo pomemben del. Potrudita se in najdita čas za izmenjavo nežnosti, skupne kopeli ali masaže. Uživajta v družbi drug drugega. Tudi bežni dotiki in pogledi skozi dan vama lahko služijo za uverturo v intimnejši večer.

Seveda spolnost in spolni odnosi ne pomenijo le fizične združitve dveh bitij. Ni tako preprosto, da bi bilo vse skupaj le fizično. Zato predlagajte predigro. Vztrajajte pri njej. S partnerjem si vzemita čas drug za drugega. Niti ni nujno, da predigri sledi penetracija, če na to še niste pripravljene in si je (trenutno) še ne želite. Vsekakor pa vam bo predigra pomagala k prebujanju vaših seksualnih želja. Zato pojdita po korakih, vaš parter pa naj po razumevajoč glede vaše ”težave” in naj vam nudi tisto, kar si želite.

V primeru, da si po 6 mesecih od poroda še vedno ne povrnete vašega starega libida, obiščite zdravnika, da potrdi oziroma izključi morebitni fizični vzrok za pomanjkanje vaše spolne sle.

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

mamaibeba

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor