Uravnotežena prehrana za zdravje in dober imunski sistem

Uravnotežena prehrana za zdravje in dober imunski sistem

Hranila so ključnega pomena za preživetje. Beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati so makrohranila. Telo za energijo rast in razvoj potrebuje večje količine makrohranil. En gram beljakovin vsebuje 9 (kilo)kalorij, maščob in ogljikovih hidratov pa 4 (kilo)kalorije. Vitamine in minerale uvrščamo med mikrohranila, saj jih potrebujemo v manjših količinah.

Telo za normalno delovanje potrebuje uravnoteženo prehrano. Z njo moramo telesu zagotoviti vse sestavine, ki jih potrebuje, da bi se normalno razvijali, rasli in ostali zdravi. Poskrbeti pa moramo tudi, da posameznih sestavin ne bo preveč.

Beljakovine potrebujemo za rast in obnovo

Beljakovine so zgrajene iz aminokislin. Telo iz njih gradi nove celice in obnavlja poškodovane celice po vsem telesu. Beljakovine so še posebej pomembne za rast pri otrocih in mladostnikih ter v nosečnosti. Poleg tega, da jih telo potrebuje za rast in obnavljanje, beljakovine ohranjajo telesno maso, sodelujejo pri tvorjenju hormonov in encimov ter ohranjajo pravilno delovanje imunskega sistema in telesu dajejo energijo, če ni na razpolago ogljikovih hidratov. Beljakovine najdemo predvsem v mesu, jajcih, ribah, oreščkih, semenih in stročnicah.

Ogljikove hidrate potrebujemo za energijo

Ogljikove hidrate telo razgradi na enostavnejše oblike, kot je glukoza, glavni vir energije za telo. Ogljikovi hidrati so pomembni za možgane, živčni sistem, ledvice in mišice. Telo jih za kasnejšo rabo večinoma shrani v jetra in mišice. Vlaknine, vrsta ogljikovih hidratov, skrbijo za izločanje odpadnih snovi iz telesa in zdravje črevesja.

Ogljikove hidrate najdemo predvsem v žitih, sadju in mleku, so pa tudi v oreščkih, semenih, stročnicah in zelenjavi.

Maščobe potrebujemo za zdravje

Maščobe telo razgradi v maščobne kisline, osnovne gradnike maščob. Telo maščobo potrebuje za celične membrane, absorpcijo v maščobi topnih vitaminov, za podporo notranjih organov, hrani pa daje okus in teksturo.

Maščobe delimo na nenasičene, nasičene in transmaščobe. Nenasičene maščobe so za telo dobre, najdemo jih v oljčnem olju, avokadu in oreščkih. Slabe, nasičene maščobe, pa so v mesu, maslu in masti. Transmaščobe oz. najslabše maščobe so v pečeni in ocvrti hrani in v prigrizkih.

Vitamini in minerali

Vitamine in minerale telo potrebuje, ker se med seboj povezujejo in v telesu opravljajo različne funkcije. Vodotopni vitamini so v vodnih delih hrane in se lahko po telesu prosto premikajo. Oblikujejo energijo, gradijo beljakovine in kolagen. Vitamini, topni v maščobi, so v mastni hrani, po telesu pa se premikajo s pomočjo beljakovin. Vitamini medsebojno sodelujejo pri zaščiti oči, kosti, kože, pljuč in črevesja.

Makrominerali oz. elektroliti uravnavajo telesne tekočine. Mikrominerali oz minerali v sledeh pa so pomembni za različna opravila, kot so prenašanje kisika po telesu, strjevanje krvi, imunski sistem in krepitev kosti.

Voda

Vodo pijemo, da bi nadomestili izgube zaradi izločanja, potenja in vsakodnevnega metabolizma. Voda je pomembna za ohranjanje prave telesne temperature, uriniranje, črevesno peristaltiko in potenje, za zaščito hrbtenjače in za sklepe.

Povečajte vnos vode med vadbo, povišano telesno temperaturo, boleznijo in ko je bolj vroče.

Gelee royale junior z matičnim mlečkom in naravnimi vitamini – poskrbi za preventivno zaščito in pripravi imunski sistem na obrambo pred virusi in bakterijami; smiselno je narediti 2-3 mesečno kuro in z njo začeti, ko je otrok še zdrav; majhne stekleničke z napitkom, ki ga otroci z veseljem spijejo zjutraj na tešče

Multivitamin junior – medeni sirup z vitamini, ki krepijo imunski sistem, sirup da otrokom tudi energijo, neješčim pa zagotavlja vir potrebnih hranil; prednost pred ostalimi sirupi: osnova je med in ne glukozno-fruktozni sirup, sirup je brez konzervansov

Propolis oral junior – propolis na vodni osnovi (brez alkohola) za vneto grelo ali kot preventiva pred virozami, pojavom aft, herpesa, slinavke … odličen za otroke, ki še dajejo stvari ali roke v usta; ne peče in je brez konzervansov

Imuno resist junior – izvleček iz macesna in beta glukan za aktivacijo imunskih celic v črevesju, kjer se tvorijo; namenjen hitremu odzivi telesa ob prvih znakih viroze (kašljanje, smrkanje, razdražljivost, nerazpoloženost …).