10 stvari, ki jih ne smete govoriti svojemu otroku

Pristopite k svojemu otroku na pravi način

Ni tečajev za starše in otroci ne pridejo z navodili za uporabo. Ni nujno, da tudi pri vašem otroku deluje tisto, kar deluje pri otroku vašega prijatelja. Vsak otrok je edinstven in zato rabi tudi takšen pristop. Nekaj je gotovo – vzgoja otroka ni niti najmanj lahka in enostavna naloga.

Ko ste sami odraščali, je velika verjetnost, da ste od svojih staršev slišali vse vrste groženj, vendar tega ne počnite z vašimi otroki. Današnje generacije so zelo drugačne in z njimi moramo pazljivo postopati, če jih želimo vzgojiti v zrele in odgovorne osebe.

10 stvari, ki jih ne smete govoriti svojemu otroku

Obstajajo določene stvari, ki jih večina staršev nezavedno uporablja pri svojih otrocih in se pri tem ne zavedajo njihovega negativnega vpliva. V nadaljevanju vam odkrivamo nekaj stvari, ko jih nikoli ne bi smeli govoriti svojim otrokom. Dobro si jih zapomnite.

Vaja dela mojstra

Izjave kot je ta, otrokom predstavljajo pritisk, da morajo biti popolni in se truditi, dokler ne dosežejo popolnosti. Otroku pošilja napačno sporočilo, da če naredi napako, je to zato, ker se ni dovolj trudil. Namesto tega spodbujajte svojega otroka, da se skuša dokazati in biti ponosen nase, vendar jim dajte do znanja, da je motiti se človeško.

Tega ne boš razumel

Otroci so izredno radovedna mala bitja in vsak dan se učijo novih stvari v svetu, ki jih obkroža. Zato svojim staršem pogosto postavljajo vsa mogoča vprašanja o vsem, kar se dogaja okoli njih. Z izjavami kot “ti tega ne boš razumel” zavračate njihovo radovednost, otroci pa se zaradi tega počutijo manj vredne. S takim obnašanjem boste slabo vplivali na njihov odnos do življenja in boste negativno vplivali na njihovo moralo. Naslednjič si torej vzemite minuto ali dve, razmislite in odgovorite na vprašanje, ki vam ga je otrok postavil.

Pojej večerjo ali pa ne bo sladice

S tako izjavo otroku pravzaprav sporočate, da je sladica nekaj posebnega, zato otrok ne bo znal uživati v hrani, če boste uporabljali sladico za nagrado. Namesto tega lahko otroku rečete nekaj kot “vsi moramo najprej pojesti večerjo, da bi se okrepili”.

Pohiti

Otroci so pri nekaterih stvareh počasnejši od odraslih. Npr. lahko dolgo sedijo pri zajtrku, vztrajajo na tem, da si bodo sami zavezali vezalke, se počasi pripravljajo za šolo in podobno. Vendar pa boste s priganjanjem otroku le povzročili stres. Če se vam že zelo mudi, naredite to na drugačen način. Omilite ton in recite nekaj kot: “daj, da vidimo, kdo se bo prej oblekel”. Tako bo to za otroka kot igra in ne bo čutil takega pritiska.

Boš že videl, ko očka pride domov

Verjetno ste kot otrok pogosto slišali to grožnjo, ker so v preteklosti očetje običajno bili strožji in so imeli več avtoritete. Vendar pa sta večinoma v današnji družbi oba starša enakopravna , zato ne uporabljajte takih izjav, posebno ne, če menite, da ste samostojna in neodvisna ženska. Če želite, da vas otrok tako tudi vidi, potem njegovega očeta ne izpostavljajte kot avtoritativno figuro in ga ne uporabljajte za kakršne koli grožnje otroku.

Pusti, bom jaz

Ko vaš otrok ne more česa končati ali ima težave s pisanjem domače naloge, lahko hitro postanete zafrustrirani. Zato v takih primerih najraje vzamete stvari v svoje roke in končate delo namesto svojega otroka. Vendar to ni prav, saj tako vaš otrok dobi vtis, da bodo drugi namesto njega naredili stvari, ki jih sam ne. Namesto tega svojemu otroku predlagajte ali namignite, kako mu bo lažje narediti določeno nalogo, vendar nikar tega ne počnite namesto njega. Tako se bo otrok tudi hitreje naučil določenih stvari.

Ne joči

Otroci so ranljivi in se ne bojijo pokazati svojih čustev. Ne ovirajte jih pri tem in ne govorite jim, da je to slabo. Pomembno je otroke naučiti izražati svoje občutke, namesto da jih držijo v sebi. Zato jim pomagajte prepoznati svoja čustva in jih naučite, kako se z njimi odprto in iskreno spopasti.

Tega si ne moremo privoščiti

Če uporabljate to frazo, da bi otroku pojasnili, zakaj mu ne morete kupiti igračke, potem obstaja velika verjetnost, da si bo otrok to zapomnil in izkoristil naslednjič, ko boste hoteli kupiti nekaj dragega. Namesto tega otroku pojasnite, da morate hraniti denar za pomembnejše stvari. To je tudi dober način, da jih naučite nekaj o finančni disciplini.

Ne pogovarjaj se z neznanci

Vaš otrok se bo pogovarjal z vsakim, ki ga bo ogovoril na lep način in ne bo dojel, kdo je neznanec in kdo ne. Namesto tega raje postavite otroku vprašanje: kaj boš naredil, če ti neznanec ponudi čokolado? Poslušajte otrokov odgovor in ga potem poučite o tem, kako naj pravilno ravna v takšnih situacijah.

Bodi previden

Drugi otroci so lahko zelo kruti, a če neprestano opozarjate svojega otroka, da naj bo previden, lahko samo izgubi koncentracijo. Če se bojite za svojega otroka, bodite v njegovi bližini, da bi ga imeli na očeh, če bi se slučajno kaj zgodilo, vendar bodite tihi in neopazni.

Vasundara R.

Ocena:
[Skupaj: 77 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor