Deset skrivnosti, ki bi jih starši morali vedeti ob uporabi besedice NE

Deset skrivnosti, ki bi jih starši morali vedeti ob uporabi besedice NE

Ali želite, da vas otroci upoštevajo, ko izrečete besedico NE. In da  se vam ni treba zatekati h grožnjam in strogosti? Preberite si teh deset skrivnosti.

»Nisem eden od tistih staršev, ki uporabljajo taktiko štetja do tri in potem izbruhnejo. Sama sem bila vzgajana na tak način in zmeraj se je končalo z grožnjami in strogostjo. Želim pa, da me otroci poslušajo in ko jim nekaj prepovem, to tudi upoštevajo. Ko jim na primer naročim, da je treba pospraviti, me sploh ne poslušajo dokler ne začnem vpiti. V čem je skrivnost?«

Kar nekaj staršev verjame, da je prepoved oz. besedico NE treba podkrepiti s kaznijo. Toda tudi mnogi starši, ki prisegajo na ljubečo vzgojo in niso pristaši kaznovanja, so bili v dilemi, kako doseči, da otroci upoštevajo prepoved brez groženj.

To je pravzaprav vprašanje za milijon evrov. Vsi starši želijo, da bi otroci poslušali, ubogali in sodelovali, ko jim nekaj naročijo ali prepovejo. Seveda je možno doseči sodelovanje, brez groženj in strogih besed.

Želite izvedeti skrivnost, kako?

Otroci poslušajo starše zaradi odnosa, ki ga imajo z njimi

Vpliv staršev temelji na odnosu, ki ga vzpostavijo z otrokom. Če vas otroci nočejo poslušati, začnite delati na povezanosti in poglobite vaš odnos.

  • Bodite empatični, še posebej ko postavljate meje . »Tole izgleda zelo zabavn. Vem, da obožuješ dirkanje z avtomobilčki po hiši, toda bojim se, da se boš zaletel v steno in jo poškodoval. Poiskati morava bolj varen način dirkanja.«
    • Vzemite si vsaj 15 minut časa na dan, ki ga preživite z vsakim otrokom posebej, da poglobita vajin odnos.
    • Ravsajte in smejte se z otrokom.
    • Potolažite otroka, ko joka, tudi če je to zaradi vaše prepovedi.

Čez kakšen teden boste opazili, da se otrok bolje odziva in sodeluje, ko zahtevate njegovo sodelovanje.

Otroci sprejmejo navodila in omejitve, ko so le-te del rutine

…ker tako pač je v življenju.

»Pred večerjo zmeraj pospravimo igrače. Takšno je pravilo. Pridi, bova pospravila skupaj. Zabavno bo.«
Če otrok noče pomagati, ohranite dobro voljo in humor. Podajajte mu igrače eno za drugo, da jih zlaga na police. Otroci morda ne bodo marali vaših pravil, toda če boste dobrovoljno vztrajali, bodo prerasla v navade, podobno kot umivanje rok po uporabi stranišča ali pisanje domače naloge pred igranjem.

Otroci sprejmejo zahteve staršev, ko spoznajo, da so meje trdno postavljene

Če se otroci naučijo, da lahko vedno premikajo postavljene meje, bodo to poskušali vsakokrat, ko naletijo nanje. To seveda ne pomeni, da sploh ne poslušate njihovih argumentov in jih občasno tudi sprejmete. Navsezadnje želite, da se otroci urijo v iskanju rešitev, ki so sprejemljive za vse. Toda pri določenih stvareh, ki so za vas pomembne, bodite neomajni. Približajte se jim na prijazen in humoren način, tako da jim sploh ne bo padlo na pamet, da vas ne bi upoštevali.

»A me nisi slišal? Čas je, da pospraviš. Pokaži mi, kako zapelješ ta smetiščni tovornjak na polico za avtomobilčke.«

Otroci upoštevajo meje, ko tudi starši sprejemajo njihove želje, jezo, žalost in razočaranje glede postavljenih mej

Ni treba, da so otrokom zastavljene meje po godu, morajo pa jih upoštevati. Ko lahko izrazijo svoje mnenje in občutke glede zastavljenih mej, jih bodo tudi lažje sprejeli.

»Rad bi se igral še vsaj kakšnih deset ur, kajne? Rad bi se igral kar celo noč. Vem, da je težko prenehati z igranjem in pospraviti igrače. A boš rjovel kot lev med pospravljanjem, da mi pokažeš kako si jezen? Že vem, imejva tekmovanje v rjovenju, medtem ko pospravljava igrače nazaj na polico. Poslušaj, kako glasno rjove moja panda na poti na polico.«

Otroci sledijo vašim zahtevam, ko nimajo občutka, da jim ukazujemo

Izogibajte se merjenju moči. Poskusite svoje zahteve podati na takšen način, da daste otrokom tudi možnost izbire in odločanja.

»Čas je, da pospraviš. Lahko izbiraš: boš avtomobilčke odpeljal v garažo ali jih boš prepeljal z letalom?«

Otroci sledijo vašim zahtevam, ko so le-te zabavne in privlačne

Iz vsake zahteve je mogoče narediti igro, ki se ji noben otrok ne bo mogel upreti. Naj avtomobilčki tekmujejo, kateri bo najhitreje v garaži. Uporabljajte smešne glasove. Tekmujte, kdo prej pospravi. Med pospravljanjem pripovedujte zgodbo o otroku, ki ni maral pospravljanja. Toda ali lahko to počnete vsakokrat? Seveda ne, saj nimate nadnaravnih moči. So dnevi, ko se vam preprosto ne da. Vendar poskušajte uporabiti to strategijo čim večkrat in kmalu boste opazili razliko.

Otroci sledijo zahtevam, ko so njihovim letom primerne

Večina petletnikov še ni zmožna sama pospravljati za sabo. Tudi če mislite, da bi morali to narediti sami, potrebujejo vašo pomoč in vodenje. Ko pospravljate skupaj z otroci in se pri delu zabavate in uživate, jih hkrati učite, da urejen prostor nudi zadovoljstvo. Za majhne otroke je sicer edino zadovoljstvo pri pospravljanju to, da se povežejo in sodelujejo s starši, zato izkoristite to povezanost za privzgajanje dobrih navad.

Otroci sprejmejo omejitve, ko iskreno začutijo, da vam je mar za njihovo srečo

»Razumem, da ne želiš podreti tega stolpa, katerega si tako dolgo delal. Zvečer ponavadi igrače pospravimo, toda tokrat lahko stolp pustiva, da se boš z njim igral tudi jutri. Če pohitiva s pospravljanjem ostalih igrač, bova imela čas za zgodbo.«

Otroci sprejmejo pravila, ker vam zaupajo in vedo, da so postavljena za njihovo dobro

To zaupanje pa vzpostavljate in gradite konstantno, v običajnih situacijah in v vsakodnevni interakciji z otrokom.

»Igrače pospravljamo zato, da ne padamo čez njih, da jih ne polomimo in da imamo urejen prostor.«

Otroci sprejmejo NE, ker čutijo globlji JA

Če so vaše zahteve postavljene ljubeče in razumevajoče, jih bodo otroci upoštevali. Poskusite najti način, da namesto besedice NE uporabite besedico JA, tudi ko postavljate pravila.
»Ja, čas je, da pospravimo. Ja, pomagala ti bom. Ja, lahko pustiš stolp do jutri. Ja, lahko rjoveš med pospravljanjem. Ja, lahko preberemo še eno zgodbo, če pohitimo s pospravljanjem. Ja, lahko naredimo to na zabaven način. Ja, obožujem te. Ja, zaradi tebe sem najsrečnejši starš na svetu.«

Mogoče je največja skrivnost pri uporabi besedice NE ravno to, kar pisatelj Scott Noelle imenuje JA ENERGIJA. Ko uporabite besedico NE jasno, a z vso ljubeznijo, ki jo premorete do otroka, se v njej skriva ‘DA – DA do otrokovega dobrega počutja, razumevanje njegovih želja in potreb, spoštovanje njegove individualnosti. Ko otrok to začuti, prej in lažje sprejme neko prepoved. Na vaša prijaznost, dobrovoljnost in velikodušnost se bo začel odzivati z enakimi lastnostmi.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor