Kaj je vzgoja otrok

Kaj je vzgoja otrok

Piše Zinka Ručigaj

Vzgoja otrok je sklop mnogih elementov, ki jih moramo pri vzgoji upoštevati.

Nekaj ima otrok prirojeno. To je približno četrtino vsega, kar se kaže pri posamezniku v odrasli dobi. Večino pa otrok pridobi z vzgojo, ki je predvsem odvisna od staršev.

Pri vzgoji otrok se prepletajo elementi vzgoje, kot so: način vzgoje, vzgled, pozornost do otrok, skupaj preživet čas, postavljene meje, zaupanje, izgradnja dobre samopodobe, navajanje na samostojnost, navajanje na igro, kako sprejemamo jok in naša reakcija ob tem. Vse to so pomembni elementi vzgoje, ki jih moramo upoštevati. Seveda pa je pomembno, kako vse te elemente vzgoje med seboj prepletemo in kdaj začnemo z vzgojo otrok.

Pri načinu vzgoje otrok se moramo zavedati, kakšne posledice imata strogi in popustljivi način vzgoja. Poznati moramo tudi način vzgoje, ki ga jaz imenujem vzpodbudna vzgoja, drugi tak ali podoben način vzgoje imenujejo drugače.

Eden prvih elementov pri vzgoji otrok je vzgled. Zelo pomembno je, kakšen vzgled smo otrokom. Otroci nas v vsem posnemajo, naj bo ta vzgled dober ali slab. Seveda se kasneje zgledujejo tudi po prijateljih ter drugih ljudeh, ki so jim zanimivi. Pomembno pa je, kakšen vzgled smo jim mi, saj se lahko o tistem, kar nam ni všeč pogovarjamo, kadar drugje ta vzgled ni najboljši.

Med pomembne elemente spada tudi odnos med nami in otrokom oz. pozornost, ki mu jo namenjamo. Zelo pomembno je, če smo do otroka prijazni, ljubeči ali pa zadirčni. Pomembno je, kaj večkrat opazimo. Ali opazimo in poudarjamo vse tisto, kar nam je všeč, kar naredi dobro, njegove dobre lastnosti. Ali pa opazimo in poudarjamo vse tisto, kar nam ni všeč, njegove napake, slabe lastnosti. Vsi ljudje imamo dobre in slabe lastnosti, vendar tisto, kar pri otrocih poudarjamo, tisto raste.

Pomemben je tudi čas, ki ga preživimo skupaj z otrokom. Vem, da je danes večina služb takšnih, kjer so starši dolgo odsotni, zato je le kratek čas, ki ga lahko posvetimo otrokom. Pri tem pa je pomembno, da poiščemo prioritete. Kaj je bolj pomembno? Pospravljeno stanovanje ali čas, ki ga preživimo skupaj z otrokom. Prav je, da otroci preživljajo svoj prosti čas tudi v drugih organiziranih dejavnostih, vendar naj bodo te dejavnosti takrat, ko smo starši v službi. Takrat ko smo prosti, pa se organiziramo tako, da čas preživljamo skupaj. Tudi domača opravila lahko predstavljajo naše skupno druženje.

Pri vzgoji otrok je zelo pomemben element postavljanje meja. Moramo pa razločevati med prepovedjo in postavljanjem meja. Meje postavljamo na pozitiven način. Tam, kjer otroku lahko prepustimo njegove odločitve, to naredimo. Kjer je mogoče dogovarjanje, se dogovorimo skupaj, tako, da je dobro za vse. Kjer pa postavimo meje, pri njih vztrajamo.

Zaupanje je tudi pomemben element vzgoje. Zaupanje si pridobimo tako, da izpolnjujemo vse tisto, kar rečemo. Zaupanje v otroka pa ustvarimo na osnovi samozaupanja. Če ne zaupamo sebi, tudi drugim običajno ne zaupamo, prav tako ne zaupamo otroku.

Izgradnja dobre samopodobe je zelo pomembna, saj smo na osnovi dobre samopodobe v življenju bolj uspešni. Dobra samopodoba se v otroku izgrajuje, kadar pohvalimo njegova dobra dejanja, ga vzpodbujamo in iščemo, kar je dobrega v otroku. Kadar pa v otroku iščemo in poudarjamo njegove slabe lastnosti, ga kritiziramo, žalimo, mu grozimo ali ga kaznujemo, se v otroku razvija slaba samopodoba.

Samostojnost je pomembna v življenju vsakega človeka. Samostojnosti navajamo otroke, še preden so stari eno leto. Pri tem je pomembno tudi navajanje na igro. Samostojnosti pri igri sledi samostojnost pri šolskem delu in kasneje pri delu nasploh. Otroke navajamo na samostojnost na vseh področjih.

Pri vzgoji je pomembno, kako sprejemamo jok in čustvene izbruhe otrok in naša reakcija ob tem. Pomembno je, da čustven jok sprejemamo z razumevanjem, ob tem ostanemo mirni in otroku nudimo oporo. Na ta način spoznava svoja čustva in se uči, kako z njimi ravnati.

Pri vzgoji otrok pa je pomembno, da jih vzgajamo z ljubeznijo, pohvalo, vzpodbudo in iskanjem dobrega v otroku.

Zinka Ručigaj
Latest posts by Zinka Ručigaj (see all)
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor