Malčki in samokontrola – kako jim lahko starši pomagamo

Vlačenje psa za rep, ko ste otroku že povedali, da se tega ne počne. Udarec prijatelja, ker je vzel vlak, ki ga pred dvema minutama še opazil ne bi. Tek preko ceste, ko sta bila dogovorjena, da gresta skupaj. Vse to so res tipični trenutki, ki imajo eno skupno točko: samokontrolo – in otrokom samokontrole primanjkuje.

Malčki in samokontrola: starševski priročnik za preživetje

Pričakovati od otrok več, kot so zmožni, lahko pripelje do frustracij in stresa tako za starše kot za otroke.

»Včeraj je imel moj sin največji izpad do sedaj … vdala sem se. A vseeno sem si mislila, zakaj to počnem, proti svojemu sinu se počutim nemočno. Ne vem, ali je kriva starost ali obdobje ali moje starševske sposobnosti pešajo, ampak večinoma se mi zdi, da nimam nobenega nadzora.« (Rebeka)

Če se vam zdi to poznano, vedite, da niste sami. Rezultati zelo obsežne raziskave »Tuning in« ki sta jo izvedli organizaciji ZERO TO THREE in The Bezos Family Foundation – so pokazali, da več tisoč staršev otrok, starih 5 let ali manj, precenjuje otrokove zmožnosti samokontrole.

  • Več kot polovica staršev (56%) verjame, da imajo otroci že pred tretjim letom starosti spontano kontrolo, da ne bi storili česa, kar je prepovedano.
  • Več kot tretjina (36%) verjame, da imajo otroci, mlajši od dveh let, že smisel za samokontrolo. Raziskave možganov so pokazale, da smisel za samokontrolo prične svoj razvoj šele pri okoli 3,5 do 4 letih starosti in je potrebnih precej let, preden jo lahko otroci pričnejo dosledno uporabljati.
  • Skoraj četrtina (24%) vseh staršev verjame, da so otroci zmožni nadzirati svoja čustva (kot to, da nimajo izpadov, ko jih nekaj frustrira) že v prvem letu starosti ali še bolj zgodaj.
  • Skoraj polovica (42%) verjame, da imajo to zmožnost do dveh let starosti že razvito. Raziskave pa kažejo, da se taka vrsta samokontrole prav tako prične razvjati okoli 3,5 do 4 let starosti in potrebnih je veliko let, da jo otroci obvladajo in da lahko nadzorujejo svoja čustva. (Nekaj ljudi pa tega ne zna še v odrasli dobi!)

Torej, zakaj imajo majhni otroci tako malo samokontrole? Del možganov, ki je odgovoren za prevlado nad čustvenim, impulzivnim delom, pri otroci, mlajših od treh let, še ni dobro razvit. Zato malčki večkrat ravnajo na podlagi svojih želja, kot je grabljenje igrače iz prijateljevih rok, namesto da bi zanjo lepo prosili.

Zapomnite si tudi, da zmožnost recitiranja pravil – roke niso za udarce – ni enaka zmožnosti, da se tega pravila lahko drži. Pametni 2-letniki, ki že znajo govoriti, zlahka sprožijo pričakovanja staršev, saj se zdi, da ogromno stvari popolnoma razumejo. Življenje z vašim malčkom bo veliko bolj zabavno in manj stresno, če boste pri svojih pričakovanjih upoštevali njihove zmožnosti – se pravi, da spremljate otrokovo obnašanje na podlagi njegovih let in mu pomagate, ko potrebuje pomoč pri nadziranju svojega impulzivnega vedenja. Ne spravlja vas ob živce nalašč, čeprav se mogoče tako zdi na prvi pogled.

Ideje za vzpostavljanje samokontrole

Sprejmite, da biti malček ni lahka naloga

Ogromno je stvari, ki jih morajo malčki storiti, kljub temu, da jih nočejo. Recimo, pripenjanje v avtosedež, prekinite igre zaradi počitek, ko NISO utrujeni ali deljenje svojih zakladov. Otroku dajte vedeti, da ga razumete: »Res si razočaran, ker danes ne moreva na igrišče.« »Jezen si, ker ti ne dovolim sladoleda pred večerjo. To popolnoma razumem.« »Tako si jezen na tisti vlak – tako težko ga je obdržati na stezi.« Ko predamo otroku besede, s katerimi se lahko izraža, je to prvi korak k pomoči pri kontroliranju čustev in razvijanju samokontrole.

Igrajte se igre, ki zahtevajo kontrolo impulzivnosti

Pobarvajte eno stran papirnatega krožnika rdeče in drugo zeleno in se igrajte »Stop in Zdaj« igre. Pokažite zeleno stran, pri kateri naj otrok prosto teče naokoli. Pokažite rdečo stran in počakajte, da se otrok ustavi. Igrajte se »zmrznjen ples« s pomočjo glasbe. Ko glasba igra, naj otrok pleše, ko glasbe ni, stoji na mestu v zadnji pozi.

Preko pretvarjanja vadite samokontrolo

Ko se pliško zelo razjezi ali naredi nekaj, česar ne bi smel, prikažita, kako bi se lahko »gospod pliško« drugače spopadel s svojim izzivom.

Postavite primerne meje z naravnimi posledicami

Četudi se vaš otrok pravil še ni zmožen držati, je vseeno zelo pomembno, da postavimo nekaj osnovnih družinskih pravil. Na to glejte kot na pomemben del učenja in vodenja svojega otroka. Ostanite mirni in razložite pravilo (»Ne meči igrač. Če vržeš tovornjak, ga bom morala vzeti.«) in če otrok preizkuša postavljeno mejo, počasi in mirno odgovorite na njegovo početje tako, da bo letom primerno ostal brez igrače. Skozi vsakodnevno ponavljanje tovrstnih situacij se v otroški glavi ustvarijo pomembne povezave, ki jih potrebuje, da bi obvladal samokontrolo.

Umirite tudi sami sebe

Kot starš imate ogromen vpliv. Otrok se v teh situacijah uči od vas, kako nadzirati svoja čustva. Naučiti se obvladati in smiselno predstaviti svoja čustva – in poiskati pomoč, ko jo potrebujete (vsi jo) – je najboljši način, kako pomagati otroku pri razvoju samokontrole. Premišljen odziv namesto reakcije je pomemben način, kako starši podpiramo otrokov zdrav razvoj.

Claire Lerner, LCSWC and Rebecca Parlakian, Zero to Three

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor