Napake so odlična priložnost za učenje

Napake so odlična priložnost za učenje

Zaprite oči in se spomnite sporočil, ki ste jih kot otroci o svojih napakah dobivali od svojih učiteljev in staršev. Ko ste naredili napako, ste dobili sporočila, da ste neumni, nezadostni, slabi, v razočaranje, nerodni? Kaj ste mislili o sebi in o prihodnosti, ko ste slišali ta sporočila?

Spomnite se, v preteklosti se določenih odločitev sploh niste zavedali; ampak ko se tako ozrete nazaj, je ponavadi prav očitno, katere odločitve ste sprejeli na podlagi tega, kar še sedaj verjamete in počnete. Nekateri ljudje so sebe sprejeli kot slabe in nezadostne. Drugi so se odločili, da zaradi strahu pred poniževanjem, če se njihova prizadevanja ne bi izšla, kot bi pričakovali, ne smejo tvegati. Nekateri so obsedeni z dokazovanjem lastne vrednosti, nekateri pa so se odločili v svojih napakah potuhniti in se potruditi, da jih pri tem ne bi ujeli.

Ko starši in učitelji otrokom glede njihovih napak dajejo negativna sporočila, ponavadi ne mislijo slabo. Otroke le poskušajo motivirati, da bi delali bolje. Pozabili pa so si vzeti čas za razmislek o dolgoročnih rezultatih teh metod in kako bodo te odločitve ostale z otroki za vse njihovo življenje.

Ogromno vzgoje in učenja temelji na strahu. Starši se bojijo, da ne opravljajo svojega dela dobro, če jim ne uspe prepričati svojih otrok, da bi delali bolje. Vse preveč se obremenjujejo s tem, kaj bodo sosedje rekli, namesto da bi razmislili, kaj otroka učijo. Drugi se bojijo, da se otroci ne bodo nikoli naučili delati prav, če jih ne bi ustrahovali in poniževali. Največ pa jih je v strahu, ker ne vedo, kako ukrepati drugače – in se bojijo, da bodo delovali permisivno, če v vzgojo ne vnesejo krivde, sramu in bolečine.

Obstaja druga pot. Ni permisivna in otroka resnično motivira. Otroke raje naučimo, da naj se napak veselijo, ker so to priložnosti, iz katerih se bodo nekaj naučili.

Mar ne bi bilo naravnost čudovito slišati odraslega reči otroku »naredil si napako. Odlično. Kaj se bova pa tokrat naučila iz tega?« In s tem dejansko mislim BOVA. Večina napak se zgodi ravno zato, ker si nismo vzeli časa za vajo in spodbujanje. Večinoma le spodbujamo odpor, namesto da bi ustvarili navdihujoče okolje.

Otroci morajo biti vsak dan izpostavljeni napakam – in se v varnem okolju iz njih učiti. Pri veliko družinah imajo pogovore, pri katerih vsak izmed članov pove, katera je njegova največja napaka tistega dne in kaj se je iz nje naučil. Otroci se bodo tako tudi naučili, da ni prav nič groznega, če nismo popolni, napakam se bodo smejali in se ob tem veliko naučili.

positivediscipline

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor