Pohval naj bo ravno prav in naj bodo prave

Otroci se tako kot odrasli dobro odzovejo na pohvale. Vendar pa obstaja meja med pohvalami otroka, ker je nekaj dobro naredil, in pretiranimi pohvalami. To je vedno spolzek teren- če ne pohvalite otroka za dosežke, tvegate, da bo razvil nizko samozaupanje, če ga pa prevečkrat pohvalite, pa lahko postane odvisen od pohval za vsak, še tako majhen uspeh.

Pohval naj bo ravno prav in naj bodo prave

Torej, kako pohvaliti otroka tako, da spodbudite njegovo samozaupanje? Najbolje, da otroka pohvalite v primerih, ko je pohvala:

  • vezana na kakšno veščino ali nalogo
  • vezana na otroški trud
  • usmerjena na napredek, ki ga je otrok dosegel ali
  • usmerjena na neko strategijo, zaredi katere je otrok dosegel uspeh.

Bodite natančni ko pohvalite svojega otroka

Čeprav ni potrebe, da pohvalite otroka, ko se od njega nekaj pričakuje, je takrat, ko uspešno naredi nalogo iz matematike, pravi čas za iskreno pohvalo. Vendar pa je pomembno, da se ta pohvala nanaša na prav to nalogo, ki jo je otrok uspešno rešil. Dobra pohvala bi torej bila “odlično si naredil to nalogo” namesto “ti si tako pameten”.

Usmerite se na otrokov trud

Kvaliteta pohval je pomembnejša od kvantitete, oz. pomembno je tisto, kar poveste, ne pa kako pogosto otrok sliši pohvalo. Če se usmerite na trud, ki ga je otrok v nekaj vložil, ne pa samo na njegovo spretnost, pohval ni nikoli preveč, pravijo otroški psihologi. Vendar pa lahko pohvala zgreši cilj, če je preveč čustvena ali pa ni usmerjena na konkretni dosežek. Pomembnejše je otroku povedati, kako ste ponosni nanj, ker se je okoli nečesa toliko trudil,  kot pa da mu rečete, da je pameten.

Naj se pohvala nanaša na vašega otroka, ne pa na druge otroke

Ne primerjajte svojega otrok s tistim, kar počnejo drugi otroci. Na primer, “danes naloge rešuješ mnogo bolje kot prejšnji teden”, je primernejša pohvala kot “ti te naloge rešuješ mnogo bolje kot tvoji sošolci”.

Vzpostavite povezavo med trudom in rezultatom

Če otroku pomagate spoznati, da se je njegov trud splačal, je to še en pozitiven način pohvale za dobro opravljeno delo. Ko otroku pokažete, kako je neka posebna strategija pripeljala do želenega rezultata, ga pravzaprav učite, da je samo sam odgovoren za uspeh, ki ga je dosegel. Bolje je otroka pohvaliti z “odlično – dobro si to naredil, ker si izkoristil postopek, o katerem smo se pogovarjali” namesto samo “odlično si to naredil”.

Če otroka pohvalite na pravi način, zaradi pravih razlogov in pravih ciljev, podpirate njegov razvoj samozaupanja. Tako postanete ne samo starši, ki ga učijo, kako nekaj narediti, ampak tudi spoštovalci njegovih dosežkov.

najbolja mama na svetu

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor