Prepiranje vpričo otrok

Prepiranje vpričo otrok

»Včeraj sva se pri večerji z možem pošteno sprla, in to pred otroki. Štiriletna hčerka je zavpila, naj že utihneva. Dvoletnik pa je imel težave z odhodom v posteljo, kar zanj ni ravno značilno. Ali je možno, da ni mogel zaspati, ker je videl starša, kako se prepirata?«

Konflikti so sestavni del vsakega odnosa. V družinah z otroci pride slej ko prej do tega, da so tudi oni priča prepira med staršema. Pri tem se takoj poraja vprašanja, ali je prav, da gledajo, kako se starša pričkata ali ne.

Ali je za otroke škodljivo, če se starši prepirajo vpričo njih?

V preteklosti je večina strokovnjakov zagovarjala mnenje, da ni nič narobe, če so otroci prisotni med prepirom staršev, le če so zraven tudi takrat, ko se starša pobotata. Toda najnovejši izsledki na področju nevroloških raziskav dokazujejo nasprotno. Ko otroci poslušajo jezno govorjenje ali vpitje, se nivo stresnih hormonov dvigne. Tudi speči otrok registrira glasne, jezne glasove in potrebuje kar nekaj časa, da se pomiri.

Raziskave tako samo potrjujejo dejstvo, ki je jasna vsakemu otroku: ko se starši prepirajo, je to za njih precej strašljivo. Starši naj bi otroku predstavljali varnost, sigurnost, gotovost. Ko se prepirajo in vpijejo eden na drugega, je ta varnost v otrokovih očeh porušena. In to je zelo strašljivo.

Otroci so lahko zaradi tega tesnobni, težje tudi zaspijo, saj stresni hormoni ostajajo v telesu še kar nekaj časa. Po tolažbo se ne morejo obrniti na starše, zato strah zadržujejo v sebi, kar se potem navzven izraža kot zaskrbljenost, kljubovalnost in neprimerno vedenje.

Ko se starši skregajo in med prepirom vpijejo eden na drugega, otroku pošiljajo sporočilo, da odrasli na takšen način rešujejo nesoglasja. Tako se bo tudi otrok na podoben način naučil razreševati konflikte.

Ali je torej izražanje nestrinjanja s partnerjem pred otroci primerno?

Odgovor je DA! Za otroke je nadvse poučno, če vidijo, da starši svoje različne poglede in mnenja izražajo na spoštljiv način, brez vpitja in zmerljivk. Starša morata biti dovolj zrela in imeti dovolj samokontrole, da znata konflikt ubesediti ter razrešiti spoštljivo in primerno. Ko otroci vidijo, da se starša po prepiru pobotata in znova povežeta, je to nekaj najboljšega, kar lahko naredita za svojo družino.

Zato, dragi starši, kar brez skrbi. Skregata se lahko tudi v pričo otrok, vendar le, če vaš prepir ni žaljiv in svoje nestrinjanje izražate na spoštljiv način. Kakor hitro prestopita mejo spoštljivega ali začnete vpiti, je zadeva šla predaleč. Poskusita se glede tega dogovoriti že vnaprej in se v primeru preveč razgretih čustev umaknite za zaprta vrata. Lahko se dogovorita tudi za signalno besedo, ki vama bo nakazovala, da zadeva uhaja iz rok.

Za dobro otrok, zaključita vajin besedni dvoboj s kančkom humorja in objemom. Tako bodo otroci pomirjeni v vedenju, da se ne glede na vse, imata še zmeraj rada. Prepir pa lahko nadaljujeta pozneje, brez publike. Če se vama bo seveda, zdelo še zmeraj vredno.

Kaj pa, če ste se skregali pred otrokom in vajine besede niso bile najbolj primerne?

Brez panike. Na otroka takšen prepir deluje škodljivo, če se ponavlja ali dogaja pogosto.

Predlagamo vam zanimiv preizkus: naslednjih nekaj dni opazujte vašo interakcijo s partnerjem skozi otroške oči.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor