Sedem preverjenih načinov vzgajanja otrok na pravi način

Hvaležnost, marljivost in samodisciplina so nekatere od pomembnih lastnosti, ki jih morate razvijati pri otroku. Ameriški Time je objavil seznam znanstveno podprtih metod, ki jih uporabljajo dobri starši. Poglejmo, kaj znanstveniki priporočajo.

Sedem preverjenih načinov vzgajanja otrok na pravi način

Otroke hvalite zaradi truda, ne zaradi pameti

Otroke moramo hvalit za tisto, kar lahko nadzirajo, to pa je količina napora, ki ga vložijo.

Tako se otroci učijo, kako vztrajati in da je možno napredovati.

Vendar pa niti s takimi pohvalami ni treba pretiravati. Če otrok vztraja zgolj zato, ker ga hvalite ali nagrajujete, bo prenehal takoj, ko s tem prenehate.

Kaj je najbolje storiti? Hvalite ga občasno, ne pa vsakič, ko si to zasluži. Otroci se morajo naučiti spopasti s frustracijami in da ne odnehajo, ko ni nagrade.

Poskrbite, da bodo otroci dovolj spali

Zaradi izgube ene ure spanja je učenec šestega razreda na nivoju četrtošolca.

Učinek spanja je merljiv. Ura spanja manj je enako dvema letoma kognitivne zrelosti manj. Če je otrok kronično nenaspan, nastanejo resne težave z njegovim obnašanjem. Težave s spanjem v času otrokovega razvoja lahko privedejo do trajnih sprememb v strukturi možganov. Nekateri znanstveniki smatrajo, da so tipične lastnosti najstnikov – spremembe razpoloženja, depresija in prenajedanje – pravzaprav simptomi kronične nenaspanosti.

Tudi med vikendom otroci ne smejo biti budni dlje časa. Vsaka ura spanja manj med vikendom se je na testih inteligence pokazala kot  7 točk manj, je pokazala raziskava.

Obsežna raziskava, ki je obsegala celo 3.000 otrok, je pokazala, da odlični učenci spijo 15 minut dlje od prav dobrih, ki spijo 15 minut dlje od dobrih itd.

Vzgojite iskrene otroke

Starši ne vedo, kdaj njihov otrok laže. Samo mislijo, da vedo.

Otroci želijo ugoditi svojim staršem. Če jim neprestano govorite, da ste zaradi resnice srečnejši, je večja možnost, da bodo otroci iskreni. Če vam je do tega, da bi zvedeli resnico, morate otroku ponuditi “imuniteto”. Se pravi, da mu morate dati priložnost, da pove resnico in pri tem ne nastrada.

Kateri je hitri način, kako iz otroka izvleči resnico?

Recite: Zdaj ti bom postavil vprašanje. A pred tem mi obljubi, da boš govoril resnico.

Obljuba za 25 % zmanjšuje možnost, da bo otrok lagal.

Otroci potrebujejo pravila

Verovanje, da strogost pelje v upor in popustljivost k boljšemu obnašanju, je – mit.

Otroci, ki v najstniški dobi pričnejo povzročati težave, imajo običajno starše, ki ne postavljajo pravil. Otroci to razumejo kot pomanjkanje interesa in skrbi.

Starši, ki otrokom postavljajo pravila in vztrajajo pri spoštovanju le-teh, so hkrati tudi najbolj pozorni in se največ pogovarjajo z otroki, ti pa se jim lažejo manj.

Seveda ne smemo pretiravati s pravili, da otrokom ne bi postalo preveč dolgčas, saj tisti otroci, ki jim je dolgčas, pijejo in se drogirajo.

Celo otrokom, ki so zaposleni, lahko postane dolgčas. Še posebej, če se ukvarjajo s čim, kar so jim starši vsilili. Prav tako je dolgčas otrokom, ki so se naučili, da jim starši proti čas izpolnjujejo z raznimi aktivnostmi, namesto da se že od malega učijo, kako se samostojno spopasti z dolgčasom.

Prepiranje z najstniki je normalno in zdravo

Zmerni konflikti z najstniki izboljšujejo odnos z njimi.

Več kot 75% hčerk je smatralo, da jih je prepiranje z mamo medsebojno zbližalo. Samo četrtina najstnic je prepiranje doživela kot uničujočo.

Prepiranje pred otroki je lahko koristno

Ko se prepirate pred otroki, jih učite, kako reševati spore.

Da, lahko je koristno, če so prisotni pri prepiru do razrešitve težav. Ko otroke pred prepirom odstranite iz sobe, nimajo priložnosti videti rešitve in lahko zaradi tega postanejo agresivni in prestrašeni.

Za otroke je koristno poslušati, kako se konstruktivno spopadate in na koncu pridete do rešitve. Pomembno je, da opazijo, da ste na koncu spet prijateljsko razpoloženi do partnerja.

Dnevnik hvaležnosti je čudežen

Otroci, ki pišejo dnevnik hvaležnosti, so srečnejši, bolj zdravi in bolj optimistični.

Učenci, ki so deset tednov pisali dnevnik, v katerega so vsak teden zapisali po pet stvari, zaradi katerih so hvaležni, so bili 25 % bolj srečni, so manj zbolevali in so bolj optimistično zrli v prihodnost ter so celo več vadili.

Time

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor