Skrivnost učinkovitih mej

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Skrivnost učinkovitih mej

Starši imamo že od nekdaj težave, kako pripraviti otroke do tega, da spoštujejo omejitve, ki veljajo v naši družini in družbi. Po moje sta postavljanje in ustvarjanje ustreznih meja med težjimi nalogami vzgoje.
Vsaj zame. Kadar se tega lotevamo smo po večini preveč togi ali preveč popustljivi, ker ne znamo ustvariti ravno pravšnjih pogojev, da bi naši otroci vzcveteli. Včasih je veljalo, da so starši določali pravila in ukazovali kot generali, otroci pa so ali ubogali ali so bili kaznovani.

Današnji otroci so veliko bolj prebujeni in do avtoritete ne čutijo strahospoštovanja. Odrasli jih še zmeraj lahko postavljamo, vendar moramo za učinkovitost zlorabljati svojo moč ali z njimi manipulirati.
Si res želiš tega?
Jaz tudi ne.

Katere so torej skrivne sposobnosti staršev, ki jih otroci spoštujejo in jim sledijo? Kako jim to uspeva? Kaj je tisto, kar oni znajo?

Meje, ki rušijo

Otroci potrebujejo v življenju strukturo – in zdrave meje pomagajo, da se počutijo varne.
Težave nastanejo, ko starši postavljajo meje tako, da prizadenejo bodisi otrokovo bodisi svojo osebno mejo. Zares pa niti permisivno niti avtoritarno starševstvo ne pripomoreta k vzgoji čustveno zrelih in samodiscipliniranih odraslih.

Številni psihologi in terapevti so na to temo zelo zgovorni: otroci, ki se v odrasli dobi brez težav odzivajo na različne dražljaje iz notranjega ali zunanjega okolja – po tem pa znova vzpostavijo zdravo čustveno ravnovesje, so vzgojeni s spoštljivimi in odločnimi mejami.

Zaradi nepravilno postavljenih mej trpita obe strani: otroci se počutijo nerazumljene in necenjene, nam pa se zdi, da se ne zmenijo za nas in da smo nemočna žrtev.

Primeri različno postavljenih meja

Pregrobe meje

“Ne smeš vzeti ključev brez dovoljenja.! Kolikokrat ti bom še morala reči?”

Sporočilo otroku: Kaj je narobe s tabo? Kako si lahko tako nesposobna?

“Ne smeš vzeti ključev brez dovoljenja! Pa kaj je s tabo? Kdaj se boš že naučila ubogati?”

Sporočilo otroku: Podreditev mojim pravilom prekaša tvojo željo po samostojnosti.

“Ne smeš vzeti ključev brez dovoljenja! Dovolj si stara, da to veš!”

Sporočilo otroku: Nekaj je narobe s tabo, ker slediš sebi, ne meni.

Popustljive in nejasne meje

“Lara, mamica bi rada v miru peljala. Ni mi fajn, če brcaš v moj sedež. Kaj pa, če se zaletimo?”

Sporočilo otroku: Sama sem odgovorna za svoje meje. Tej nalogi nisem kos. Najbrž je kaj narobe z mano.

“Lara, mamici ni prav, da ležiš na stolu, medtem ko ješ kosilo. Živčna postajam. A ne bi raje lepo sedela?”

Sporočilo otroku: Moč nad počutjem starša je v mojih rokah. To je zame preveliko breme.

Spoštljive in odločne meje

“Vidim, da res uživaš na gugalnici. Si želiš še gugat? Kljub temu, želim, da greva, da bom lahko v miru pripravila večerjo. Ti pomagam zlest iz gugalnice ali boš skočila?”

Sporočilo otroku: Moje želje so pomembne. Mami me sliši in razume. Imam tudi možnost, da se sama odločim.

“Razumem, da ti je težko oditi iz igrišča in si želiš, da bi lahko ostala. Še zmeraj pa želim, da greva. Zlezi sama z gugalnice ali pa ti bom jaz pomagala dol.”

Sporočilo otroku: Kljub temu, da ne sledim njenim željam, je mami z menoj še vedno spoštljiva in sočutna. Lahko zaupam sebi in obenem računam na podporo/vodstvo mame.

 

Nuša K. Kokol
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Nuša K. Kokol

Sem učenka svetovne psihologinje, dr. Shefali Tsabary in prva certificirana mentorica zavestnega starševstva v Sloveniji. Sem mamica dveh malčkov, žena in naturopatinja. Drznim staršem pomagam pri čustvenem zorenju in prevzgoji sebe, da lahko ob njih odraščajo najbolj pristni otroci. Za mano je globoka življenjska ekspedicija na kateri sem skozi vsakodnevno urjenje, pri svetovni avoriteti starševstva, predelala kar nekaj globoko zakoreninjenih traum, spoznala marsikateri obraz svojega ega in v sebi odkrila nešteto plasti družbenih prepričanj, ki so me do sedaj močno ovirale - pri tem, da vzpostavim povezan odnos s svojima otrokoma in partnerjem. Po študiju na newyorškem Conscious Parent inštitutu, sem svoje naturopatsko znanje, prepleteno z osebno in čustveno preobrazbo, podkrepljeno z zavestnim podiranjem notranjih ovir ali vzorcev, združila pod enotno znamko “Zavestna Mama”, kjer danes skozi osebni coaching vzgajam sodobne starše.

Dodaj odgovor