Sorojenci: Od tekmovanja k sodelovanju in od pravičnosti k individualnim potrebam

Povezavi na predhodna prispevka, ki vam jih priporočam za razumevanje tega prispevka sta tukaj:

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Od tekmovanja k sodelovanju

Tekmovalnost je velik motilec za zdravo dinamiko med sorojenci. Zato danes podiram globoko zasidran mit, da je tekmovalnost pomembna veščina za optimalen razvoj otroka. Družba, v kateri živimo, je zelo materialistično naravnana, zato nas stroka in pripadne institucije vsakodnevno nagovarjajo, da otroke že zgodaj priučimo tehnik kompetitivnosti. Odraščajoči otroci dobijo sporočilo, da je življenje tekma, v kateri eni zmagajo, drugi izgubijo in kjer se delimo na »najboljše« in »poražene«.

Zdrave tekmovalnosti ni

Zagovorniki tekmovalnosti poudarjajo ugoden učinek, ki se kaže v maksimalnem razvoju spretnosti in rasti posameznika, a molčijo o njeni temni strani. Kadar otroka učimo, da poišče zadovoljstvo in občutek vrednosti od zunaj, ga silimo v odvisnost in mu sporočamo, da je dovolj dober le, ko:

  • doseže boljši rezultat od drugih,
  • premaga nasprotnika in ga izključi,
  • doseže več od drugih.

Zmanjšaj tekmovalnost v svojem domu

Tekmovalnost pa ima tudi nasproten pol – sodelovanje, ki ima vse pozitivne učinke svojega nasprotnika, plus veliko več. Kadar otroci sodelujejo se učijo drug od drugega in na naraven način brusijo svoje sposobnosti. Sledijo lastnim notranjim vzgibom, se poslušajo in zlahka se potopijo v svojo kreativnost. Doživljajo zadovoljstvo in in krepijo izjemno pomemben čut za lastno vrednost. Poleg tega pa se skozi sodelovalno igro urijo v pogajanjih, iskanju rešitev, prevzemanju odgovornosti, toleranci, empatiji in usklajevanju. Win-win!

Z vami delim 10 predlogov, ki vam bodo v pomoč pri zmanjšanju tekmovalnosti v vašem domu, obenem pa bodo pripomogli k bolj zdravi dinamiki med sorojenci.

Sorojenci: Od tekmovanja k sodelovanju in od pravičnosti k individualnim potrebam

Od pravičnosti k individualnim potrebam

Prihajam iz družine, kjer sta se moja starša precej trudila, da sva bili s sestro deležni pravičnosti.
»Da bo ja za obe enako.«
»Da ne bo zamere in nobenega razloga za konflikt.«

Kljub dobrim namenom, sva se s sestro scufali na vsakem koraku.

Starševska pravičnost je močno gorivo za številne vojne med sorojenci

Naša naloga je, da poskrbimo, da se otroci počutijo varne, videne, slišane in razumljene. Kajti le, ko je njihova čustvena skodelica zares polna, so zmožni videti svoje sorojence kot sopotnike in ne kot tekmovalce.

Bolj se trudimo, da smo pravični, bolj spodbujamo tekmovalnost

Zmeraj, ko naredimo fer, dobesedno izostrimo njihovo pozornost, da na vsakem koraku spremljajo druge. Med vrsticami jim to dobesedno tudi povemo.
»Še naprej, kot sokol, spremljaj vse, kar počne in potrebuje tvoj brat, da se boš lahko priredila na njegove potrebe.« Svojim otrokom želiš pomagati v življenju in ne le med odraščanjem, zato jih usmerjaj vase. »Ne gre za to, da je ON dobil večji kos. Bolj pomembno je, da se vprašaš, ali TI želiš še?«
Ko bosta moja otroka odrasla, si ne želim, da se ozirata po drugih, kaj imajo in kaj počnejo. To je nevarno izhodišče za občutek pomanjkanja, nezadovoljstva in tesnobe, če odrasli ne razlikuje tujih potreb od lastnih.

Ko otrok kriči »Ni fer«, namesto “Ok, dobiš nove superge”, poskusi: ”Ti je težko, ko tvoj brat dobi kaj novega? Zaenkrat ti tvoje superge še služijo, ko jih prerasteš pa dobiš nove. Razumem, da si razočarana in vidim, da si žalostna. Pridi k meni.”

Mama, ta teden si se srečala s 3 najpogostejšimi napakami, ki jih starši počnemo nevede in s tem spodbujamo nenehne boje med našimi otroki. Obenem pa si spoznala 3 sveže pristope, s katerimi lahko zmanjšaš ali vsaj občutno ublažiš konflikte med sorojenci. Odkrila si, da označevanje otrok s »storilec« in »žrtev« ne zaustavi neprimernega vedenja, ampak ga le krepi. Zato si opusti svoja nagnjenja, da za krege kriviš le enega od otrok in se uzri vase. Spoznala si, da starševska pravičnost močno priliva olje na ogenj rivalstva in postani še bolj pozorna na individualne potrebe otrok. Zavedela si se, da tekmovalnost prispeva k zameram in bitkah med otroki, zato razišči, kako lahko otroke spodbujaš in motiviraš s sodelovanjem. Stopila pa si še korak dlje, ko si izvedela, da s svojim poseganjem med nesoglasja, otroke ropaš pomembnih veščin za odraslo dobo. Verjamem, da boš novo pridobljeno znanje kmalu tudi stestirala.

Nuša K. Kokol
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Nuša K. Kokol

Sem učenka svetovne psihologinje, dr. Shefali Tsabary in prva certificirana mentorica zavestnega starševstva v Sloveniji. Sem mamica dveh malčkov, žena in naturopatinja. Drznim staršem pomagam pri čustvenem zorenju in prevzgoji sebe, da lahko ob njih odraščajo najbolj pristni otroci. Za mano je globoka življenjska ekspedicija na kateri sem skozi vsakodnevno urjenje, pri svetovni avoriteti starševstva, predelala kar nekaj globoko zakoreninjenih traum, spoznala marsikateri obraz svojega ega in v sebi odkrila nešteto plasti družbenih prepričanj, ki so me do sedaj močno ovirale - pri tem, da vzpostavim povezan odnos s svojima otrokoma in partnerjem. Po študiju na newyorškem Conscious Parent inštitutu, sem svoje naturopatsko znanje, prepleteno z osebno in čustveno preobrazbo, podkrepljeno z zavestnim podiranjem notranjih ovir ali vzorcev, združila pod enotno znamko “Zavestna Mama”, kjer danes skozi osebni coaching vzgajam sodobne starše.

Dodaj odgovor