Neplodnost pri moških

Neplodnost pri moških

Medtem ko je bila neplodnost pri moških pred približno dvajsetimi leti vzrok neplodnosti para pri približno 20 % primerih, se je ta odstotek do danes povzpel na 40 %. Novejše raziskave kažejo, da se je povprečno število spermijev v ejakulatu v zadnjih 50 letih zmanjšalo kar za 50 %. Zaskrbljujoče pa je tudi dejstvo, da je poleg manjšega števila spermijev vse več tudi slabo gibljivih ali povsem negibljivih in morfološko nenormalnih spermijev.

Vzroki za moško neplodnost

Na neplodnost pri moških lahko vplivajo bolezni, okužbe ali prirojene nepravilnosti. Ti vzroki lahko privedejo do odsotnosti ali zmanjšanja števila spermijev v ejakulatu, zmanjšane gibljivosti spermijev ali do neprehodnosti semenovoda. Neplodnost pri moških je najpogosteje posredno ali neposredno povezana s spermatogenezo (procesom zorenja semenčic). Medtem ko je bila neplodnost pri moških pred približno dvajsetimi leti vzrok neplodnosti para pri približno 20 % primerov, se je ta odstotek do danes povzpel na 40 %. Novejše raziskave kažejo, da se je povprečno število spermijev v ejakulatu v zadnjega pol stoletja zmanjšalo kar za 50 %. Zaskrbljujoče pa je tudi dejstvo, da je poleg manjšega števila spermijev vse več tudi slabo gibljivih ali povsem negibljivih in morfološko nenormalnih spermijev.

Motnje spermatogeneze lahko nastanejo zaradi prirojenih genetskih nepravilnosti (Klinefertov sindrom, Downov sindrom), nepravilnosti razvoja testisov (kriptorhizem, atrofija testisov, aplazija mladih celic spematogeneze, sindrom Sertolijeve celice) in kot posledica varikokele, orhitisa ali sevanja.

Kriptorhizem je nepravilnost pri spuščanju testisov v mošnjo. Pojavi se pri približno 4 % fantov in se kaže kot zaostanek pri spuščanju testisov iz trebušne votline v mošnjo. Do tega pride zaradi nepravilnost pri zgradbi testisov, zaradi česar lahko pride do zmanjšanega izločanja testosterona ali zaradi mehanskih nepravilnosti (ozek ingvinalni kanal, vezivna adhezija na poti, kjer se spuščajo testisi). Neplodnost nastopi zaradi poškodbe semenskega epitelija, ki jo povzroči višja temperatura v trebušni votlini. Zdravljenje je zelo uspešno: s pomočjo hormonskih sredstev ali s kirurškim posegom.

Vnetje mod ali orhitis najpogosteje nastane kot težji zaplet pri mumpsu (bolezen ušes in sluhovodov). Zapleti so težji, če se bolezen preboli brez počitka ali če za mumpsom zbolimo v zrelih letih. Bolezen se kaže kot zmanjšanje števila ali popolna odsotnost spermijev. To se zgodi zaradi povišane temperature testisov, ki lahko zaustavi proces spermatogeneze in s tem povzroči poškodbe zarodnih celic.

Varikokela (razširitev venskega pleksusa okoli testisa) s povišano temperaturo testisov povzroča neplodnost pri moških. Prisotna je pri 25-30 % neplodnih moških in se običajno kaže skozi povečano število okvarjenih spermijev ali zmanjšanim številom spermijev v ejakulatu. Varikokelo je možno zdraviti s kirurškim posegom.

Torzija ali zasuk mod je lahko vzrok za neplodnost, saj lahko pride do prekinitve venske in arterijske krvi v moda. Do torzije lahko pride zaradi nenadnih premikov, poškodb ali nepopolne spustitve testisov.

Deformacije ali ovire v semenovodu lahko nastanejo kot posledica prirojenih napak, vnetja ali kirurškega posega (vazektomija).

O spolni disfunkciji govorimo, kadar pride do težav pri prenosu semena v nožnico oziroma pri ejakulaciji in pride do neplodnosti zaradi anejakulacije ali izliva zunaj nožnice. Anejakulacija se zgodi, ko moški ne doživi orgazma oziroma ne izvrže semena. Ta težava je lahko tako organskega kot psihičnega izvora.

Endokrinopatije, povezane z neplodnostjo, vključujejo hipopituitarizem, Kallmanov sindrom in izostanek ali nepopolno proizvodnjo androgenov. Posebno pozornost je potrebno nameniti hipogonadizmu, kjer pride do slabšega razvoja sekundarnih spolnih znakov in evnuhoidizmu, kjer pride do težav s potenco. Ugotavljanje ravni prolaktina lahko pomaga pri diagnosticiranju neplodnosti.

Spolno prenosljive bolezni

Nekatere spolno prenosljive bolezni lahko privedejo do sekundarne neplodnosti pri moških – poškodbe testisov ali povzročijo neprehodnost semenovoda. Zato je laboratorijska preiskava urina, sperme in prostate nujna, za potrditev morebitne okužbe. Na podlagi dobljenih rezultatov se zdravnik odloči za ustrezno zdravljenje okužbe. Najpogostejše okužbe so klamidija, gonoreja, trihomonoza (vnetje sečnice), ureaplazma in mikroplazma.

Vnetje semenjaka je redek, pa vendar dobro poznan vzrok neplodnosti pri moških. Okužba privede do zmanjšanja količine ejakulata in do zmanjšane tvorbe biokemijskih snovi, ki se tvorijo v semenjaku. Posledica tega je znatno nižja koncentracija fruktoze, zaradi česar so semenčice slabše gibljive. Odkritje vzroka in ustrezno zdravljenje privede do normalizacije stanja in povrnitve plodnosti.

Imunološki vzroki za neplodnost pri moških

Avtoimunost je vzrok neplodnosti pri 2-13 % neplodnih moških. Avtoprotitelesa se lahko pojavijo po virusnih okužbah ali operacijah na področju testisov. Najpogosteje nastanejo težave zaradi poškodb krvno-testisne pregrade (bariere). Možno je, da je ravno to glavni vzrok oligo- in azoospermije t.i. neznanega vzroka (idiopatska oligo- in azoospermija).

Na plodnost pri moških lahko vpliva tudi  uživanje nekaterih zdravil. Anabolični steroidi, cimetidin in spironolakton lahko vplivajo na reproduktivni cikel, medtem ko sulfasalazin in nitrofurantoin vplivata na gibljivost semenčic.

Uživanje drog in alkohola v večjih količinah je prav tako lahko povezano s hormonskim neravnovesjem in zmanjšanjem števila spermijev.

Rešitve neplodnosti pri moških

Zahvaljujoč napredku znanosti na področju oploditve se dandanes neplodnosti pri moških ne zdravi, ampak se jo zaobide. Razlog za to je dejstvo, da je zdravljenje neplodnosti dolgotrajno in nezanesljivo, pri zunajtelesni oploditvi pa je hitrost ključnega pomena za izid zdravljenja. To še posebej velja za težje primere, ki se uspešno rešujejo s pomočjo ICSI (intracytoplazmatična injekcija spermijev) metode.

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 3.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor