Anoreksija – izguba apetita

Anoreksija - izguba apetita

Anoreksija je splošna izguba apetita ali izguba zanimanja za hrano. Ko nekateri slišijo besedo ‘anoreksija’, jo takoj povežejo s prehranjevalno motnjo anoreksijo nervozo. Ampak med njima obstajajo razlike.

Anoreksija nervoza ne povzroči izgube apetita. Posamezniki z anoreksijo nervozo se namerno izogibajo hrani, da bi preprečili povišanje telesne mase. Ljudje, ki pa trpijo za anoreksijo (izgubo apetita), nenamerno izgubijo zanimanje za hrano. Ta izguba apetita je pogosto posledica prikritega zdravstvenega stanja.

Ker je anoreksija pogosto simptom določene zdravstvene težave, se posvetujte s svojim zdravnikom, če pri sebi opazite znatno zmanjšanje apetita. Pravzaprav lahko vsaka zdravstvena težava povzroči izgubo apetita.

Pogosti vzroki za izgubo apetita

Depresija

Med epizodami depresije lahko oseba izgubi zanimanje za hrano ali pozabi jesti. To lahko privede do hujšanja in podhranjenosti. Dejanski vzrok za izgubo apetita ni znan. Včasih se lahko ljudje z depresijo tudi prenajedajo.

Rak

Rak, ki je zelo napredoval, lahko povzroči izgubo apetita, zato ni nenavadno, da ljudje z rakom v zadnjem stadiju zavračajo hrano. Ko bolezen napreduje, telo osebe v zadnjem stadiju raka začne varčevati z energijo. Ker  telo ne zmore pravilno uporabljati hrane in tekočin, se izguba apetita ponavadi pojavi, ko se bliža smrt. Če skrbite za bolnika, ne bodite preveč zaskrbljeni, če se vaš ljubljeni odloči, da ne bo jedel ali pa si želi samo tekočine, kot sta na primer sladoled ali milkshake.

Stranski učinki, ki ji povzročajo nekatera zdravljena proti raku (obsevanje, kemoterapija), lahko prav tako vplivajo na apetit. Posamezniki, ki se zdravijo na ta način, lahko izgubijo apetit zaradi slabosti, težav pri požiranju, težav z žvečenjem ali ustnih razjed.

Hepatitis C

Hepatitis C je okužba jeter, ki se širi ob stiku z okuženo krvjo. To okužbo povzroča virus hepatitisa C. Če se ne zdravi, lahko pripelje do poškodbe jeter. Napredna poškodba jeter lahko povzroči slabost in bruhanje, kar vpliva na apetit. Če opazite izgubo apetita, vas lahko zdravnik naroči na krvne preiskave, pri katerih preverjajo okužbo z virusom hepatitisa C. Tudi druge vrste hepatitisa lahko povzročijo izgubo apetita.

Odpoved ledvic

Ljudje z odpovedjo ledvic pogosto trpijo za uremijo, kar pomeni, da je v njihovi krvi preveč beljakovin. Te beljakovine se običajno izločajo z urinom, vendar jih poškodovane ledvice ne morejo pravilno filtrirati. Zaradi uremije je posameznikom lahko slabo in ne želijo jesti. Včasih bo celo hrana imela drugačen okus. Nekateri bodo ugotovili, da jim živila, ki so jih nekoč z užitkom jedli, ne dišijo, več.

Srčno popuščanje

Tudi ljudje s srčnim popuščanjem lahko izgubijo apetit. To je zato, ker ima prebavni sistem manjši krvni pretok, kar povzroča težave s prebavo. Seveda je zaradi tega neprijetno jesti.

HIV/AIDS

Izguba apetita je pogost simptom okužbe z virusom HIV ali AIDS-om. Razlogi za izgubo apetita pri AIDS-u ali okužbi z virusom HIV so različni. Oba lahko povzročita razjede v ustih in na jeziku. Zaradi bolečin nekateri ljudje zmanjšajo vnos hrane ali pa v celoti izgubijo željo pa hranjenju.

Slabost, ki jo povzročata AIDS in HIV, tudi lahko vpliva na apetit. Slabost je prav tako lahko stranski učinek zdravil za zdravljenje okužbe z virusom HIV in AIDS-a. če se po začetku zdravljenja pojavi slabost ali izguba apetita, se posvetujte s svojim zdravnikom. Zdravnik vam lahko predpiše zdravilo, ki vam bo pomagalo pri slabosti.

Alzheimerjeva bolezen

Poleg drugih simptomov nekateri ljudje z alzheimerjevo boleznijo (AB) tudi izgubijo apetit. Izguba apetita pri ljudeh z AB ima več možnih razlag. Določeni posamezniki se bojujejo z depresijo in zaradi te bolezni izgubijo zanimanje za hrano. AB lahko tudi povzroči, da ljudje ne zmorejo povedati, da so v hudih bolečinah. Posledično tisti, ki trpijo za bolečinami v ustih in žrelu ali imajo težave s požiranjem, izgubijo zanimanje za hrano.

Zmanjšan apetit je pogost pojav pri AB, saj bolezen poškoduje hipotalamus, območje možganov, ki uravnava lakoto in apetit. Sprememba apetita se lahko pojavi že leta pred samo diagnozo in postane bolj očitna po diagnozi.

Izguba apetita se lahko pojavi tudi, če oseba z AB ni aktivna ali čez dan ne porabi dovolj kalorij.

Kako se spopasti z anoreksijo oz. majhnim apetitom?

Anoreksija ali izguba apetita lahko povzroči zaplete, kot so nenamerna izguba telesne teže in podhranjenost. Čeprav morda niste lačni ali nočete jesti, je zelo pomembno, da ohranjate zdravo telesno težo in v telo vnašate vitamine, ki jih dobite s hrano. Tu je nekaj predlogov, ki se jih lahko poslužite, ko je vaš apetit majhen:

 • Imejte 5-6 manjših obrokov na dan in ne 3 velikih, ki vas lahko preveč nasitijo.
 • Spremljajte čas v dnevu, ko ste najbolj lačni.
 • Na hitro nekaj prigriznite, ko ste lačni. Izberite prigrizke z višjo vsebnostjo kalorij in beljakovin, kot so suho sadje, jogurt, oreščki in maslo iz oreščkov, sir, jajca, beljakovine, granola ploščice in puding.
 • Jejte v okolju, v katerem se počutite udobno.
 • Jejte mehko hrano, kot sta na primer pire krompir ali smoothie-ji, če je vaša izguba apetita pogojena z bolečinami.
 • Vedno imejte pri sebi najljubše prigrizke, da lahko jeste tudi ko ste zdoma.
 • Hrani dodajte začimbe in omake, da bo bolj privlačna in z višjo vsebnostjo kalorij.
 • Pijte tekočino med obroki, tako da vas ne napolni, medtem ko jeste.
 • Pogovorite se z dietetikom, ki vam bo ustvaril prehranski načrt.

Kdaj k zdravniku?

Občasna izguba apetita ni vzrok za zaskrbljenost. Pokličite zdravnika, če anoreksija povzroči znatno izgubo kilogramov, ali če imate katerega od znakov podhranjenosti, kot so:

 • telesna šibkost
 • glavoboli
 • omotica

Zaradi slabe prehrane vaše telo ne deluje pravilno. Poleg tega pomanjkanje hrane lahko povzroči izgubo mišične mase.

Ker lahko različne bolezni zmanjšajo apetit, vam bo zdravnik postavil različna vprašanja glede vašega trenutnega zdravja. Ta so lahko:

 • Ali trenutno jemljete kakšno zdravilo za katerokoli bolezensko stanje?
 • Ali ste opazili nenadne spremembe pri svoji teži?
 • Ali je vaša izguba apetita nov simptom ali ga opažate že dlje časa?
 • Ali ste trenutno podvrženi kakšnim dogodkom, ki vas vznemirjajo?

Preiskave, ki se uporabljajo za diagnosticiranje zdravstvenih problemov, lahko vključujejo slikanje (rentgen ali MRI), ki pokažejo detajlno sliko notranjosti telesa. Preiskave s slikanjem lahko preverijo vnetja in maligne celice. Zdravnik vam lahko predpiše tudi krvni test ali test urina, da preuči delovanje jeter in ledvic.

Če kažete znake podhranjenosti, vas lahko sprejmejo v bolnišnico, kjer boste hranila dobili intravenozno.

Zdravljenje anoreksije ali izgube apetita pogosto vključuje zdravljenje določenega zdravstvenega stanja. Zdravnik vam lahko predlaga, da se povežete z registriranim dietetikom, ki vam bo podal nasvete o načrtovanju obrokov in pravilni prehrani. Prav tako se lahko pogovorite z zdravnikom o jemanju steroidov za oralno uživanje, ki bodo pomagali vzbuditi vaš apetit.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor