Keglove vaje – kaj so in zakaj jih ne smemo zanemariti

Keglove vaje - kaj so in zakaj jih ne smemo zanemariti

Kaj so Keglove vaje?

Keglove vaje so preproste vaje stiskanja in sproščanja mišic, s katerim ojačamo mišice medeničnega dna. Gre za območje med vašimi boki, ki zadržuje na mestu vaše reproduktivne organe. Medenično dno je skupek mišic in tkiv, ki tvorijo mrežo ob dnu medenice. In ta mreža drži organe na mestu.

Oslabljeno medenično dno vodi k težavam, kot je nezmožnost zadrževanja urina ali blata.

Ko enkrat razumete Keglove vaje, jih lahko prakticirate kjerkoli in kadarkoli – v udobju vašega doma ali v vrsti pred bančnim okencem.

Zakaj delamo Keglove vaje?

Tako moškim kot ženskam lahko Keglove vaje zelo koristijo.

Veliko dejavnikov je, ki lahko oslabijo medenično dno pri ženskah; nosečnost, porod, staranje ali pridobivanje teže. Mišice medeničnega dna podpirajo maternico, mehur in črevesje. Če mišice niso dovolj močne, bi se medenični organi lahko spustili v vaginalno območje. Poleg izjemnega nelagodja pa to stanje lahko povzroči urinsko inkontinenco.

Z leti pa lahko posledice oslabelih mišic medeničnega dna občutijo tudi moški. To lahko vodi k inkontinenci tako urina kot fekalij. Predvsem to grozi tistim, ki so imeli operacijo na prostati.

Iskanje mišic medeničnega dna pri ženski

Ko šele dobro začenjate z Keglovimi vajami, je težko najti prave mišice. Eden od lažjih načinov, kako si pri tem pomagati, je, da čist prst vstavite v nožnico in poskušate stisniti mišice, ki jo obdajajo.

Lahko pa poskušate ustaviti tok urina. Mišice, ki jih takrat uporabite, so tiste, ki jih treniramo s Keglovimi vajami. Tako se boste lahko navadili na občutek stisnjenih in sproščenih mišic. Nikar pa tega ne prakticirajte prepogosto. To metodo uporabite le za ugotavljanje, ali veste, kako stisniti prave mišice. Ustavljanje toka urina ni pametna ideja, prav tako tudi ne izvajajte vaj s polnim mehurjem. Če se tega ne boste držali, lahko povečate možnost za okužbo sečil.

Če vam še vedno ni uspelo locirati mišic medeničnega dna, pa se lahko tudi oglasite pri svoji ginekologinji za pomoč. Tam vam bodo lahko pomagali s pomočjo stožca, ki ga vstavijo v nožnico in vas prosijo, da ga z mišicami zadržite na mestu. Ob tej vaji boste morali uporabiti potrebne mišice.

Poleg vsega drugega pa vam lahko pomaga tudi bioresonanca. Tam vam zdravnik pomaga tako, da v nožnico vstavi majhno sondo ali na območje na koži v bližini oblepi z elektrodami. Takrat vas bo prosil, da začnete izvajati Keglove vaje in z monitorjem bo spremljal, če uporabljate prave mišice in kako dolgo ste jih zmožni zadržati.

Iskanje mišic medeničnega dna pri moškem

Tudi moški imajo podobne težave pri iskanju in lociranju pravih mišic. Za moške je najlažje če vstavijo čist prst v zadnjično odprtino in poskusijo stisniti mišice, ne da bi stiskali mišice trebuha, ritnic ali stegen.

Poznamo tudi trik stiskanja mišic, s katerimi preprečujemo sproščanje plinov.

Če pa imate še vedno težave, lahko poskusite ustavljati tok urina. Kot pri ženskah je tudi tokrat to zanesljiv način za iskanje pravih mišic in prav tako tega ne smete prakticirati pogosto, naj vam služi le kot način odkrivanja mišic medeničnega dna, potem pa to prakticirajte s praznim mehurjem.

Prav tako pa tudi moškemu lahko pomaga bioresonanca. Če sami mišic medeničnega dna ne morete najti, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Cilji in prednosti Keglovih vaj

Vedno izpraznite mehur, preden se lotite vaj. Ko ste še začetnik, najdite tih in miren prostor, kjer lahko sedite ali ležite in delate vaje. Ko boste dovolj vadili, boste lahko vaje prakticirali praktično kjerkoli in kadarkoli.

Ko začnete s Keglovimi vajami, stisnite mišice za tri sekunde in jih za tri sekunde spustite. To ponovite desetkrat. Skozi naslednjih nekaj dni vadite vse dokler ne boste uspeli mišic zadržati za 10 sekund. Vaš cilj so tri ponovitve zadrževanja mišic medeničnega dna za deset sekund.

Ne bodite razočarani, če rezultati ne pridejo takoj. Klinika Mayo ugotavlja, da šele nekaj mesecev Keglovih vaj lahko pomaga pri zdravljenju urinske inkontinence. Prav tako pa imajo vaje na vsakega posameznika drugačen učinek. Nekaterim prinesejo odlične rezultate pri nadzoru mišic in kontinenco, pri drugih pa rezultatov ni. Vsekakor pa Keglove vaje preprečujejo poslabšanje vašega stanja.

Previdnost

Če čutite bolečino v trebuhu ali hrbtu po izvajanju Keglovih vaj, to pomeni, da jih izvajate narobe in morate prenehati. Ves čas imejte v glavi, da ob stiskanju mišic medeničnega dna ostajajo mišice trebuha, hrbta, ritnic in stranske trebušne mišice sproščene.

Nenazadnje pa s Keglovimi vajami ne pretiravajte. Če boste mišice preveč obremenili, se bodo utrudile in ne bodo zmožne opravljati svoje primarne funkcije, tako kot je potrebno.

Mayo klinika

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor