Naglavne uši – kaj bi morali starši vedeti

Mnoge starše zajame panika, ko v otrokovih laseh opazijo majhno belo »smet«. Seveda so naglavne uši visoko na lestvici neprijetnih stvari, vendar pa običajno ne povzročijo resne bolezni. Tukaj boste našli vse informacije, ki jih potrebujete za prevzem nadzora nad naglavnimi ušmi.

Kaj so naglavne uši

Naglavne uši so majhni insekti, paraziti sivkasto-bele barve, dolgi od 2 do 4 mm, ki se držijo na laseh blizu lasišča in vratu ter se hranijo s človeško krvjo. Jajčeca naglavnih uši, gnide, so prilepljene na laseh tik ob lasišču in jih je še težje opaziti.

Kako se znebiti naglavnih uši - naravna pomoč
Foto: Gilles San Martin

Kdo lahko dobi naglavne uši

Naglavne uši so najbolj pogoste pri majhnih otrocih, ki hodijo v vrtec ali šolo. Otroci te starosti se pogosto igrajo tesno skupaj in se stikajo z glavami ter si pogosto izmenjujejo glavnike, krtače,kape, sponke in podobne stvari.

Tako imajo tudi starši, ki živijo z majhnimi otroci, več možnosti, da dobijo naglavne uši.

Kako se naglavne uši širijo

Naglavne uši se ponavadi širijo preko neposrednega kontakta z glavami, saj tako lahko preidejo z ene glave na drugo. Naglavne uši lahko kratek čas preživijo tudi na oblačilih ali drugih osebnih predmetih, tako da se lahko širijo tudi preko skupnega glavnika ali krtače. Naglavne uši ne morejo leteti in skakati z ene osebe na drugo.

Naglavne uši - kaj bi starši morali vedeti

Kako opazimo naglavne uši

Čeprav so naglavne uši in njihove gnide majhne, jih lahko opazimo s prostimi očmi. Naglavne uši so lahko bele, temno sive ali rjave barve. Najpogosteje se zadržujejo na zadnji strani lasišča v bližini vratu in za uhlji.

Gnide so majhne, svetle, najpogosteje bele, sijoče, podolgovate, jajčaste oblike, velikosti okoli 1 mm in čvrsto prilepljene na lase. Če poskusite gnido potisniti, se ne bo premaknila. Nedavne raziskave kažejo, da ušivost najlažje ugotovimo  s česanjem mokrih las.

Simptomi ušivosti

Pogosto jo edini znak za okužbo to, da opazimo naglavno uš. Če so na laseh samo gnide, to še ne pomeni okužbe.

Pri mnogih otrocih naglavne uši ne povzročajo nelagodja. Ko se pojavijo simptomi, je to najpogosteje srbenje lasišča, ki se lahko pojavi šele nekaj tednov ali mesecev po tem, ko se naglavne uši že naselijo na glavi.

Alergije

Srbenje lasišča je reakcija na ugrize naglavnih uši. S praskanjem lahko povzročimo vnetje ali razdraženo kožo. Taka koža se lahko okuži, čeprav to ni običajno. Če koža postane rdeča, otekla ali boleča ali pa vratne bezgavke otečejo, takoj pokličite zdravnika, saj so to lahko znaki kožne okužbe.

Sum na ušivost

Naglavne uši ne bodo izginile same. Če sumite , da ima vaš otrok naglavne uši, se morate takoj lotiti naslednjih korakov.

Pokličite otrokovega pediatra, da bo potrdil ušivost. Obvestite vrtec ali šolo, da bodo lahko tudi ostali preverili ušivost pri svojih otrocih. Preverite tudi pri ostalih družinskih članih, če imajo naglavne uši. Potem se vsi hkrati lotite razuševanja.

Razuševanje

Preparate za razuševanje vedno uporabljamo samo pri osebah, pri katerih najdemo naglavne uši ali žive gnide, nikoli pa ne v preventivne namene.

Pri izbiri preparata upoštevamo učinkovitost, stranske učinke, odpornost naglavnih uši na preparate in starost otrok.

Glede na dostopnost na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (pdf) priporočajo naslednje:

  1. Za otroke, starejše od dveh mesecev: preparat iz skupine insekticidov s permetrinom v obliki šampona, ki vsebuje 1% permetrinv 20% izopropanolu. Razušujemo dvakrat v razmaku 7 do 10 dni
  2. Za dojenčke, zelo majhne otroke in otroke, pri katerih ne smemo uporabljati permetrina: beli vazelin, s katerim premažemo lasišče in ga čez noč pustimo pokritega s kopalno kapo ali plenico. Izpiranje traja več dni.
  3. Za otroke, starejše od pol leta: 5% benzyl alkoholni losjon. Razušujemo dvakrat v razmaku enega tedna.

Spodimo naglavne uši iz svojega doma

Čeprav naglavne uši ne živijo dolgo, če niso na človeku, je najbolje strojno oprati posteljnino vsakogar, ki je v stiku z naglavnimi ušmi. Tudi vsa oblačila, ki so bila nošena v zadnjih dveh dneh, je treba oprati z vročo vodo. Čeprav so staršem včasih svetovali, da naj operejo in dajo v karanteno vse plišaste igračke, strokovnjaki pravijo, da to ni potrebno. Če ima vaš otrok priljubljeno igračo za spanje, jo dajte v vroč sušilnik za pol ure, kar bo uničilo vse majhne nepovabljence.

Domači pripravki za razuševanje

Nekateri trdijo, da so majoneza, kis in eterično olje čajevca učinkovita naravna sredstva proti naglavnim ušem. Če majonezo na debelo namažemo na lasišče in jo pod kopalno kapo pustimo čez noč, naj bi ta zadušila vse naglavne uši. Za kis naj bi veljalo, da raztopi lepilo, s katerim so gnide prilepljene na lase.

Čeprav ni znanstvenih dokazov, ki bi podprli te trditve, pediatri pravijo, da ni škode, če jih poskusite. Vendar se ne bi smeli zanašati le na njih.

Naglavne uši - kaj bi starši morali vedeti
Foto: Deutsche Pediculosis Gesellschaft e.V.

Gosti glavnik

Česanje z gostim glavnikom je še en način, s katerim se lahko znebimo naglavnih uši. Tak glavnik ima dovolj goste zobe, da lahko z njim izvlečete iz las naglavne uši in njihove gnide. Uporabljali so ga že v starem Egiptu – goste glavnike so našli tudi v egipčanskih grobnicah. Slaba stran takega odstranjevanja naglavnih uši je, da za to potrebujemo čas in potrpljenje, saj moramo z glavnikom počesati prav vsak las. Bolj učinkovito je, če gosti glavnik uporabimo po razuševanju s preparati, da se tako znebimo še vseh ostalih naglavnih uši in gnid.

naglavne-usi-kaj-bi-morali-starsi-vedeti
Foto: Priwo

Miti o naglavnih ušeh

Naglavne uši niso nadloga nižjih slojev in niso znak pomanjkljive higiene. Naglavne uši lahko dobi vsak, ne glede na višino dohodka, družbeni razred ali higieno. Naglavne uši lahko preživijo pod vodo tudi do 6 ur, tako da so otroci, ki se redno kopajo, prav tako ranljivi. Dobra novica je, da uši ne prenašajo bolezni.

Preventiva

Če imate male otroke, lahko zelo malo storite, da bi se ubranili pred naglavnimi ušmi. Otroci so otroci in ko med igro stikajo glave skupaj, naglavne uši lahko preidejo z ene glave na drugo. Najboljša obramba je redno pregledovanje las in lasišča, da lahko naglavne uši opazimo čim prej. Hitro razuševanje lahko prepreči širjenje naglavnih uši na ostale člane družine.

WebMD

Ocena:
[Skupaj: 27 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor