Poskrbimo za vitke in zdrave otroke

Skrb zbujajoči trendi

Globalizacija in hiter način življenja sta privedla do tega, da se z debelostjo, ki prevzema že epidemične razsežnosti, spoprijemamo vse težje. Slovenija pri tem ni nobena izjema. Prej nasprotno, analize kažejo skrb zbujajoče trende.
Analiza podatkov telesne mase in višine dečkov, starih med 7 in 18 let, iz športnovzgojnega kartona, opravljena za obdobje med letoma 1991 in 2006, je pokazala kar 40-odstotno povečanje čezmerne teže, ki je najizrazitejše v skupini dečkov.

“V tem obdobju se je delež čezmerno težkih dečkov povečal s 13,5 na 18,8 odstotka, delež debelih deklic pa z 2,8 na 6,1 odstotka. Takšen trend z malo manjšo hitrostjo rasti opažamo tudi do leta 2012,” so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Nekatere kasnejše analize, na primer poročilo Unicefa, ki je upoštevalo podatke iz leta 2010 in zajelo 29 gospodarsko najrazvitejših držav sveta, je našo državo po blaginji otrok uvrstilo na visoko 12. mesto. Med drugim je kot zaskrbljujoče poudarilo tvegana vedenja otrok in mladih, odsotnost zajtrkovanja in preveliko telesno težo otrok.

Vitki in zdravi otroci

Vzroki in posledice

Vzroki in posledice prekomerne teže otrok so različni, najbolj pomembni pa so vsekakor:
• pomanjkanje gibanja,
• genetski dejavniki,
• prekomerno uživanje hrane in
• prehrana v družini.

Na znani kliniki Mayo v Združenih državah Amerike glede vzrokov za debelost pravijo takole:

“Čeprav geni in hormoni lahko pri otrocih povzročajo debelost, pa si večino odvečnih kilogramov naberejo, ker preveč jedo in se premalo gibljejo.”

Prehranjevalne navade danes

Oglejmo si dva primera, ki pokažeta, kako se danes spreminjajo prehranjevalne navade.

  • Zaposleni starši imajo manj časa in moči za pripravo obrokov, zato poseganje po hitri hrani vedno bolj postaja pravilo. V poročilu neke raziskave piše, da v Združenih državah Amerike skoraj tretjina vseh otrok, starih od 4 do 19 let, uživa hitro hrano vsak dan. Takšne jedi ponavadi vsebujejo veliko sladkorja in maščob, obenem pa so porcije mamljivo velike.
  • Mleko in vodo so nadomestile priljubljene raznovrstne brezalkoholne pijače. Mehičani denimo za takšne pijače, še posebej za kole, letno porabijo več denarja kot za deset najosnovnejših živil skupaj. V knjigi Overcoming Childhood Obesity piše, da se lahko otrok že zgolj zaradi dobrega pol litra brezalkoholne pijače, če jo spije vsak dan, v enem letu zredi za celih 11 kilogramov!

Enolična hrana z visoko energijsko gostoto lahko dolgoročno vodi do povečanja telesne teže in pojava debelosti. Prav je, da za zdravje otrok skrbimo od samega začetka s zdravo prehrano in primerno rekreacijo. Naš otrok mora pri tem dobiti “pravi” obrok hrane, ne manjših prigrizkov med obroki. Tako se bo naučil nadzorovati lakoto in počakati na glavni obrok, ki ga bo v polnosti zaužil. Poleg tega pa je pomembno, da je otrokova (in obenem družinska) prehrana raznolika, pestra.

Sedenje redi najbolj

Velikokrat rečemo, da je hrana nadomestilo za ljubezen in pozornost, ki je otrokova osnovna hrana. Hrana lahko otroku predstavlja najmočnejši stik z drugimi: npr. pozornost dobi, ko “pridno vse poje”, in se boji zavrniti hrano, ker čuti, da je potem lahko zavrnjen oz. “okregan” ali pa da je mamo zato strah, je zaskrbljena itd. Hrana in maščobne obloge na našem telesu predstavljajo varovalni ščit. Veliko odraslih ljudi s prekomerno težo reče, da je (bila) hrana njihovo edino varno zatočišče.

Količino metabolične energije, ki jo porabimo v enem dnevu, če mirujemo, imenujemo bazalni metabolizem, ki znaša približno 1500 kalorij v enem dnevu. Za vsakdanje telesne aktivnosti porabimo še od 500 do tisoč kalorij. Zaradi sedečega življenja večina od nas lahko shaja s približno 2000 kalorijami na dan. Zato nas je večina v pozitivni energijski bilanci in presežek kalorij v obliki enega odvečnega jabolka na dan nam konec leta prinese devet kilogramov odvečne telesne teže.

Izšla je knjiga za starše

Izšla je knjiga, ki prinaša sistematičen pregled pereče teme debelosti otrok in možnosti za spoprijemanje z njo! Avtorja, Jon Gabriel, ki ga svet pozna po Gabrielovi metodi hujšanja, ki je v knjižni obliki izšla tudi pri nas, in dr. Patricia Riba, sta spisala knjigo, primerno tako za otroke, ki si želijo zaustaviti napredovanje svoje težave/bolezni, kot tudi za starše, ki brez njihove pomoči in sodelovanja otrokom ne more uspeti.

Olga Jurečič

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor