Lahkonočnice – s prijetnim glasom v prijeten spanec

 

Lahkonočnice

December je pravljični mesec in zakaj se decembrski dnevi ne bi tudi tako končali – s pravljico. Na portalu lahkonocnisce.si lahko vsak decembrski dan po 18 uri prisluhnete novi pravljici. Do zdaj jih je že kar 21. Za vas so jih pripravili znani sodobni slovenski pravljičarji, ki so jih napisali prav za to priložnost.

Lahkonočnice so zbirka 40 avtorskih pravljic v obliki digitalnega zvočnega zapisa, ki jih lahko vsakdo posluša prek tablice, telefona ali računalnika na lahkonocnice.si. Uporaba pravljic je dostopna povsem brezplačno in neomejeno.

Lahkonočnice - zvočne pravljice

Lahkonočnice berejo dedki in babice

Ker nič ne zaziba v spanec kot pomirjujoč glas dedkov in babic, jih prebirajo stanovalci Doma starejših občanov Fužine v Ljubljani.

»Povezovanje generacij je izjemno pomembno tako za starejše kot tudi za mlajše. V DSO Fužine se trudimo naše stanovalce vključevati v čim več medgeneracijskih aktivnosti, saj tovrstno sodelovanje izjemno pozitivno vpliva na njihovo dobrobit. Izboljša se njihovo počutje in zdravje, zmanjša se občutek osamljenosti, hkrati pa se poveča tudi njihov občutek pripadnosti ter pomembnosti družbi. V projektu Lahkonočnice smo prepoznali pomemben korak Si.mobila k doseganju tega cilja, zato smo z veseljem pristopili k sodelovanju v njem,« je o številnih pozitivnih vplivih medgeneracijskega povezovanja spregovorila Bojanka Genorio, direktorica Doma starejših občanov Fužine.

O projektu

Projekt najmlajšim ponuja nepozabno pravljično doživetje ter možnost, da se svojim najljubšim pripovedovalcem zahvalijo s poslano risbo ali pismom, ter tako ustvarja edinstveno medgeneracijsko povezovanje.

Avtorji pravljic so uveljavljeni sodobni slovenski pravljičarji

Pravljice je posebej za projekt Lahkonočnice napisalo 8 uveljavljenih sodobnih slovenskih pravljičarjev:  Ana Duša, Boštjan Gorenc – Pižama, Cvetka Sokolov, Damjana Kenda Hussu, Jana Bauer, Tinka Bačič, Tomo Kočar in Žiga X Gombač.

»Lahkonočnice so v resnici nekaj zelo očarljivega. Ideja, da starejši berejo mlajšim in da jih tako uvajajo v čudoviti svet zgodb, pravljic in dogodivščin je vsekakor plemenita. Povabilo k tej iniciativi mi pomeni veliko. Predvsem v smislu odgovornosti. Pisanje za najmlajše mora biti tenkočutno in iskreno, kot let metulja. Zato sem za Lahkonočnice napisal izključno nove pravljice,« je svoje sodelovanje v projektu povzel Žiga X Gombač.

Ste že poslušali pravljico?

Vse pravljice: http://lahkonocnice.si/pravljice