Potovanje, na katerega se nihče ne pripravi

Potovanje, na katerega se nihče ne pripravi
Foto: Getty Images

Kdo bo zalival rože, ko vas ne bo? Kdo lahko ta čas poskrbi za hišnega ljubljenčka? Koga lahko prosite, da prevzame pošto? Samo pomislite, koliko stvari morate urediti, preden se odpravite na dopust. Pa vas ne bo le nekaj dni. Kako pripravljeni pa ste na možnost, da se vam kaj pripeti in se ne vrnete več? Sliši se kruto, a kaj bo takrat, ne s pošto, rožami in hišnim ljubljenčkom, temveč z vašimi najbližjimi? Svetujemo vam, kako se lahko pripravite na to potovanje.

Pripravite oporoko

Svoje smrti ne pričakujete, še manj se je veselite, zato se vam morda primerjava s pripravami na potovanje ne zdi primerna. Ampak tako kot želite stvari urediti, ko vas ne bo le nekaj dni, je še bolj pomembno, da zadeve uredite tudi za primer, če vas ne bo nikoli več. Tako bo lažje vašim bližnjim in jim bo prihranjena marsikatera skrb.

Prvi korak je priprava oporoke, kjer podate svoje želje glede delitve vašega premoženja.

»Zapis oporoke je dejanje, odgovorno do dedičev, saj zapustnik v njej še v času svojega življenja izrazi želje glede delitve premoženja. Slovenci jo žal večinoma zapisujemo šele, ko že intenzivno razmišljamo o smrti, čeprav bi z njo lahko dedičem prihranili morebitne spore, denimo v primeru nenadne smrti,« v poglobljeni zgodbi o žalovanju in smrti opozarja dr. Franci Ježek iz Odvetniške pisarne Ježek in Snoj.

Premislite, ali bodo vaši bližnji zmogli brez vas

Ali boste s premoženjem, ki bi ga zapustili, ustrezno poskrbeli za svoje bližnje, ali bi v primeru vaše smrti morali celo odplačevati vaše dolgove? S spletnim kalkulatorjem lahko ugotovite, koliko sredstev bi potrebovali vaši bližnji, da jih smrt ne bi še finančno ogrozila.

Rešitev je lahko življenjsko zavarovanje za primer smrti. »Osnovni namen sklenitve življenjskega zavarovanja  je poskrbeti za finančno varnost bližnjih v primeru naše smrti. Upravičenca, lahko jih je tudi več, se določi ob sklenitvi zavarovanja, med trajanjem zavarovanja pa se ga lahko spremeni. Določi se lahko tudi, da izplačilo prejmejo zakoniti dediči in ne konkretna oseba. Bistvenega pomena, je, da o sklenitvi zavarovanja obvestite osebe, ki ste jih določili za upravičence,« svetuje Andreja Pelc iz Zavarovalnice Triglav.

Kaj pa otroci? Kako jim pojasniti minljivost, kdaj je smiselno z njimi spregovoriti o smrti in izgubi in kako jim pomagati, da jo sprejmejo? Preberite v članku.

Lahko vaši bližnji računajo na dodatna sredstva?

Če vi ali vaš delodajalec vplačujete v Prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje pri Zavarovalnici Triglav, bo zavarovalnica v primeru vaše smrti izplačala odkupno vrednost sredstev, zbranih na računu, zmanjšano za izstopne stroške in akontacijo dohodnine.

Upravičenec za izplačilo je oseba, ki ste jo navedli na polici, izplačilo pa se izvede na podlagi zahtevka zavarovalnici. Poleg tega ima upravičenec do dodatne družinske pokojnine pravico do izplačila doživljenjske mesečne rente iz zavarovalnine, ki znaša 20 % vrednosti sredstev, zbranih na osebnem računu. Če gre za nezgodno smrt, bo zavarovalnica dodatno izplačala zavarovalnino v višini 100 % vrednosti sredstev, zbranih na osebnem računu.

A da bi vaši bližnji lahko uveljavljali pravice iz vašega zavarovanja, morajo predvsem vedeti, kje imate shranjene police in katera zavarovanja vse imate sklenjena. Zato poskrbite za to, da imate vso dokumentacijo shranjeno in urejeno, svojce pa seznanite s tem.

Izrazite svoje želje

Ob zapisu oporoke je smiseln tudi pogovor o zadnjih željah, tudi če ste še povsem zdravi. Svojcem boste olajšali šok ob smrti in sprejemanje številnih odločitev, če bodo vedeli, kaj si želite: kakšen naj bo pogreb, želite ali ne želite, da vas oživljajo, ali ste pripravljeni darovati organe, ipd.

Za darovalca organov oziroma tkiv se lahko opredelite kadarkoli na enem od določenih mest; ta želja je nato zapisana na vaši kartici zdravstvenega zavarovanja, a zdravnikom ta podatek ni dostopen. Svojo odločitev lahko kadarkoli prekličete.

Zadnje želje mnogi izrazijo le ustno, a jih je v izogib zapletom koristno zapisati skupaj z oporoko. To lahko zapišete sami ali z notarjem.

Kaj pa vaš partner?

Ko razmišljate, kaj lahko čaka vaše bližnje, če se vam kaj pripeti, je smiselno premisliti tudi na možnost, da smrt doleti vašega partnerja. Predlagajte mu, da se enako kot vi na to pripravi.

Predvsem pa se o vsem zapisanem s svojci pogovorite. Pogovor o smrti in njenih posledicah se sprva morda zdi težak, a bo svojcem nedvomno olajšal odločitve takrat, ko jih bodo morali sprejemati v vašem imenu.

Naročnik: Zavarovalnica Triglav