Zakaj se vaš otrok MORA igrati?

Zakaj se vaš otrok mora igrati

Pomen igre za otroka je večji, kot si mislimo

Ko otroku damo možnost, da raziskuje, odkriva in razvija domišljijo, mu s tem odpremo svet, kjer lahko razvija svoje lastne sposobnosti. Igra ne razvija le fizične, družbene in kognitivne kompetence, ampak spodbuja tudi razvoj otrokove samopodobe in osebnega zadovoljstva. Raziskave so pokazale, da je količina časa, ko se otrok prosto igra, povezana tudi z njegovim osebnim zadovoljstvom, ko ta odraste. In z izbiro Fisher-Price igrač ste lahko prepričani, da vaš otrok pridobiva točno tisto, kar potrebuje.

Igra ni le mašilo časa otroka, ampak je pomembna tudi sama po sebi. Pri majhnih otrocih igra ni samo igra, pač pa preko nje malček razvija različne spretnosti, se uči in razvija. Zato je pomemben izbor igrač, ki imajo pomembno dodano vrednost – didaktičnost. Tovrstne igrače zbujajo otrokovo domišljijo, pomagajo pri razvoju koordinacije, z njihovo pomočjo otroci spoznavajo barve, oblike, živali, številke, črke in še marsikaj.

Zakaj se vaš otrok mora igrati

Ni vsaka igrača, PRAVA igrača

Malčki se radi igrajo in prava igrača lahko prinese številne radosti – tako za otroke kot njihove starše. Poleg zabavnih trenutkov pa je igra vedno del razvoja motoričnih in socialnih kompetenc. Če otroku ponudimo možnost, da je kreativen, s tem krepimo njegovo samopodobo in občutek ponosa, ko nalogo uspešno zaključi. Včasih je najbolj preprosta igrača najboljša izbira – včasih pa navduši že sama embalaža.

#1 Izberite igračo, ki je primerna za otrokovo starost

Pomembno je, da poznamo, na kateri razvojni točki je otrok. Tako mu lahko izberemo primerne igrače in s tem tudi primerne dejavnosti. Izberite igrače, ki bodo vašim otrokom v izziv, kljub temu pa ga ne bodo spravile v frustracijo, ker bi bile zanj prezahtevne. Vedno poglejte oznake na igračah – tako iz varnostih razlogov, kot tudi zato, ker proizvajalci kakovostnih igrač na podlagi številnih raziskav in testiranj igrače smiselno razvrstijo v starostne skupine.

#2 Igrača naj stimulira otrokove čute

Vsak dan je za vašega otroka dan odkrivanja. Prve igrače in aktivnosti morajo biti pripravljene tako, da razvijajo otrokovo senzoriko. Zato je izbira igrač, ki so primerne tudi kot grizalo, imajo zanimive glasove in raznolike teksture v prvem letu starosti izredno pomembne. V luči želje, da otrok razume, kako stvari delujejo, naj bodo igrače lahke za uporabo in naj spodbujajo otrokovo samoiniciativnost. Pravilna izbira barv pri izdelavi igrač je lahko velik motivator za otroka. V primeru, da otrok še ne pokaže interesa za eno igračo, jo morda za nekaj časa umaknite in poskusite pozneje.

#3 Naj bo varnost na prvem mestu

Vedno, ko izbirate igrače, bodite pozorni na varnost. Veliko starejših igrač namreč ne ustreza sodobnim standardom.

Prava igrača vedno ponuja številne nivoje učenja: barve, velikosti, postavitve, številke, razvrščanje. Kadar se v igro vključijo drugi otroci ali starši se dodatno razvija tudi socialna kompetenca in jezik.  Na podlagi dolgoletnih raziskav in številnih inovacij je Fisher Price tisti, ki ponuja igrače, ki ustrezajo vsem: tako staršem kot otrokom.

Zakaj se vaš otrok mora igrati

V Fisher-Price proučujejo razvoj malčkov in njihovo rast, predvsem pa poslušajo in upoštevajo strokovnjake – mamice in očke. To znanje se odraža v prav vsaki igrači, ki pomagajo voditi otroke do velikih prelomnic v njihovem razvoju.

Zakaj je igra tako zelo pomembna?

  1. Igra pomaga otrokom pri spoznavanju samega sebe in razumevanju njihovega fizičnega in družbenega sveta.
  2. Igra otrokom ponuja priložnost, da ugotovi, kako stvari delujejo, kako se razumeti z drugimi in kako delovati v različnih vlogah.
  3. Igra stimulira in poudarja otrokovo kreativnost in domišljijo.
  4. Igra ponuja bogat vir razvoja jezika in socialne kompetence.
  5. Igra spodbuja razmišljanje in sposobnost reševanja izzivov.
  6. Igra je integracija različnih kompetenc: jezikovnih, socialnih, kognitivnih, domišljiskig in fizičnih.
  7. Igra spodbuja samopodobo in razvoj vrednot.
  8. Igra spodbuja radovednost in povečuje koncentracijo.

Lonček presenečenja je poučna igrača, ki malčka uči oblik in številk. S smejočim obrazkom ima “čarobno” odprtino, ki zaznava malčkovo rokico ali obliko modelčka, predvaja glasbo in zvoke in pove stavek vsakič, ko nekaj položite v ali na vrh lončka. Deluje v dve različnih načinih: lahko poudarja oblike ali številke. Ko malček vstavi pravo obliko skozi pravo odprtino, mu lonček pove ime obliko modelčka ali številko na modelčku.

Pojoča knjigica vsebuje 6 otroških pesmic za prepevanje. Ima 3 strani za obračanje ter 3 osvetljene gumbe, ki poudarja učenje abecede, štetje, spoznavanje oblik in učenje barv.

Pojoči kuža je verjetno najbolj prepoznavna Fisher-Price igrača. Najnovejša, prenovljena različica prinaša številne učne vsebine v slovenskem jeziku – kar je pri igračah eden najbolj zaželenih atributov. Pri pojočem kužku se vsebina z malčkovo rastjo spreminja. Ima več kot 50 pesmic za prepevanje, melodij in fraz. Uči črke in abecedo, številke in štetje, barve in dele telesa. Učna vsebina: stopnja 1: raziskovanje (primerno od 6 mesecev+), stopnja 2: spodbujanje (primerno od 12 mesecev+), stopnja 3: (primerno od 18 mesecev +).

Barviti krokodilček prihaja s štirimi živobarvnimi ukrivljenimi posodicami, ki pomagajo malčku ugotoviti, kako zlagati zaobljene oblike od največje do najmanjše. Barviti krokodilček pomaga dojenčku razvijati razmišljanje in spretnost reševanja problemov. Uvaja ga v svet barv in spodbuja njegovo fino motoriko in koordinacijo oko-roka.

Pisane razpoloženjske voščenke so prepoznavni format za male racavčke.  Poučujejo ga o barvah in zaporedju, medtem ko ga seznanjajo z občutki in čustvi! Razvrstite voščenke v prave zareze, da vas nagradijo s pesmicami in frazami. Pritisnite na voščenke in prisluhnite pesmicam in frazam o ustreznih čustvih in občutkih (npr. “Jaz sem rdeča in sem jezna!”). Vsaka voščenka uči tudi o zaporedju (npr. “štiri je pred pet!”) in barvah. Starost: od 18 mesecev dalje.

Zakaj se vaš otrok mora igrati

Pred več kot osemdesetimi leti je Fisher-Price z razumevanjem in zavedanjem, kako neposredna igra spodbuja malčkove spretnosti, začeli s svojim poslanstvom, ki je še danes njihova gonilna sila – izdelovanje poučnih igrač. Že dojenčki v prvih mesecih življenja radi opazujejo pisane barve, predmete, ki se gibljejo in oddajajo zanimive zvoke. Prav to stimulira njihovo možgansko aktivnosti in razvoj. V prvih mesecih dojenčki še nimajo motoričnih sposobnosti, se pa veliko naučijo z opazovanjem. Kasneje dojenčki že posnemajo dejanja in bodo želeli delati isto, kot vi – na primer mahanje z ropotuljico, prestavljanje in metanje predmetov. Pred prvim letom so že sposobni igre, na primer podajanja žoge ali kakšnega drugega predmeta.

Pomembno se je zavedati, da razvoj ne poteka pri vseh dojenčkih enako – eni prej shodijo, drugi prej govorijo. Nekateri se zelo hitro zaigrajo sami, drugi potrebujejo več animacije. Zato ne primerjajte otrok med seboj, pač pa raje poskrbite za to, da imajo otroci primerne igrače za njihovo stopnjo razvoja. Fisher-Price izdeluje igrače glede na starost otrok, zato brez težav najdete primerne za svojega otroka. Igrače nastajajo z mislijo na razvoj vašega malčka.

#fisherprice #playmore #ucenjezigro