Znanost o vzgoji (2. dopolnjena izdaja) – Margot Sunderland

O ljubezni, vzgoji in igri z vašim otrokom. Strastno, a objektivno napisan prvi vzgojni priročnik, ki ne pripoveduje o tem, kakšna je najboljša vzgoja, ampak to utemeljuje z znanstvenimi dejstvi.

V tem odličnem priročniku o vzgoji otrok je opisano, da je od kakovosti nege otroka odvisno njegovo mentalno zdravje za vse življenje. Otroci, katerih čustva in občutki, celo njihovi izbruhi jeze, so razumljeni in upoštevani, bodo v življenju zadovoljnejši od tistih, ki so se morali zgodnjim strastem odpovedati. Margot Sunderland se opira na trdne dokaze najnovejših raziskav o vplivu vzgoje na razvoj otrokovih možganov, črpa pa tudi iz izkušenj, ki si jih je nabrala pri delu z družinami.

Na izredno poljuden način pojasnjuje znanstvena dognanja, pri tem pa ima ves čas pred očmi vsakodnevne tegobe, s katerimi se morajo spopadati starši in otroci. Njen uravnotežen pristop upošteva, kaj si starši zares želijo za svoje otroke – pomaga jim vzgojiti odgovorne, samozavestne posameznike, ki znajo uživati v zadovoljujočih odnosih zdaj in vse življenje.

Če ste se naveličali vzgojnih gurujev, ki vam govorijo, kaj morate početi, ne da bi vam pojasnili, zakaj, je knjiga Znanost o vzgoji kot nalašč za vas, saj je plod avtoričinih temeljitih raziskav na področju nevroznanosti o komunikaciji med starši in otrokom. Do ugotovitev se je dokopala na podlagi preučevanja več kot 800 študij, ki so jih opravili po vsem svetu.

»Odkritje, da imamo starši tako neposreden vpliv na razvoj povezav v otrokovih možganih in na dolgoročno kemično ravnovesje v njih, nas navdaja z navdušenjem in hkrati z grozo.«

MARGOT SUNDERLAND je direktorica Oddelka za vzgojo in usposabljanje v Centru za mentalno zdravje otrok v Londonu. Je otroška psihoterapevtka, ki že 20 let dela z otroki in starši. Na podiplomski šoli predava otroško psihoterapijo in čustveno pismenost za otroke. Je tudi avtorica več kot 20 knjig o mentalnem zdravju otrok. Leta 2002 je za eno od svojih knjig prejela nagrado na knjižnem tekmovanju Britanskega zdravniškega združenja (s področja mentalnega zdravja). Knjiga Znanost o vzgoji je plod avtoričinih temeljitih raziskav na področju nevroznanosti o komunikaciji med starši in otrokom.

Odlomki iz strokovnih recenzij in odzivov v medijih
 • Ko prebiramo knjigo, spoznamo, da je delovanje možganov kompleksno in zapleteno. A vendar, nova spoznanja so predstavljena dovolj nazorno in poljudno, da jih lahko prenesemo tudi v prakso. Nasveti o spanju, joku, igri, čustvenem ravnovesju so utemeljeni na znanstvenih spoznanjih in za marsikaterega skeptika, ki ne verjame kar na slepo raznim nasvetom, je to lahko v veliko olajšanje. Namreč marsikateri vzgojni zakaj dobi v knjigi svoj zato. Kot starši, skrbniki ali vzgojitelji lahko otrokom zagotovimo ustrezne priložnosti za učenje in omogočimo usvojitev veščin. Močno, čustveno odgovorno in varno starševstvo ter ustrezna čustvena stanja imajo zaščitno biološko funkcijo, saj oblikujejo sisteme, ki se lahko kasneje aktivirajo v vsakdanjem življenju, tudi ob stresu. Otroku lahko s prijaznim, ljubečim starševstvom damo popotnico za vse življenje in mu omogočimo, da bo srečen in samouresničen posameznik. Knjiga Znanost o vzgoji nam na tej poti lahko pomaga.
  Dr. Tina Bregant, dr.med., spec. pediatrije, MAES terapevt.
 • A ta nova znanstvena spoznanja o naših možganih  nas navdajajo z navdušenjem in hkrati z grozo! Grozljivi so dokazi, da neprijazen odnos do otroka v prvih letih življenja onemogoči razvoj in zorenje otrokovih razumskih delov možganov, jih okvari in vzpostavlja v njih prevlado škodljivih kemičnih snovi, kar vse ima lahko za posledico človekovo vseživljenjsko negativno naravnanost do sebe, do drugih in do sveta … Dobra stran odkritij znanosti o možganih in življenjskih razmerah otrok pa je, da se vsemu temu gorju lahko izognemo in svojemu otrok pomagamo skladno razvijati vse njegove  telesne, razumske, čustvene, duhovne, osebnostne in medosebne zmožnosti, da bi odrasel v zdravo, samostojno, odgovorno, osveščeno, samozavestno in pogumno osebnost s pozitivno naravnanostjo do sebe in do sveta. Na ta način bo otroku omogočeno, da se nauči učinkovito in ustvarjalno delovati, sočustvovati in ljubiti, se sporazumevati, sodelovati in prispevati družbi in tako tudi polno in srečno živeti ter prispevati tudi družbi in njenemu napredku.
  prof. dr. Milan Štrukelj
 • O vzgoji otroka obstaja mnogo priročnikov, a ta je res nekaj posebnega. Iz vse vsebine, ki je kombinacija nasvetov in novih spoznanj o delovanju možganov, diha predvsem želja, da bi vzgojili otroka, ki bo polna, zadovoljna osebnost, zmožna dajanja in prejemanja, ki bo zadovoljen, ker bo notranje uravnotežen… Knjiga o zapletenih mehanizmih vzgoje govori preprosto, marsikdaj potrdi stare vzgojne modrosti, pogosto pa pove tudi kaj novega.
  revija Moj malček
 • V priročniku o vzgoji otrok nas Margot Sunderland pouči o najnovejših znanstvenih dognanjih o različnih vzgojnih prijemih. Izsledki temeljijo na raziskavah dr. Jaaka Pankseppa iz ZDA, ki že tri desetletja proučuje odzive človeških možganov… Med drugim je za otroka zelo škodljivo, če ga, denimo, puščate neutolažljivo jokati, da bi zvečer zaspal, da bi obveljala vaša volja in podobno. Če ga načrtno puščate v dolgotrajni stiski, ga izpostavljate strupenim kemičnim snovem, ki v telesu nastajajo ob stresu in preplavljajo njegove možgane … Po drugi strani pa je zelo blagodejno, če svojemu potomcu že od ranega otroštva dopustite veliko domišljijskih dejavnosti in raziskovanja, saj se bo v možganih sprožil sistem za iskanje. Ko ta deluje nemoteno, otrok z veseljem živi, je radoveden, zagnan in zelo spodbujen za uresničevanje ustvarjalnih zamisli.
  Slovenske novice
Tehnične podrobnosti
Št. strani: 288
Vezava: trda
Format: 242 x 193 mm
Založba: Didakta

Cena: 34,99 EUR
Akcijska cena: 24,99 €, brez poštnine – velja v aprilu 2020

>>> Poglej tudi ostale knjige v akciji.

  Naročilo ni več možno.