Imunski sistem otrok na prehodu poletja v jesen

Imunski sistem otrok na prehodu poletja v jesen

Jeseni, ko začne odpadati listje, se lahko tudi imunski sistem vašega otroka znajde na preizkušnji. Ne samo da vsi postanemo bolj dovzetni za mraz in vlago, ampak tudi spremembe v vlažnosti in temperaturi povečajo možnost bolezni.

Sezona prehladov in gripe se začne v tem času leta zaradi padca vlažnosti in ker odrasli in otroci več časa preživimo v zaprtih prostorih, kjer je večja možnost za izmenjavo klic.

Nizka jesenska in zimska vlažnost zraka zaradi izsuševanja nosnega kanala prav tako povzroča več prehladov in okužb, saj lahko zato bakterije in virusi lažje pridejo v telo. Poleg tega tudi nenadne temperaturne spremembe obremenijo naš imunski sistem, saj telo potrebuje nekaj ur, da se prilagodi novim razmeram.

Najlažje se je prehladu in okužbam izogniti s pogostim umivanjem rok, saj tako preprečimo širjenje bakterij in virusov. Prav tako pa bi morali omejiti stike z ljudmi, ki so že okuženi.

Vendar pa naj bi naš imunski sistem imel tudi naravno sezonsko pripravo na zdravstvene izzive, ki nas čakajo v jesenskih in zimskih mesecih. Podpremo ga z zdravim življenjskim slogom in uravnoteženo prehrano. V ponudbi sezonske zelenjave in sadja zagotovo obstaja nabor pridelkov, ki je otroku všeč, zato ni razloga, da jih ne bi poiskali na domačem vrtu ali lokalni tržnici.

Poleg vitaminov naj otrok zaužije tudi dovolj živil, bogatih z omega-3 maščobnimi kislinami, ki imajo pomembno vlogo pri delovanju možganov, ohranjanju koncentracije in vida. Te boste našli v ribjemu olju, v nekaterih rastlinskih oljih, oreščkih … Če jih bo otrok zaužil z jogurtom, bo svoj imunski sitem okrepil še s probiotiki.

Čeprav vremenske razmere v jesenskem in zimskem času kar kličejo po preživljanju časa v zaprtih prostorih, ne pozabite na aktivnosti na svežem zraku. Otrok naj bo čim več zunaj, pa čeprav bo zaradi tega moral obleči kakšno majico več.

Poletje in dopusti, ko je bilo vse bolj lahkotno in sproščeno, so mimo in prilagoditi se moramo na utečeni dnevni ritem. Otrokom morate zagotoviti čim bolj urejen ritem z dovolj spanca in ne pozabite, da se morajo tudi igrati. Popiti morajo tudi dovolj tekočine.

Uravnoteženo prehrano lahko dopolnite tudi s prehranskimi dopolnili. V Medexu, kjer že 60 let skrbijo za zdravje in dobro počutje ljudi, tudi pri izdelavi prehranskih dopolnil za otroke prisegajo na čebelje pridelke in preizkušene rastlinske izvlečke.

Matični mleček velja za najdragocenejši čebelji pridelek. Z njim je celo življenje hranjena čebela matica, ki preživi kar 15 generacij čebel delavk. Njegovo moč so poznali že faraoni v Starem Egiptu, ki so ga poimenovali kraljevski žele ali gelée royale.

Matični mleček je glavna učinkovina izdelka Gelée royale junior, ki so mu v Medexu dodali še tri naravne vitamine, ki  prispevajo k vzdrževanju naravne odpornosti otrok.