Nasveti za karanteno z otroki

Nasveti za karanteno z otroki

Epidemija novega koronavirusa je starše postavila pred poseben izziv. Zaradi zaprtja šol in vrtcev v času epidemije so otroci doma, starši pa morajo poiskati ravnovesje med skrbjo za službo, dom in družino. To ni preprosto. Preberite, kako se spoprijeti s karanteno z otroki, da bo vsem lažje.

Otrokom pojasnite, kaj se dogaja

Epidemija je posegla v vsakdan vsakega od nas. Morda je otrokom še težje, saj se ne morejo preprosto sprijazniti z dejstvom, da ne smejo v vrtec ali šolo in na igrišče med prijatelje.

S situacijo se bodo lažje spoprijemali, če bodo razumeli, da je razlog poreden virus, ki pa ga lahko premagamo, če vsi skupaj upoštevamo ukrepe za njegovo ustavitev. Zato se z otroki pogovarjajte o koronavirusu in ne skrivajte informacij pred njimi. Pogovor naj bo prilagojen starosti otroka, realističen, a ne zastrašujoč.

Dobro je, da otroci vedo, da lahko tudi sami z upoštevanjem pravil prispevajo k zajezitvi epidemije.

Pojasnite jim, da so pravila zato, da se življenje čim prej vrne v ustaljene tire, predstavite pa jih na stvaren, a njim razumljiv in jasen način. Če imate možnost, jih tudi prenesite in natisnite, da jim bodo otroci lažje sledili. Na portalu Vse bo v redu so pripravili vrsto nasvetov, ki jih pridno upošteva tudi Kuža Pazi, da ubeži virusu.

Ideje za dobro izkoriščen prosti čas

Čeprav se je preživljanje prostega časa v tem času verjetno še najmanj spremenilo, so tudi tu potrebne prilagoditve. Vsi več časa preživimo doma, v zaprtih prostorih, manj je druženja z vrstniki in starejšimi sorodniki, ustavljene so tudi vse izvenšolske dejavnosti. Kako torej v trenutni situaciji karseda kakovostno zapolniti prosti čas?

Poskrbite, da bo gibanje del vsakdana. Z otroki se vsekakor odpravite ven, na sonce in zrak, vendar le sami in nikakor ne v družbi drugih družin.

Vzemite si čas za športne aktivnosti, zase in skupaj z otroki. Ne pozabite, da je gibanje zelo pomembno za razvoj otrok. Čeprav doma ni telovadnic in športnih igrišč, je mogoče številne športne aktivnosti izvajati tudi doma. V dnevno rutino lahko vključite jutranje razgibavanje, skupaj z otroki telovadite, priredite kakšno športno tekmovanje ali plešete. Sledite lahko tudi spletnim vodenim vadbam, ki so jih v tem času pripravili trenerji.

Prav tako se lahko s sorodniki in prijatelji dogovorite za vsakodnevni klic ali video klic, da se bodo otroci pogovarjali z njimi. Zlasti stari starši bodo zelo veseli pogovora z vnuki. Šoloobvezni otroci so zelo verjetno že povezani s svojimi sošolci in prijatelji preko raznih družbenih omrežij. Če pa bi tudi manjši otroci pokazali, da pogrešajo vrstnike, se lahko vi z njihovimi starši dogovorite za druženje na daljavo.

Tudi Kuža Pazi je rad veliko doma, zato dobro ve, kaj takrat početi, da ni dolgčas in je za vaše najmlajše pripravil nekaj idej.

Norčije in dolgčas, skrivni sestavini

Ko si razbijate glavo s tem, kaj še početi z otroki, ne pozabite, da ni prav nič narobe, če je otrok nekaj časa sam, se sam zaposli ali pa morda ne počne nič. Dolgčas lahko rodi ideje, takrat začne otroku delati domišljija in začne sam razmišljati, kaj bi počel.

Pomembno je tudi, da si skupaj z otroki vzamete nekaj časa za norčije. V tem stresnem času naj se ne vrti vse le okrog koronavirusa, otroci se morajo tudi zabavati. Lahko si nadenete maske, posnamete šaljiv video ali se igrate norčave družabne igre. Mogoče je tu najboljše prepustite vajeti strokovnjakom, otrokom, saj imajo gotovo imajo veliko idej za to.

Kako preživljati prosti čas, ve tudi kuža Pazi. Natisnite nabor zanimivih idej za predšolske otroke pa tudi za tiste, ki že polnijo šolske klopi in se zabavajte skupaj.

Preberite pa tudi ostale nasvete za lažjo organizacijo dnevnih aktivnosti in bolj prijetno preživljanje karantene z otroki ali pa rešite test in preverite, kako se z izolacijo spoprijemate starši.

Besedilo in fotografije: Zavarovalnica Triglav.