21. teden nosečnosti

Vaš otrok je velik kot glava radiča

21. teden nosečnosti

  • Ko se otrokov prebavni sistem pripravlja na življenje izven trebuščka, se počasi proizvaja tudi mekonij – temna substanca, ki se nahaja tudi kasneje v prvih umazanih pleničkah!
  • Če pričakujete deklico, ima v tem času v svoji maternici že doživljenjsko zalogo jajček – teh je približno 6 milijonov.
  • Pričakujete fanta? Njegovi testisi se še vedno nahajajo v želodčni votlini in se bodo v prihodnjih tednih spustili, ko se dokončno razvijejo mošnje.

Pri 26,5 centimetrih in 360 gramih je dojenček dovolj velik, da sigurno čutite njegovo premikanje.

Pritisk narašča. Ste že našli popolno ime za vašega dojenčka? Zdi se, da bodoči starši ime za svojega otroka najdejo zelo lahko in na hitro ali pa se trudijo s tem vse do poroda. Kakorkoli, ko najdete tistega, ki se vam bo zdel popoln, se vam bo zdel še bolj primeren, ko boste spoznali (in se zaljubili v) malo štručko, ki ga bo nosila. Pri 21. tednih ne boste povsod iskali le imen ampak boste našli tudi nekaj simptomov, ki jih bo s seboj prineslo tretje trimesečje, to so lahko kapljice iz prsi, braxton-hicksovi (lažni) popadki in pekoča zgaga. Medtem ko se vaše telo že pripravlja na porod, se najbrž tudi vi trudite na ta prihod pripraviti vaše domovanje. Seveda so stvari kot je gugalnik in podloga za previjalno mizo težka izbira se poskusite s tem obremenjevati najmanj kolikor le lahko. Otrok se ne bo obremenjeval, če se bo njegov igralni center skladal s preprogo, ki jo imate v dnevni sobi.

Nosečniški simptomi pri 21 tednih

  • Pekoča zgaga in/ali prebavne motnje. Izogibajte se pekoči in mastni hrani in ostalim povzročiteljem teh nadlog.
  • Braxton Hicksovi popadki. Na trenutke se bo vaša maternica zdela zelo trda, saj trenira svojo vlogo v času poroda.
  • Puščanje iz bradavic. Konec tega trimesečja bodo mlečne žleze že v polni pripravljenosti.
  • Suha, srbeča koža zaradi raztezanja vašega rastočega trebuščka.
  • Vaša koža se zaradi rastočega otroka tanjša. Ne skrbite, po porodu ne bodo več tako očitne, saj načeloma precej zbledijo.
Ocena:
[Skupaj: 21 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor