2. teden nosečnosti

V času trajanja reprodukcije se maternica med menstrualnim ciklusom pripravlja vsaki mesec na oploditev. Prvi dan ciklusa je prvi dan menstruacije, ki predstavlja luščenje sluznice maternice.

Bodoča mamica

V naslednjih dveh tednih ciklusa se začne obnavljanje sluznice in njena priprava na nosečnost. Istočasno pride do sprememb v jajčnikih, kjer se začne zorenje jajčnih celic. Nekje proti koncu drugega tedna od začetka menstruacije se folikel razpoči, iz njega se sprosti zrela jajčna celica, ki začne svojo pot iz jajčnika proti jajcevodu. Temu pravimo ovulacija.

Ovulacija je čas, ko je ženska najbolj plodna. Jajčece se lahko oplodi samo štiri ure po ovulaciji, z razliko od spermijev, ki lahko preživijo cel teden v materničnem vratu in počakajo na ovulacijo.

Iz počenega folikla na jajčniku nastane rumeno telesce (corpus luteum), ki proizvaja hormon progesteron. Ta vpliva na spremembe v telesu ženske med drugo fazo menstrualnega cikla in tudi na zgodnjo nosečnost in zgodnji razvoj zarodka. Povratni hormonski odgovor iz posteljice (hormon ß-hCG) po oploditvi vpliva na podaljšanje življenja rumenega telesa in vzdrževanje nosečnosti do popolnega razvoja posteljice. Če oploditve ni, se funkcija rumenega telesa po dveh tednih ugasne, zaradi česar pride do odmiranja maternične sluznice in njenega luščenja in tako pride do naslednje menstruacije.

Nasvet za mamice

Pozorne bodite na svojo prehrano! Preveč, kot tudi premalo kilogramov lahko vpliva na plodnost. Že pred nosečnostjo poskusite doseči in vzdrževati idealno težo. Nosečnost ni pravi čas za shujševalne diete.

Izogibajte se mastni hrani in hrani, ki je bogata z ogljikovimi hidrati in sladkorjem. Namesto tega jejte sveže sadje in zelenjavo, saj vlaknine še posebno pomagajo pri zaprtju, ki je pogost pojav v nosečnosti.

Pijte dovolj tekočine, saj boste na ta način ohranili elastično kožo, dobro prebavo in cirkulacijo.

Vaše splošno dobro počutje bo olajšalo ne samo čas nosečnosti, temveč tudi porod. Izkoristite čas pred spočetjem za doseganje dobre telesne pripravljenosti.

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor