12. teden nosečnosti

Vaš dojenček je velik kot sliva

12. teden nosečnosti

 

  • Večina dojenčkovih kritičnih sistemov je popolnoma razvitih!
  • Dojenček bo kmalu vstopil v fazo rasti in razvoja v kateri se organi in tkivo razvijajo zelo hitro.
  • Otroček že razvija svoje reflekse, če ga s pritiskom na trebušček zmotite, se bo najbrž odzval s premikom.
  • Otroček že odpira in zapira prstke na rokah in celo viha prstke na nogah.
  • Njegovi možgani se razvijajo neverjetno hitro!

Povprečni fetus meri pri dvanajstih tednih 5,3 centimetre in tehta skoraj 14 gramov. Zdaj ko so se vsi deli telesa bolj ali manj razvili je njegova naloga le, da pridno raste.

Stvari se hitro spreminjajo. Skoraj ste že dosegli končno mejo prvega tromesečja (ja, vemo, končno!) pri dvanajstih tednih, kar pomeni, da se vaši hormoni počasi že pomirjajo – zaradi česar se boste najbrž počutile manj emocionalno! In poleg tega bo to pomagalo vsem ostalim simptomom, da se pomirijo. Ne pozabite pa na opozorilo: vaša jutranja slabost in utrujenost se zdaj lahko nadomesti z glavoboli in vrtoglavico. Ampak menimo, da je to razumna in blaga zamenjava. Druga večja sprememba? Otrok je skoraj končal z razvojem pomembnih sistemov in delov telesa, kar pomeni, da od tu dalje pa vse do konca nosečnosti večinoma samo še raste in raste. Okoli dvanajstega tedna, boste najbrž želeli o otroku izvedeti čim več, zato boste najbrž odšli na genetski test, da bi določili potencialno tveganje za prirojene napake ali druge težave. Ta izkušnja zna biti strašna – in nejasna – zato se prepričajte, da ginekologu zastavite vsa svoja vprašanja in se zavedajte, da je veliko več možnosti, da je z vašim otrokom vse v najlepšem redu.

Nosečniški simptomi pri 12 tednih

  • Vaši hormoni bi se morali počasi pomirjati, če se še niso, bodo začeli kmalu. To pa pomeni manj slabosti in utrujenosti (jeeej!).
  • Povečana količina vaginalnega izcedka, ki vagino varuje pred vstopom bakterij oziroma pred okužbo.
  • Očitno večji trebušček. Ste že videti noseči?

Zdaj pa se lahko pričnejo glavoboli in vrtoglavica stopnjevati, kar zopet povzročajo hormoni. Obenem pa lahko opazite tudi spremembo vida, padec krvnega sladkorja, dehidracija ali stres.

Ocena:
[Skupaj: 16 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor