6. teden nosečnosti

Vaš dojenček je velik kot leča

6. teden nosečnosti

 

Dojenček že pretaka kri preko svojega vedno bolj razvitega žilnega sistema.

  • Kmalu bo dojenček postal neko bolj luštkan saj so v začetnem razvoju že nosek, očke, ušeska, bradica in lička.
  • Lahko da že rahlo premika svoje (veslom podobne) rokice in nogice.

Povprečen zarodek pri šestih tednih meri približno 6,4 milimetre in bo naslednji teden spet svojo velikost še enkrat povečal. Waw!

Ste se na novico že privadili? Pri šestih tednih je nosečnost za vas še vedno nekaj novega, zato je normalno, da se počutite rahlo emocionalno. Temu dodajte še precej neudobne zgodnje nosečniške simptome (ki prinesejo tudi hormonska nihanja, ki jih občutite tako kot PMS na steroidih!), zato je povsem razumljivo, da se, roko na srce, počutite nesrečne. Najbrž nam je tudi zaradi tega mati narava poklonila devet mesecev, da se na vse skupaj privadimo – seveda pa tudi zato, ker otrok potrebuje toliko časa, da vse dele svojega telesa spravi v popolno delovanje. Izjemno pa je, da so vsa področja razvoja, ki so ključnega pomena v nizkem štartu že pri šestih tednih, vključno z žilnim sistemom in razvijajočimi očmi. Zdaj ko ste noseči, vam po glavi najbrž roji milijon vprašanj. Imejte pripravljen seznam kamor jih boste zapisovale, da bodo pripravljena za vaš prvi obisk pri ginekologu. Do takrat pa upamo, da boste nekatere odgovore lahko našle tudi tukaj.

Nosečniški simptomi pri 6-ih tednih

  • Utrujenost – vaše telo se še vedno privaja na hormonske spremembe in najbrž se zaradi tega počutite tako utrujene.
  • Žal nam je, da vam moramo to povedati, ampak jutranja slabost ni samo stvar jutra. To stanje dejansko lahko traja skozi celoten dan.
  • Občutljive dojke, zaradi povečanega pretoka krvi. Si morate misliti, da se že sedaj pripravljajo za dojenje?
  • Razdražljivost – jap, zaradi hormonov. Res si vzemite dovolj časa za počitek in jejte veliko zdrave hrane, da boste vsaj poskusile ohraniti vaše občutke na mestu (vsaj približno).
Ocena:
[Skupaj: 36 povprečno: 3.9]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor