5. teden nosečnosti

Vaš dojenček je velik kot sezamovo zrno

5. teden nosečnosti

 

  • Vaš zaroden zaenkrat ne izgleda dosti drugače kot paglavec, ampak pri petih tednih že začenja z formiranjem glavnih organov (srce, želodec, jetra, ledvice) in sistemov (prebavni, žilni in živčni sistem)

Zdaj se vaš zarodek že lahko meri – vseeno pa je pri petih tednih izredno majcen 3,3 milimetre otroček, ki se pripravlja da bo še precej zrasel. V naslednjem tednu bo svojo velikost celo še enkrat povečal. Rasti, otroček, rasti!

Peti teden je pogosti čas, ko bodoče mamice izvedo, da so v pričakovanju (nekatere pa to novico odkrijejo še nekaj tednov kasneje). To pa zato, ker ste do tega časa najbrž ugotovile, da vaša menstruacija zamuja. Poleg tega pa vam povišane hormonske vrednosti že dajejo znake, ki jih le stežka ignorirate, kot so boleče prsi, slabost ali utrujenost. (To pa povzročajo enaki hormoni, ki jih zazna nosečniški test in vam da pozitiven rezultat). To je le začetek vseh sprememb, ki čakajo vaše telo. Ampak brez skrbi: veliko bodočih mamic trdi, da je bilo prvo trimesečje nosečnosti najtežji del nosečnosti, zato se boste teh hudih reči znebile že zelo kmalu. Medtem pa, dobro skrbite zase in si vzemite dovolj časa za počitek, pravilno se prehranjujte in preizkusite različne načine za soočanje z občutljivostjo (majhni obroki, več pogostih obrokov namesto enega). Mogoče celo prosite partnerja za masažo. Ne glede na to, da vaš trebušček še ni velik, pri petih tednih vaše telo dela hitro in intenzivno v smeri razvoja otroka, zato si zaslužite nekaj poležavanja, kajne?

Nosečniški simptomi pri 5-ih tednih

  • Točno tisti simptomi, ki jih je zaznal test nosečnosti pa zdaj začenjajo kazati zobe in povzročajo prenekatere nič kaj zabavne zgodnje nosečniške znake. Najpogostejši? Boleče prsi, slabost in utrujenost.
  • Opazite lahko celo, da vas večkrat tiči na wc v zgodnji nosečnosti, ker se vaše ledvice širijo.
Ocena:
[Skupaj: 23 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor