4. teden nosečnosti

Vaš dojenček je velik kot makovo zrno

4. teden nosečnosti

  • Skupek celic se deli v zarodek (vašega bodočega otročka) in posteljico.
  • Otrokova nevralna cev (gradnik hrbtenice), možgani in hrbtenica so že razviti.
  • Plodovna vrečka in plodovnica se oblikujeta v varnostno okolje za vašega dojenčka.

Pri štirih tednih je vaš otrok, ki se mu v tem trenutku strokovno reče blastocista, pravzaprav mikroskopski – majčkena kroglica celic. Otroček je zaposlen z vselitvijo v njegov novi dom (vašo maternico), ki se pripravlja na ves pomemben razvoj, ki se bo zgodil v naslednjih šestih tednih.

Čestitke! Če veste, da ste noseči štiri tedne, ste to ugotovili prej kot velika večina drugih žensk – in najbrž ste povsem navdušeni ali pa se še privajate na to idejo. V vsakem primeru, se najbrž ne počutite nič drugače (vsaj za zdaj), saj vsi zgodnji simptomi nosečnosti še niso prišli na dan. Sigurno se te čudovite novice veselite s partnerjem, a ne povejte še vsemu svetu. Vaš prvi klic na to temo, naj bo klic k ginekologu pri kateremu se naročite na vaš prvi pregled, kjer bodo vašo nosečnost tudi uradno potrdili. In ne glede na to kako majhen je vaš dojenček, že doživlja zelo pomemben razvoj v prvih štirih tednih nosečnosti, zato pričnite z jemanjem nosečniških vitaminov. Poiščite takšne, ki vsebujejo najmanj 400 mikrogramov folne kisline in spomnite se nanje prav vsak dan. Zavedamo se, da je vaša glava polna različnih misli, a ker folna kislina dokazano pomaga preprečiti prirojene napake, je to zelo pomembno!

Nosečniški simptomi pri 4 tednih

  • Možno je da se zaenkrat ne počutite nič drugače, ampak bodite v pripravljenosti: slabost in bruhanje sta lahko vaša bližnja prihodnost.
  • Napenjanje, zaradi nosečniškega hormona progesterona.
  • Rahli krči in krvavitev. Ne skrbite – to je popolnoma normalno, ker se vaš otrok ugnezdi v steno vaše maternice.
  • Hitro menjanje razpoloženja, ki ga povzroča nihanje hormonov. Najhuje je v prvih 12 tednih.
Ocena:
[Skupaj: 26 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor