Mastitis – ko dojenje ni več užitek

So vaše dojke prepolne mleka, boleče in rdeče, za povrh pa imate še občutek, da se vas loteva vročina? Najverjetneje gre za mastitis. A brez panike, lahko se pozdravi, je pa zdravljenje sila neprijetno …

Mastitis - ko dojenje ni več užitek

Zakaj sploh nastane mastitis?

Mastitis se najpogosteje pojavi takrat, ko se dojka ne izprazni dovolj in tako pride do zastoja mleka. Najpogostejši vzrok temu je ta, da dojenček v nekem obdobju je manj pogosto kot sicer in zato se dojka ne izprazni povsem. Mastitis, ki tako nastane, zato imenujemo nebakterijski mastitis.

Poznamo pa tudi bakterijski mastitis, ki se pojavi kot posledica npr. ranice na dojki, ki lahko povzroči vnetje mlečnega kanala.

Znaki nebakterijskega mastitisa

En prvih znakov nebakterijskrga mastitisa je rdeč madež, ki se pojavi na dojki in se širi. Dojka je na mestu rdečice še posebej občutljiva na dotik. Poleg tega se lahko pojavi tudi povišana telesna temperatura – vročina. Ključnega pomena pri zdravljenju mastitisa je, da odkrijemo vzrok.

Če je do mastitisa prišlo, ker dojenček ne sesa dovolj in ne izprazni dojke, poskušajte dojenčku ponuditi dojko (vneto) v sesanje bolj pogosto.

Prav tako pomaga, da dojenčka pred dojenjem namestite tako, da bo njegova spodnja ustnica na mestu zatrdline (vnetja), saj otrok najmočneje sesa prav s spodnjo ustnico. Če po koncu dojenja čutite, da je dojka še vedno polna in da se bolečina povečuje, si poskušajte mleko še dodatno iztisniti. Poleg tega je zelo pomembno, da bolečo dojko masirate z dlanjo – od vrha bolečega dela dojke proti bradavici. Masirajte pred in med dojenjem. Masaža je sicer zelo boleča, a nujna.

Priporočljivo je tudi, da si pred dojenjem za kratek čas na dojko položite topel obkladek (npr. brisačka, ki jo zmočite s toplo vodo). Med enim in drugim dojenjem pa si dajajte na dojko hladne obkladke ali hladne liste zelja. Liste zelja je seveda potrebno dobro oprati, preden jih denemo na obolelo dojko. Hladne obkladke menjajte na 2 uri, a skupen čas ne sme presegati 8 ur dnevno.

Znaki bakterijskega mastitisa

Bakterijski mastitis ima enake znake kot nebakterijski mastitis, a nastane hitro in ne preneha, ne glede na to, kaj vse skušate storiti, da bi ga ustavili. Spremlja ga tudi vročina, ki se lahko pojavi šele čez nekaj dni. Pri bakterijskem mastitisu je potrebno zdravljenje z antibiotikom. Zato se, če sumite, da je vaš mastitis bakterijski, obrnite na vašega zdravnika.

Če je mastitis posledica razpokanih bradavic, lahko to pomeni, da vaš otrok dojke ne sprejema, kot bi jo moral. Zato poskusite s kakšnim drugim položajem dojenja in tako bo morda lažje ”ujel” dojko. Bradavice namažite s kremo ali mastjo za razpokane bradavice in poskušajte povečati število dojenj. Poskrbite tudi za dodatno higieno.

Konec koncev pa gre lahko pri vsem skupaj le za to, da je vaš imunski sistem oslabljen in se vaše telo zato ne more boriti proti bakterijam, ki prihajajo skozi razširjen kanal na bradavici.

Ne pozabite!

Kakor koli že, zapomnite si osnovno pravilo – nikakor ne smete prenehati z dojenjem! Ne glede na obliko mastitisa, ne smete prenehati z dojenjem, saj dojenje pomaga pri zdravljenju. Zato bodite pozorne na to, da vam bo zdravnik predpisal antibiotik, pri katerem lahko dojite kljub jemanju le-tega. Nikakor pri zdravljenju z antibiotikom ne odstopajte od tega pogoja.

Pitajmamu

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

Ocena:
[Skupaj: 14 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor