Razvoj dojenčka v enajstem mesecu

Opazovati otroka, kako raste in se razvija ter napreduje iz dneva v dan, je nekaj najlepšega, se strinjate? In sedaj je vaš dojenček star že 11 mesecev. Pa si poglejmo, kaj prinaša razvoj dojenčka v enajstem mesecu.

Razvoj dojenčka v enajstem mesecu

Že spet ta prehlad

Ker vaš dojenček srečuje vedno več novih ljudi, še posebej, če je v varstvu, njegov imunski sistem pa še vedno ni  razvit do te mere, da bi se obranil prehladov in kašlja, se zato včasih, še posebej v zimskem času, zdi, da se prehladi kar vrstijo eden za drugim.

V iskanju pravih besed

”Ata” je zelo pogosto prva izgovorjena beseda, četudi bi si marsikatera mamica želela drugače (najbrž zato, ker je črka a veliko lažje izgovorljiva kot M – mama). Če se prva beseda pri vašem dojenčku še ni zgodila, je zelo mogoče, da se bo sedaj, v enajstem mesecu starosti. In četudi beseda še ni povsem pravilno izgovorjena, vseeno šteje za prvo besedo, a pri tem naj velja, da neka beseda vedno pomeni enako. Torej, ko bo vaš enajstmesečnih skušal izgovoriti besedo kruh in bo iz njegovih ust prišel zvok:”kuh”, ga, brez da bi mu dali vedeti, da njegova izgovorjava (še ni) povsem pravilna, recite:”Ja, res je – kruh.”

Prvi začetki neodvisnosti

Morda si kdaj pa kdaj zaželite, da bi se vrnili dnevi, ko je vaš dojenček z veseljem pojedel hrano, ki ste jo vi izbrali zanj in je  komaj opazil kdaj ste mu nataknili nogavice. Sedaj pa se vsako najmanjše opravilo včasih zazdi kot ena manjša bitka. A to je dobro, saj s tem vaš dojenček kaže željo po neodvisnosti.

Vseeno pa si velja izmisliti kakšen nov trik ali dva in ju imeti na ”zalogi” za dneve, ko je to potrebno:

  • med hranjenjem naj ima vaš dojenček v  roki svojo žlico,
  • za malico mu ponudite dva različna prigrizka (zdrava, tako da vam bo res vseeno, katerega si bo izbral),
  • presenečeno in navdušeno vzkliknite, recimo:”Oh, poglej!” in dojenčka presenetite in mu preusmerite pozornost, da bo pogledal npr. skozi okno, vi pa mu boste medtem z lahkoto nataknili npr. nogavice. Ta trik vedno deluje.

Kako pomagati enajstmesečnemu dojenčku pri razvoju?

Vzpodbujajte ljubezen do knjig. Včlanita se v knjižnico, če se še nista. Preverite, morda vaša knjižnica celo ponuja brezplačne bralne urice, primerne za dojenčke, ki bodo vašemu dojenčku všeč.

Za igro uporabljajte lutke, ki jih upravljamo z rokami ali prsti. Takšne lutke resnično pripomorejo h kreativnosti in vzpodbujajo domišljijo. Da bo vse skupaj še bolj zabavno, uporabite staro nogavico in lutko izdelajte sami (otrok pa naj vas pri tem seveda opazuje in vi mu razložite kaj počneta in da je to lutka, lahko ji tudi nadeneta ime).

Ker se dotik vašega enajstmesečnega dojenčka še vedno razvija, bo oboževal igre z najrazličnejšimi teksturami. Delanje odtisov, mečkanje in mešanje različnih tekstur ga bo povsem navduševalo (četudi vas bo nered, ki bo morebiti nastal ob tem, malce manj navdušil). Vseeno mu zagotovite to zabavno ”packanje” in mu dovolite, da se igra s peskom, moko, morda celo z želejem …

Zabavajta se in se drug drugemu pačita. Skušajte narediti smešen obraz in vaš malček vas bo posnemal, ob tem pa se bo hihital in hkrati skušal odgovoriti na vaše pačenje.

Igre z enajstmesečnim dojenčkom

Šotor iz odej

Naredite udoben in mehak prostor za igro tako, da boste s pomočjo odej, ki jih obesite čez stole naredili mali šotor, ki ga po tleh obložite z blazinami. Dodajte pa še nekaj ovir v obliki kartonskih škatel, ki lahko predstavljajo tunel ipd. Naj ta mali domači šotor postane center zabave in igre za vašega malčka, njegov mali skriti kotiček, ki si ga seveda deli z vami.

Ali je moj enajstmesečni dojenček normalen?

Vsak otrok je malo drugačen in čeprav jih spodbujamo, bodo vse storili ob svojem času in prav nič prej.

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 3.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor