Razvoj dojenčka v dvanajstem mesecu

Še malo in vaš mali dojenček bo dopolnil eno leto. Do takrat pa ga v dvanajstem mesecu čaka še kar nekaj razvojnih sprememb in napredek. Pa poglejmo …

Razvoj dojenčka v dvanajstem mesecu

Hoja

Nekateri dojenčki pri tej starosti že povsem samozavestno in samostojno hodijo, nekaterim pa to še ne gre najbolje od nog (in ne skrbite, takšnih ni malo). Povprečna starost otrok, ko shodijo in naredijo prve korake, je približno 13 mesecev. In če vašemu otroku plazenje ne povzroča težav in je pri tem hiter, je tako posledično tudi veliko manj zainteresiran za hojo, kot otrok, ki mu plazenje nikoli ni bilo prav posebej všeč.

Kako mu lahko pomagate? Vzpodbujajte otroka za hojo tako, da njegovo najljubšo igračo postavite na mizico ali kavč, le nekaj korakov stran od mesta, kjer stoji in ga vzpodbujajte, da poskuša priti do nje in jo poskuša prijeti. V vsakem primeru pa – ali vaš otrok hodi ali ne, se hitro plazi ali ne, ne skrbite, saj veste, prišel bo njegov čas. In takrat bo tudi shodil. Nič prej in nič kasneje.

Poglej, kako sem že velik!

Večina dojenčkov v času od rojstva pa do sedaj zraste za približno 25 centimetrov, njihova teža pa se podvoji ali celo potroji. A to ni nujno, saj, ker se vaš otrok vedno več premika (hoja ali plazenje) za to porabi veliko kalorij in se pridobivanje na teži lahko zaradi tega upočasni (ali pa je morda imel ne dolgo nazaj trebušne težave in je zato izgubil na teži). Ne skrbite, kmalu bo nadoknadil izgubljeno. Dokler se razvoj  giblje v okviru njegove ”lestvice rasti”, ni razloga za skrb. Tudi dojenčkovi možgani so v tem času že precej zrasli, sedaj pri starosti 12 mesecev so dojenčkovi možgani že dosegli 60% velikosti možganov odraslega človeka. Volumen možganov pa se je od rojstva do sedaj podvojil.

Mali pomočnik

Otroci pri tej starosti zelo radi ”pomagajo” pospraviti igrače ali posodo, zlagati oblačila. Vsakodnevna opravila spremenite v igro kolikor je to mogoče (seveda, vedno ne gre, a poskusite to storiti v čim večji meri) in ob tem vašega malega pomočnika vzpodbujajte in ga pohvalite za opravljeno delo. Nekateri otroci imajo celo malo obsesijo glede brisanja prahu in pospravljanja … v tem primeru – uživajte, dokler traja!

Prosim in hvala

Sedaj je pravi čas, da vašega dvanajst mesečnika naučite lepega vedenja. Recite:”Hvala,” ko vam bo podal nek predmet in recite:”prosim,”, ko ga boste za nekaj prosili. Sicer je še malo prezgodaj, da bi vztrajali, da tudi sam uporablja ti dve besedi, a vsekakor pa je čas pravi in vaja dobra, da se navadi nanju in ju redno sliši.

Sedaj prihaja tudi čas prve prave komunikacije in pogovorov. Recite vašemu otroku:”Prosim, prinesi mi skodelico.” Najverjetneje vam bo vaš otrok na to prošnjo prinesel skodelico, lahko pa se zgodi, da vam bo  v odgovor le odkimal z glavo; in to so prvi pravi začetki pogovorov in medsebojne komunikacije.

Kako pomagati dvanajstmesečnemu dojenčku pri razvoju?

Igralni šotori ali tuneli so krasna ideja in super zabava za dvanajstmesečnega dojenčka. Poskusite in naredite šotor sami ali pa izdelajte tunel – v ta namen skupaj zlepite več kartonskih škatel brez dna in vrha.

Dvanajstmesečni dojenček ima morda že dovolj razvito koordinacijo oči-roke, prav tako tudi fino motoriko in prijem s prstki. Zato so, sploh v poletnem času, tanke barvne krede odlična zabava za uporabo na prostem. Za ustvarjanje v notranjih prostorih pa uporabite voščenke. Zabavajta se in rišita skupaj, vsekakor pa otroka vzpodbujajte da riše sam.

Da bi še dodatno vzpodbudili kreativnost in domišljijo, se igrajta živali. Vi bodite ena žival, vaš otrok druga. Oponašajta jih, igrajta se.

Dvanajstmesečnega dojenčka čim bolj vzpodbujajte za premikanje skupaj z igračo – na primer: lesen vlak na vrvici ali pa naj pred seboj potiska otroško hoduljico.

In kot že vse do sedaj, še vedno – klepetajte z njim. Razlagajte mu, skupaj štejta stopnice, medtem, ko se vzpenjata po njih. Postavljajte vprašanja, recimo:”Ali lahko najdeš medvedka?”. Tako mu boste pomagali razviti jezikovne sposobnosti.

Igre z dvanajst mesečnim dojenčkom

Kot že omenjeno, otroci pri tej starosti zelo radi pomagajo in nas oponašajo pri različnih opravilih. Zato tudi ni presenetljivo, da zelo radi zlagajo stvari iz in v omaro ali predal. Zato, če le imate prostor, bo za vašega dvanajst mesečnega dojenčka zelo zabavno in zanimivo, če mu boste odstopili eno omaro v kuhinji ali dnevni sobi in jo napolnili s plastičnimi kozarčki, krožniki, kuhalnicami, itd.

Ali je moj dvanajst mesečni dojenček normalen?

Vsak otrok je drugačen in čeprav jih spodbujamo, bodo vse storili ob svojem času in prav nič prej.

Ocena:
[Skupaj: 6 povprečno: 3.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor