Kaj je bolj primerno? Hojica ali voziček za hojo?

Ste pri svojem otroku za pomoč pri hoji uporabljali hojico ali voziček za hojo? Prvi koraki so pomembni tako za otroka kot tudi starše, saj se svet s hojo malčka zelo spremeni. Na trgu obstaja mnogo pripomočkov, ki so ob prvih nestabilnih korakih malčkom v pomoč pri hoji in stoji. V tem članku se bomo posvetili pripomočku, ki ga poznamo že vrsto let ter vozičkom, ki so ta hip še posebej aktualni na svetovnem trgu.

Kaj je bolj primerno? Hojica ali voziček za hojo?

Hojice poznamo že leta in so bile pred 20 leti še kako popularne tudi v naši državi. Uporaba teh pripomočkov je bila še posebno popularna, saj so malčki uživali v hitrem gibanju, ki ga omogočajo kolesa na hojicah. Tudi starši so ta pripomoček hitro vzeli za svojega, predvsem zaradi enostavne uporabe in lažjega dela, saj so malčke enostavno posedeli v hojice in med tem časom lahko počeli druge stvari po stanovanju ali hiši.

Z leti strokovnjaki vse manj priporočajo uporabo hojic zaradi nevarnosti padca ter spoznanja, da takšen pripomoček zavira razvoj motoričnih sposobnosti. Najbolj drastično so se s primerom hojic lotili v Kanadi, kjer so hojice prepovedane, tako za uporabo kot tudi prodajo, kazni pa dosegajo visoke zneske in zaporno kazen. Uradno so prepovedali prodajo in proizvodnjo v letu 2004, saj so njihove statistike dokazale, da je ogromno nesreč prav zaradi hojice.

Poudarili so predvsem, da so hojice glavni razlog za:

  • Možnosti padca po stopnicah
  • Doseg nevarnih stvari, kot so vroče pijače, gospodinjski strupi
  • Možnosti stika z vročimi kamini in drugimi nevarnimi predmeti

Vse to so podprli tudi z uradno dokumentacijo bolnišnic, ki so takšne nesreče nenehno beležili.

Naše mnenje kot tudi mnenje stroke iz tega področja je, da je vsakodnevna uporaba hojice lahko zelo neustrezna za otrokov optimalni motorični razvoj. Hojica namreč otroku s svojim oblazinjenim sedežem in širokim podnožjem zagotavlja stabilnost, s štirimi vrtljivi kolesi mobilnost in seveda zaradi položaja katerega otrok zavzema pa je za otrokov optimalni razvoj zelo neustrezno, saj njegovo gibanje poteka le v predelu od stopal do kolen, kar seveda za hojo ni značilno.

Kaj je bolj primerno? Hojica ali voziček za hojo?

Na drugi strani pa je voziček za hojo ali prvi sprehajalček zelo vzpodbuden za otrokov motorični razvoj, namreč malček stopi k vozičku za hojo šele tedaj ko se sam počuti dovolj močnega oziroma, ko je njegova telo za tovrsten podvig zrelo. Prav tako pri potisku vozička otrok uporablja celotno telo in hkrati razvija svoje ravnotežje.

Iz stališča stroke so zato takšni vozički za hojo veliko prijaznejši do otroka, saj se hoje uči glede na svoje sposobnosti in pri tem uporablja svoje telo, ki se glede na razvoj samostojno uči hoje ob vozičku.

Še posebno so popularni leseni vozički, ki si jih lahko ogledate tudi v naši trgovini.

 

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Gugalnica

Spletna trgovina Gugalnica ima pester izbor igrač in drugih izdelkov za vaše najmlajše. V ponudbi so lesene igrače, otroške kuhinje, delovne mize, leseni vlakci, didaktične igrače, leseni poganjalci, vozički za pomoč pri hoji, igralne podloge ter drugi zanimiv izdelki za vaše otroke. Redno objavljamo tudi akcijske popuste in novosti.

Dodaj odgovor