Ali otroci potrebujejo sončna očala?

Čeprav še ni poletje, so temperature že zelo visoke, sonce je močno in že pridno nosimo sončna očala. Jaz si brez njih enostavno ne znam predstavljati odhoda iz hiše, vsaj ne takrat, ko je čutiti žarke, kako vztrajno motijo pogled in povzročajo bleščanje pred mojimi očmi.

Po cesti že vidimo otroke, večje, manjše in tudi tiste, ki še vedno udobno sedijo na svojih vozičkih, okrašene z raznoraznimi sončnimi očali. Nekateri se ne sprašujejo, ampak sledijo drugim in svojemu otroku namenijo enako ugodje. Drugi pa ne morejo, da se ne bi vprašali, ali so sončna očala za otroke res potrebna ali pa so samo marketinška poteza za ta ljubki modni dodatek?

Ali otroci potrebujejo sončna očala?

Raziskave so pokazale, da je večina staršev neresnih glede zaščite otroških oči, 76% vprašanih je priznalo, da njihovi otroci ne nosijo sončnih očal oziroma jih nosijo le občasno.

To vsekakor ni zato, ker jih nimajo radi, saj je isti odstotek vprašanih staršev reklo, da zaščitijo svoje otroke pred UV žarki tako, da jih namažejo s sončnimi kremami.

Izpostavljanje sončnim žarkom lahko poškoduje očesni leči in mrežnici in vse to dolgoročno vodi k poškodbam vida. S tem so povezane tudi bolezni, kot je nastanek sive mrene in degeneracija makule.

Degeneracija makule je bolezenski proces, ki prizadene področje rumene pege na mrežnici. To je predel z največ vidnimi receptorji in mesto najostrejšega vida.

Zaključek raziskave, ki je vključevala 2.000 otrok, kaže, da 29% staršev nikoli ni kupilo sončnih očal svojim otrokom, a za tiste, ki so očala kupili, je bila pomembnejša cena od kvalitete. Samo 25% vprašanih je kupilo priznano blagovno znamko.

soncna-ocaAli otroci potrebujejo sončna očala?

Vaši otroci nosijo sončna očala?

Rezultati

Loading ... Loading ...
Strokovnjaki so presenečeni nad številom tistih, katerim je pomembneje to, da so očala poceni in barvita, kot to, da so očala kakovostna.

Ni potrebno, da so sončna očala za otroke draga, da bi nudila dobro zaščito, pomembno je, da starši preverijo, da imajo očala oznako CE.

Otroci svetlih oči so najbolj izpostavljeni poškodbam zaradi sonca, zato bi morali vedno nositi sončna očala.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor