Obnašanje otrok – zakaj so otroci poredni

Za slabo obnašanje otrok vedno obstaja razlog in ko ugotovimo, kateri razlog velja za našega otroka, se bomo lažje znašli v situacijah, v katerih se otrok obnaša nesprejemljivo. Poglejmo si nekaj najpogostejših razlogov.

Zakaj je otrok poreden

1. Pomanjkanje pozornosti

Vsak ima osnovno potrebo po pozornosti. Če otroci začutijo, da v določenem trenutku ne dobijo dovolj pozornosti, bodite prepričani, da bodo našli način, da jo dobijo. Tudi negativna pozornost je boljša kot nobena. Če ste doma počeli nekaj drugega, vas bo otrokovo neprimerno vedenje zagotovo prisililo, da prekinete, karkoli ste počeli, da bi se posvetili otroku in ga opozorili na slabo vedenje. In tako je v hipu otrok ponovno dobil vašo  pozornost.

2. Potreba po nadzoru

Poleg pozornosti imamo vsi temeljno potrebo po občutku moči in nadzora v naših življenjih. Če se nam zdi, da nimamo nadzora, bomo običajno poiskali način, kako ga doseči. Otroci bodo rekli “ne”, da bi dobili nadzor ali pa bodo iz istega razloga naredili ravno nasprotno od tistega, kar smo jim naročili. Če pri tem vztrajamo, bodo otroci poskusili razpravljati z nami. Tako se bodo vključili v boj za prevlado. Če bodo otroci imeli občutek, da v celoti upravljamo z njihovimi življenji, bodo poskušali najti način, da bi dobili občutek nadzora.

Zakaj je otrok poreden

3. Nejasne meje

Če otroci ne vedo, kako daleč lahko gredo ali če so pravila nejasna in nedosledna, bodo mnogi preizkušali meje. Otroci v tem primeru razmišljajo takole:Zanima me, če bom v težavah, če to storim?” ali “Ko sem zadnjič to storil, ni nihče nič rekel. Mislim, da bom še enkrat poskusil in videl, kaj se bo zgodilo.« ali »Nisem prepričan, če je to pravilno. Zdaj bom zvedel.

4. Prepiri in slabi domači odnosi

Otroci so zelo občutljivi na vse, kar se dogaja okoli njih. Če se starši pogosto prepirajo pred otroci in doma vlada napetost, bodo otroci taka čustva vpijali kot goba. Če bodo starši izražali svoje probleme skozi nervozo in jezo, bodo otroci čutili negotovost in strah. Take občutke bodo neredko izražali kot bes. Obnašanje otrok je lahko neposreden odraz tega, kar se dogaja v domačem okolju.

5. Slabo telesno počutje

Majhni otroci so zelo nagajivi, če so utrujeni ali lačni. Starejši otroci bodo prav tako bili nervozni, a v manjši meri, saj so se že naučili prepoznavati vzroke. Če ima otrok v enem dnevu preveč aktivnosti, bo nervozen zaradi utrujenosti, kar se lahko odrazi skozi neprimerno obnašanje. Nekateri otroci lahko prenesejo več aktivnosti od drugih, zato je važno, da starši poznajo in priznajo otrokove omejitve.

Ocena:
[Skupaj: 9 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor