5 razlogov, zakaj bi morali del dopusta preživeti brez svojih otrok

5 razlogov, zakaj bi morali del dopusta preživeti brez svojih otrok

Vsako leto, odkar je bila hčerka stara dve leti, so mi kratke počitnice brez nje postale prioriteta. Sprva to ni bila moja ideja, temveč nekaj, v kar so me silili prijatelji. V zadnjih dveh letih pa je to postalo nekaj nujnega za moje splošno počutje.

Tri dni se verjetno ne sliši veliko, a kot samska mama je to vse, kar si lahko privoščim. Po navadi si s prijatelji izmenjujemo podaljšane vikende. Oni ta čas prevzamejo mojo hčerko in jaz prevzamem njihovega otroka par tednov kasneje. Odpotujem nekam blizu, po navadi s prijatelji, ki tudi potrebujejo počitek.

Cilj, vsaj zame, niso dolge in razkošne počitnice. Nekateri starši pravijo, da vsake toliko potrebujejo daljši oddih in če si to lahko privoščijo, zakaj pa ne! Ampak zame je tri dni čisto dovolj. Dovolj zakaj, vprašate? No, preberite članek do konca in izvedeli boste, zakaj se mi zdijo kratki odmori od otrok tako pomembni.

Nujno se morate napolniti z energijo

Bodimo iskreni: starševstvo je naporno. Ne glede na to, kako radi imate svoje otroke (in seveda jih imamo vsi radi), biti starš vzame ogromno energije. Svojo energijo in moč nenehno ponujaš tej mali osebi, ki ju tako nujno potrebuje. Za otroka počneš nešteto stvari, hkrati pa ti zmanjkuje časa zase. In komaj kdaj se lahko dejansko naspiš.

Starševstvo kuri energijo kot praktično nič drugega in male počitnice od otrok so lep način, da jo vsaj malo dobite nazaj. Lahko spite stran od zvoka budilke, se osredotočite na svoje potrebe in si daste dovoljenje, da ste vsaj za par dni res prijazni sami do sebe.

Svoje otroke (in sebe) lahko spomnite, česa vsega ste zmožni

Moja največja napaka na začetku je bila ta, da je bil oddih namenjene le temu, da se malo ločim od otroka. Hčerka je imela zelo močno ločitveno stisko. Mislim, da sem jo imela tudi jaz. Obe sva bili prepričani, da lahko zanjo poskrbim le jaz.

Ne glede na to, kaj sva verjeli, je resnica ta, da imava v življenju še dosti ljudi, ki imajo mojo hčerko radi in so čisto zmožni par dni dobro skrbeti zanjo. Konec koncev je tudi za hčerko lahko samo zdravo, da nekaj časa preživi tudi z odraslimi, ki niso jaz. V času, ko sva narazen, obe kot osebi malce zrasteva in obe sva se naučili, da je čisto zmožno tudi življenja brez tega, da jaz nenehno lebdim nad njo.

Pustite, da nekdo drug poskrbi za vas

Kot staršem nam je samoumevno, da smo mi tisti, ki skrbimo za druge. Na primer brišemo zadnjico, redko lahko pojemo celoten obrok, ne da bi morali nekaj pripraviti tudi nekomu drugemu in nenehno postavljamo otrokove potrebe pred naše lastne.

Dopust brez otrok je dober način, da to rutino obrnemo na glavo, pa čeprav le za par dni. Lahko uživamo v obrokih, ki jih nismo pripravili sami in nam jih ni treba streči nikomur. Pustimo hotelskem osebju, da pospravi naše postelje in umivalnike in enostavno uživamo v tem, da nam ni treba skrbeti za nikogar, razen za sebe.

Nujno se morate družiti z drugimi odraslimi

Starši velikokrat ne opazimo, koliko naših vsakodnevnih pogovorov se vrti okoli otrok. Za poročene starše je dopust brez njih včasih edina možnost, da se pogovorita med seboj. In ne o otrokovem spričevalu ali tem, kdo ga bo naslednji teden peljal na trening, ampak o stvareh, zaradi katerih sta se sploh zaljubila. Daje možnost, da par dogradi svoj odnos izven njunih vlog kot staršev. To je neizmerno pomembno, saj je dober odnos nujen za dobro starševstvo.

Za samske starše kot sem jaz, je popolna predanost starševstvu lahko še hujša. Tako si zaposlen z ukvarjanjem z otroki, da ti redko ostane čas za odnose z odraslimi. Včasih mine več dni, ne da bi se usedla in pogovorila z vrstnikom o čemerkoli drugem razen otroku ali delu. Ko pa si privoščim takšne počitnice, imam možnost, da se spet povežem s prijatelji in drugimi odraslimi, ki jih tam spoznam. Vzpostavljam očesni stik, pogovarjam se o stvareh, za katere sem skoraj pozabila, da so mi pomembne in spomnim se, kako lepo se je z nekom samo povezati.

Zavedati se morate, kdo ste, ko niste starš

To me pripelje do najpomembnejšega razloga, zakaj na počitnice brez otrok: ste več kot le Mama ali Oče. Pred starševstvom ste imeli strasti in še vedno jih imate, zapomnite si to. Prevečkrat jih potlačimo in se osredotočimo le na skrb za otroka. Odmor vas lahko spomni, kaj vas dejansko žene in kaj vas je vedno gnalo.

Zame to pomeni preživeti čim več časa v naravi in vsak prosti trenutek brati. To so stvari, ki jih ljubim in katerih v vsakdanjem življenju ne počnem niti približno dovolj, vsaj ne na način, ki mi ustreza.

Zaključek

Ti oddihi me spomnijo, da nisem le Mama. In to potrditev vsake toliko potrebuje vsak starš.

Leah Campbell

Ocena:
[Skupaj: 9 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor