Mladi, ki so videli skoraj ves svet. Kako jim je to uspelo?

Nekateri mladi se lahko pohvalijo, da so pri svojih 20 letih videli že kar nekaj sveta. Kako si lahko to privoščijo? Delajo in varčujejo. Številni pa se vseeno za daljše počitnice priklopijo staršem, saj je to udobno in ugodno. Pofirbcali smo, kako bodo mladi preživeli 10 tednov počitnic.

Mladi, ki so videli skoraj ves svet. Kako jim je to uspelo?

Počitnice si organizira sama

Ko pri teh letih za­čenjaš sam poto­vati, je dobro, da začneš z malim in se počasi privajaš raziskovanju sveta, ljudi in kulture, kar se še zlasti pokaže pri daljših potova­njih, svetuje 21-letna študentka Klavdija Pokljukar. Letošnje počitnice bo preživela v Dalma­ciji, če bo vse po načrtih, tudi v Ameriki. Stroške počitnic si krije sama. »Navadno iščem po­nudbe v zadnjem hipu, brskam med nizkocenovnimi letalskimi prevozniki in cilj izberem tudi na podlagi cen poletov in pogo­jev v tisti državi. Se pa čez leto bolj drži potovanj po Evropi, ker so cenovno ugodna in zato tudi finančno dostopna. Videla je že kar nekaj sveta. Bila je v Parizu, Londonu, na Dunaju, v Barceloni, Pragi, Egiptu, Gr­čiji, na Malti, Majorki, Azurni obali, Kanarskih otokih, poto­vala po Irski, našteva. Najdražje počitnice so jo stale 700 evrov.

»Stroške si znižam tako, da si sama organiziram počitnice. Več dni zapored iščem med le­talskimi ponudniki in čakam na najcenejšo ponudbo, velikok­rat ne spim v hotelih oziroma apartmajih, ampak couchsur- fam.« Denar je zaslužila z de­lom. »Delala sem maksimalno, kot sem lahko, tudi med ted­nom, ko nisem imela predavanj na fakulteti oziroma izpitnega obdobja. Poskušam si skoraj vse oziroma večino financirati sama, zato da sem čim bolj ne­odvisna in si sama služim svoj denar.« Vedno ji želita na po­moč priskočiti tudi starša in ji financirata del potovanja.

Dva tisočaka za Indonezijo plačala sama

Veroniko Novak pa smo zmo­tili na počitnicah v Indoneziji. »Na potovanja hodim s fantom oziroma sestro, ker imamo podobna mnenja, kaj hočemo videti in koliko za to zapraviti.

Ne hodim s starši,« dodaja. Destinacijo izbere glede na to, kaj jo zanima, in glede na cene. »Če je več možnosti, izberem najce­nejšo,« pravi. Večinoma potuje po evropskih državah, kot so Španija, Portugalska, Anglija, Nemčija, Norveška, Švedska. »Bila sem tudi v Ameriki, videla sem del Kanade, zdaj sem prvič v Aziji,« našteva. Letos gre še v Amsterdam. Najdražje počitnice so te zadnje, Indonezija, za kate­re bo odštela med 1.500 in dva tisoč evri. Stroške si zniža tako, da poišče čim cenejše letalske vozovnice, kupuje lokalno hra­no ali si kuha sama. Prenočišče si išče prek portala Airbnb ali Bookinga, vedno sprašuje tudi za popuste za študente. Kako pa si vse skupaj lahko privošči? »V poletnih mesecih delam prek študentskega dela in občasno tudi med študijskim letom, poleg tega imam Zoisovo štipendijo, od katere poskušam vsak mesec vsaj pol prihraniti za potovanja.

Starši ne prispevajo nič, samo za kakšne rojstne dneve kakšen evro ali pa darila, ki so potem uporabna na potovanjih, recimo velik nahrbtnik.«

Na daljše počitnice s starši, na krajše pa sama

Študentka Maruša Slana se pri svojih 21 letih lahko pohvali, da je obiskala že kar 20 držav. Letošnje poletje bo preživela na Hrvaškem in v Španiji v lastni režiji, brez staršev. »Z družino pa imamo tradicijo, da gremo vsako jesen nekam na daljše skupne počitnice. Letos gremo na Kubo,« pravi. Obiskala je že veliko evropskih držav – od Tur­čije do Španije -, v ZDA je bila trikrat, videla je še Kanado, Ba­hame, Dominikansko republi­ko, Kitajsko, Šrilanko, Maldive, Združene arabske emirate in Mauritius.

»Družinska potovanja ve­činoma krije oče, vsak izmed nas pa navadno prispeva nekaj denarja za pot,« pravi. Najdražje družinsko potovanje je bilo v Dubaj in na Mauritius, stalo je dva tisoč evrov na osebo. Ko pa si Maruša po­čitnice organizira sama, si tudi stro­ške krije sama. »Na avanture se prej pripravim, in sicer tako, da delam tako poleti in tudi med letom,« do­daja. Na zadnjem potovanju, ko je bila s prijatelji v Madridu, je dobila tudi finančno lekcijo. »Zaradi preti­ranega nakupovanja sem zapravila veliko več, kot sem načrtovala. Zato mladim svetujem, da si že doma naredijo načrt, koliko denarja na­meravajo zapraviti na dopustu. In kupujte samo to, kar potrebujete,« sklene.

Jana bo poleti delala na Švedskem

Enaindvajsetletna Jana Hočevar bo letošnje počitnice preživela mal­ce drugače kot sicer. Najprej gre s prijateljico za tri tedne na Švedsko, kjer bo delala prek portala Work- away na organski kmetiji. Za delo ne bosta prejemali plačila, imeli pa bosta brezplačno prenočišče

in hrano. »To se mi zdi odlična možnost, da z zelo malo stroški spoznaš tujo državo, kulturo in ljudi,« je navdušena. Dodaja pa še: »Če ne bi šla na Švedsko, bi šla tudi s starši na počitnice, a se mi oboje časovno prekriva,« pravi.

Potem pa gre na počitnice še s prijateljicami. »Ko grem s prijatelji na počitnice, je logisti­ka bolj zahtevna kot takrat, ko grem s starši. Sami si moramo poiskati apartma, poskrbeti za prevoz. Mi je pa všeč občutek samostojnosti. Počutiš se bolj odraslo,« še dodaja. In kako izberejo svoj cilj? »To je odvis­no od tega, do kod bi zelo star prijateljičin avto zdržal vožnjo, preden bi ‘crknil’. Ocenile smo,

da lahko pridemo najdlje do Krka,« pravi Jana. Počitnice s prijateljicami si krije sama, kak­šen dodaten evro primakneta tudi babici. Najdražje potova­nje, ki si ga je privoščila, je bilo do Pariza, predvsem zaradi le­talskih vozovnic, ki so stale oko­li 500 evrov.

S starši lažje, ceneje in zabavneje

Nekateri mladi gredo na počitni­ce sami, drugi pa s starši. In to z razlogom. »S starši je vse lažje, za nič ti ni treba skrbeti, tudi če gre kaj narobe, to uredijo star­ši,« priznava 21-letna Jana Ho­čevar. Denarnih skrbi, ko gre s starši, nima. Vse financirajo oni. »Družinski izleti so bili najbrž precej dražji, vendar ne vem, koliko sta starša plačala,« priz­nava.

Na počitnice s starši rada hodi tudi 19-letna Vesna Bar- tolj. »Gre nekako za tradicijo. Pa tudi zabavno je,« priznava. Letošnje poletje bodo preživeli ob Kolpi. Stroške počitnic krije­jo starši. Prepotovali so že vso Evropo, saj potujejo z avtodo­mom. Najdražje počitnice pa so jih stale približno tri tisoč evrov, opisuje Vesna.

Mlajši imajo več svobode

Čeprav so počitnice v Hotelu Mama bolj udobne in ugodne, pa ni nič narobe, če gredo tudi sami. To je lahko dobra ži­vljenjska šola, pa tudi odlična finančna lekcija. »Mlajši naj iz­berejo tiste kraje, ki so cenejši. Za dražje imajo še veliko časa,« svetuje specialistka za financi­ranje in osebni proračun Ana Vezovišek.

Za cenejše poto­vanje ne potrebujemo veliko. »Mladi so praviloma bolj prila­godljivi, potrebujemo malce iz­najdljivosti, brskanje po spletu in pametno uporabo aplikacij, ki so namenjene popotnikom, ter komunikacijske veščine,« razmišlja Vezoviškova. Vsem, ki se odpravljajo na daljše po­tovanje, pa svetuje, naj poto­vanje združijo s priložnostnim delom, tako kot bo letos to sto­rila Jana. »Tako lahko spoznajo kul­turo, ljudi, pridobijo nove delovne izkušnje in povrhu vsega še nekaj zaslužijo.«

Sicer pa mladim svetuje, naj potovanje vnaprej načrtujejo. »To ni nekaj, česar bi se lahko lo­tili z danes na jutri, in to še pose­bej velja, ko smo mladi in imamo največkrat zelo omejena finančna sredstva. Prej ko bomo začeli var­čevati za ta namen, prej se bomo lahko odpravili na pot. Najprej se moramo vprašati, kdaj bi želeli na potovanje, kam in koliko denarja lahko za to namenimo oziroma ko­liko nam ga bo uspelo privarčevati. Pomembno je, da se na potovanje ne odpravimo, če nimamo denar­ja,« še dodaja.

Članek je bil objavljen v zadnji reviji Moje finance v prilogi Mladi in denar.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor